Ισμήνη Λέντζου: Ο πρωθυπουργός, το “φαίνεσθαι” και η σκόνη της νοικοκυράς κάτω από το χαλί
Είναι τελείως διαφορετικό να λειτουργεί κάτι σωστά από το να δείχνει πως λειτουργεί ορθά, χάριν της επικοινωνιακής πολιτικής.
“Το να φτάνεις στην κορυφή έχει την κακή τάση να πείθει τους ανθρώπους ότι τελικά το σύστημα είναι εντάξει” έχει πει ο Ελβετός συγγραφέας, Alain de Botton και ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στην παρούσα συγκυρία.
Ο πρωθυπουργός “έχτισε” πολύ έξυπνα μία εικόνα, πώς το σύστημα στον τόπο μας αλλάζει και ότι λειτουργεί πλέον πολύ καλύτερα από παλιότερα. Αυτό το πέτυχε με δύο τρόπους.
Πρώτον, με τη σχετικά επιτυχημένη διαχείριση κάποιων κρίσεων και την πολύ πετυχημένη άλλων. Για παράδειγμα, η αντιμετώπιση της πανδημίας ανήκει στην πρώτη κατηγορία. Δεν την αναγνωρίζει κάποιος ως απόλυτα επιτυχημένη, καθώς υπήρχαν παλινωδίες, “μπερδέματα”, “θολά σημεία”, ωστόσο, βλέποντας το σύνολο αποστασιοποιημένα και όχι με κομματικά κριτήρια, ο βαθμός επιτυχίας στη μάχη με τον κορονοϊό είναι σίγουρα πάνω από τη βάση.
Στα ελληνοτουρκικά – εθνικά ζητήματα πάλι θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για πολύ πετυχημένη διαχείριση, καθώς όχι μόνο έγινε κατανοητό πως η Τουρκία αυτή τη φορά ένιωσε πως υπήρχε μία Ελλάδα που “πάτησε πόδι”, αλλά κυρίως επειδή πέρασε ένα μήνυμα στους πολίτες ότι αναβαθμιζόμαστε στα διεθνή φόρα. Αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για μία μερίδα πολιτών, ιδιαιτέρως εάν σκεφτούμε ότι πριν λίγα χρόνια κοντεύαμε να θεωρηθούμε οι “παρίες” της Ευρώπης.
Ο δεύτερος τρόπος διαχείρισης της εικόνας είναι λίγο πιο “τρίκι”. Ο κ. Μητσοτάκης και οι στενοί του συνεργάτες στο Μαξίμου έφεραν μία “πρωτοπόρα”, το λέω κομψά, σχέση με τα ΜΜΕ. Πέτυχαν στο έπακρο την πολυπόθητη “διαχείριση της πληροφορίας” ώστε να ελαχιστοποιείται η πολιτική ζημιά. Από την εκλογή του πρωθυπουργού αυτό γινόταν, ακόμα και σε “κραυγαλέες” περιπτώσεις.
Όπως για παράδειγμα, η μεγάλη καταστροφή από τις φωτιές. Η επικοινωνιακή διαχείριση της πληροφορίας έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε να τρωθεί όσο λιγότερο το κυβερνητικό σχήμα, με αποτέλεσμα να μην αλλάξει καν ο άμεσα υπεύθυνος, ο κ. Στυλιανίδης. Δεν θέλετε να σας πω τι θα είχε γίνει αν αυτό συνέβαινε επί ΣΥΡΙΖΑ, επί Κώστα Καραμανλή παλιότερα ή επί ΠΑΣΟΚ.
Όμως, είναι άλλο πράγμα το να είναι εντάξει το σύστημα και άλλο να φαντάζει εντάξει. Όπως είναι τελείως διαφορετικό να λειτουργεί κάτι σωστά από το να δείχνει πως λειτουργεί ορθά, χάριν της επικοινωνιακής πολιτικής. Άλλο το “είναι” και άλλο το “φαίνεσθαι”. Είναι σαν την σκόνη της νοικοκυράς… άλλο το πραγματικά καθαρό σπίτι κι άλλο η σκόνη κάτω από το χαλί!
Ο κ. Μητσοτάκης έπεσε σε αυτή την παγίδα. Θεώρησε πως το σύστημα είναι καλό, πως πάει ρολόι και τα “μικρολαθάκια” είναι διαχειρίσιμα. Μέχρι που ήρθαν οι παρακολουθήσεις για να υπενθυμίσουν την πλάνη του. Όχι τόσο αυτό καθαυτό το γεγονός, όσο το πώς αντέδρασε η κυβέρνηση. Ήξεις – αφήξεις, έγιναν, όχι δεν έγιναν, ουδείς έχει την ευθύνη τελικά παραιτήθηκαν ο κ. Δημητριάδης και ο Διοικητής της ΕΥΠ.
Όλα αυτά συνεπικουρούμενα από απίστευτες δικαιολογίες που προβάλλονταν από επίσημα χείλη και έφταναν στο σημείο να προκαλούν γέλιο ή να θυμώνουν περισσότερο τους πολίτες. Μάλιστα αυτό γινόταν την ίδια στιγμή που άκρως υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ κρατούσαν το στόμα τους κλειστό και απείχαν από δημόσιες εμφανίσεις.
Δεν έχει κοπάσει ακόμα η θύελλα και “σκάει” η ιστορία με τους πρόσφυγες – μετανάστες στον Έβρο. Νέο τουρλουμπούκι. Είναι…δεν είναι στην ελληνική επικράτεια, δεν ξέρουμε κάτι για εγκλωβισμένους, δεν υπάρχει παιδάκι νεκρό, δεν τους βρίσκουμε.
Όλα μα όλα αυτά ακούστηκαν και ειπώθηκαν. Και το χειρότερο; Ένα προς ένα αφού αμφισβητήθηκαν, τελικά αποδείχτηκε πως δεν ήταν όπως τα έλεγε η κυβέρνηση. Κάποια τα παραδέχθηκε ο ίδιος ο κ. Μηταράκης, τόσο απλά.
Η εξαιρετική επικοινωνιακή πολιτική της ΝΔ κατέρρευσε και έδωσε τη θέση της στην αμηχανία και τις σπασμωδικές κινήσεις. Κι αυτό έγινε τόσο εμφανές, ώστε ακόμα και γνωστότατοι δημοσιογράφοι άκρως φιλικά προσκείμενοι προς τον κ. πρωθυπουργό να καταδεικνύουν με τοποθετήσεις τους πως υπάρχουν φαινόμενα φθοράς και παρακμής
Διότι το να φτάνεις στην κορυφή έχει την κακή τάση να πείθει τους πρωθυπουργούς πως το σύστημα είναι εντάξει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ισμήνη Λέντζου: Η ελληνική τραγωδία με τις φωτιές – Η αμείλικτη πραγματικότητα, οι ευθύνες και το… μπαλάκι Αποκάλυψη dikastiko.gr: Η πρώτη δικαστική απόφαση για υιοθεσία ενηλίκου – ΕΓΓΡΑΦΟΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr