Παναγιώτης Στάθης: Ένωση Δικαστών – Εισαγγελέων – Μετά το θρίαμβο Σεβαστίδη, ας θριαμβεύσει και η δικαστική σύμπνοια

Και μόνο που στους 10 πρώτους σε σταυρούς οι 9 είναι από την αποκαλούμενη ομάδα του πρώην (και πιθανότατα) επόμενου προέδρου Χριστόφορου Σεβαστίδη, μιλάμε για εκλογικό θρίαμβο. Μοναδική εμβόλιμη παρουσία στους πρώτους (4η στην κατάταξη) η εφέτης (και πρώην πρόεδρος της Ένωσης) Μαργαρίτα Στενιώτη. Επίσης ηχηρή η απουσία από την εκλόγιμη θέση του πρώην γενικού […]

NEWSROOM

Η Μαργαρίτα Στενιώτη

Και μόνο που στους 10 πρώτους σε σταυρούς οι 9 είναι από την αποκαλούμενη ομάδα του πρώην (και πιθανότατα) επόμενου προέδρου Χριστόφορου Σεβαστίδη, μιλάμε για εκλογικό θρίαμβο.

Μοναδική εμβόλιμη παρουσία στους πρώτους (4η στην κατάταξη) η εφέτης (και πρώην πρόεδρος της Ένωσης) Μαργαρίτα Στενιώτη.

Ο Νίκος Σαλάτας

Επίσης ηχηρή η απουσία από την εκλόγιμη θέση του πρώην γενικού γραμματέα της Ένωσης και εκ των παλαιότερων δικαστών- συνδικαλιστών, του πρόεδρου Εφετών Νικ. Σαλάτα. Η ερμηνεία του αποτελέσματος έχει πολλές παραμέτρους:

-Απόφοιτοι Σχολής

Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι η νέα γενιά των ψηφοφόρων , αποφοίτων της Σχολής Δικαστών , πιθανολογείται πως έγειρε την πλάστιγγα προς την πλευρά Σεβαστίδη. Σε αυτό συντείνει και το γεγονός ότι η έδρα της Σχολής Δικαστών είναι στη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη) .

Μάλιστα άλλα ήταν τα μηνύματα που λάμβαναν οι υποψήφιοι από τα περιφερειακά δικαστήρια και άλλα από τα μεγάλα δικαστήρια του κέντρου.

  -Πόλωση

Η δεύτερη ήταν σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις πως η σύγκρουση που παρατηρήθηκε τις προηγούμενο διάστημα, με εκφράσεις και δημόσια εκφορά λόγου που (επιεικώς) δεν συνηθίζεται μεταξύ δικαστών, οδήγησε σε μια πόλωση η οποία ανέδειξε τα πιο δυναμικά στοιχεία των υποψηφίων. Εκεί όπου σε παρεμβατικότητα – και διάθεση σύγκρουσης σε όλα τα επίπεδα- υπερτερούσε η ομάδα Σεβαστίδη.

Διαφορετικά διλλήματα

Η τρίτη εχει να κάνει με τα μεγάλα ζητήματα εκσυχρονισμού της Δικαιοσύνης και τη στάση των ομάδων σε αυτά. Και πάλι εδώ η γεωγραφία παίζει ρόλο, όπως λένε ψυχραιμοι παρατηρητές, δεδομένου πως άλλα είναι τα ζητήματα (και άλλη η στάση) των  δικαστών της επαρχίας και άλλη των μεγάλων δικαστηρίων του κέντρου. Π.χ στο θέμα της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης είναι θετικό ένα μεγάλο κομμάτι των δικαστών της Αθήνας , αφού το βλέπουν ως λύση στο πρόβλημα του χρόνου απονομής Δικαιοσύνης. Αντίθετα αρκετοί οι δικαστές της επαρχίας δεν το βλέπουν θετικά, αφού οι χρόνοι απονομής και η συγκέντρωση δουλειάς πάνω τους, είναι πολύ μικρότεροι.  Όπως επισης και το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης και της εισαγωγής της στη Δικαιοσύνη, που αποτελεί κομβικό κομμάτι εκσυγχρονισμού και όμως ερμηνεύθηκε από κάποιους με την – απλοϊκή- αποστροφή «τα ρομπότ θα μας αντικαταστήσουν»(σ.σ κι όμως ακούστηκε ως φόβος…)

-Αποχή

Τέταρτος παράγοντας αλλά πιθανόν τελικά όχι καθοριστικός ήταν η αποχή που κυμάνθηκε περί το 10%. Συγκεκριμένα στις εκλογές του 2020 ψήφισαν 1.961 ενώ στις εκλογές 2018 είχαν ψηφίσει 2.249 . Σύμφωνα με πληροφορίες το γεγονός όμως ότι ένα μεγάλο μέρος της αποχής παρατηρήθηκε στην Αθήνα, προφανώς έπαιξε ρόλο.

-Η επόμενη μέρα

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Αν θα αποκατασταθούν σχέσεις (πρωην συνοδοιπόρων και νυν «πολέμιων») αφού όσα ακούστηκαν τον τελευταιο καιρό, οι κατηγορίες, οι ύβρεις (σε κάποιες περιπτώσεις) και οι δημόσιες αποστροφές  ξέφυγαν από το πλαίσιο μιας εκλογικής αντιπαράθεσης. Κυρίως όμως έπληξαν τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της στον πυρήνα του λειτουργήματός τους: Την αξιοπιστία και το κύρος.

Αυτό είναι τελικά και το στοίχημα της επόμενης μέρας . Η θεσμική αποκατάσταση και η σύμπνοια. Θα έρθουν; Δύσκολο, αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία…

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr