Iσμήνη Λέντζου: Οι εκλογές στην ΕνΔΕ και η μάχη συντηρητικών VS προοδευτικών δικαστών στην Αμερική

Στην Ελλάδα θα θέλαμε να συγκρούονται οι δικαστές μεταξύ τους για το συντηρητικό και το προοδευτικό; Τι απήχηση θα είχε αυτό στη Δικαιοσύνη άρα και στην κοινωνία;

NEWSROOM
Iσμήνη Λέντζου: Οι εκλογές στην ΕνΔΕ και η μάχη συντηρητικών VS προοδευτικών δικαστών στην Αμερική
Η διάκριση των εξουσιών αποτελεί θεμέλιο κάθε σύγχρονης κοινωνίας. Οι δυτικές Δημοκρατίες βασίζονται στον διαχωρισμό ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία, με τον ξεκάθαρο διακριτό ρόλο της κάθε μίας.
Η νομοθετική εξουσία ψηφίζει τους νόμους του κράτους, η εκτελεστική τους εκτελεί και κυβερνά και τέλος η δικαστική έχει την ύψιστη ευθύνη να τους ερμηνεύει αλλα και να θέτει όρια στην αυθαίρετη άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας.
Οι εκπρόσωποι της δικαστικής εξουσίας είχαν την εκλογική τους αναμέτρηση πριν λίγες μέρες. Μία καθ’ όλα απαραίτητη και επιβεβλημένη για τη Δημοκρατία μας διαδικασία, αρκεί να διεξάγεται με έναν και μοναδικό σκοπό. Να επιτευχθεί ο στόχος για την καλύτερη λειτουργία του κλάδου και να υπηρετηθεί η Δικαιοσύνη, καθώς θα βελτιώνονται τυχόν αβλεψίες.

Κάτι για το οποίο θα μου επιτρέψετε να πω πως εγείρονται προβληματισμοί. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι αντιδράσεις.

Δεν πέρασαν παρά μερικές ημέρες, ίσως και ώρες, από την εκλογή της εφέτου Μαργαρίτας Στενιώτη και ο απερχόμενος πρόεδρος Χρ. Σεβαστίδης μίλησε για “τεράστιο πισωγύρισμα”. Και συνέχισε ο απερχόμενος πρόεδρος: “Παραδίδουμε την διοίκηση της Ένωσης με ανησυχία για την τύχη της και τους σκοπούς που θα υπηρετήσει στο εξής..,”.
Ομολογώ πως έμεινα άναυδη διαβάζοντας το συγκεκριμένο απόσπασμα της δήλωσης του κ. Σεβαστίδη και ευελπιστώ πως ήταν αποτέλεσμα ενός παροδικου θυμού και μόνο. Διότι, εάν έχουν βάση τα όσα υποστηρίζει, τότε σκιαγραφείται έστω και αχνά μία πτυχή που σηκώνει πολλές ερμηνείες, κάποιοι κακεντρεχείς ίσως θα έκαναν λόγο ακόμη και για αδιαφάνεια…
Τι σκοπούς θα μπορούσε δηλαδή να υπηρετήσει η αλλαγή διοίκησης της Ένωσης; Εμένα ως πολίτη με ανησυχεί ιδιαίτερα αυτή η δήλωση, καθώς αντιλαμβάνομαι ότι μπαίνει σε κίνδυνο η πολυπόθητη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης που οφείλει να μην είναι υποταγμένη σε μικρούς ή μεγάλους κομματικούς σκοπούς.
Αλλά και να μην ισχύουν όσα είπε ο κ. Σεβαστίδης, δημιουργείται το ερώτημα, έχει ο απερχόμενος πρόεδρος τέτοια αίσθηση για τη λειτουργία του κλάδου του; Την πεποίθηση πως η Ένωση Δικαστών λειτουργούσε καλύτερα; Εάν δεν κάνω λάθος, η δικαστική εξουσία ερμηνεύει τους νόμους. Δεν τους φτιάχνει, δεν αποφασίζει έξω από αυτούς. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει καν αυτή η “λογική” ότι μία νέα ηγεσία θα είναι “πισωγύρισμα”.
Κάποιοι ίσως σκεφτούν το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου ανάλογα με τη σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου, αλλάζουν νόμοι ακόμα και για καταστάσεις που θεωρούνται δεδομέενς, όπως οι αμβλώσεις. Διότι όντως το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είναι πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης, μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών.

Με δύο μεγάλες διαφορές. Πως εκεί έχουμε διαφορές για την ανατροπή ή όχι υφιστάμενων νόμων. Επιπλέον, συγκρούονται συνεχώς και ασταμάτητα ο πιο προοδευτικός χώρος με τον πιο συντηρητικό. Αυτή είναι η πραγματική διαμάχη, συντηρητικοί VS προοδευτικών.

Στην Ελλάδα λοιπόν θα θέλαμε κάτι τέτοιο; Να συγκρούονται οι δικαστές μεταξύ τους για το συντηρητικό και το προοδευτικό; Τι απήχηση θα είχε αυτό στη Δικαιοσύνη άρα και στην κοινωνία;

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr