Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Παναγιώτης Στάθης: Η φωτογραφία της προέδρου του δικαστηρίου για τον Λιγνάδη στα social media και η επιγραφή “ένοχη”

“Οι δικαστές κρίνονται για τις αποφάσεις τους, δεν στοχοποιούνται”, είπε στην ομιλία της για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας η πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρώην πρόεδρος του ΣτΕ , Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Η φωτογραφία της προέδρου του δικαστηρίου για τον Λιγνάδη στα social media και η επιγραφή “ένοχη” dikastiko.gr

“Αυτή έβγαλε τον Λιγνάδη έξω”, γράφει μια φωτογραφία που κυκλοφορεί στα social media με την πρόεδρο του δικαστηρίου να φιγουράρει και την επιγραφή “ένοχη” σαν στάμπα πάνω της. Αυτός είναι ο κόσμος των ψηφιακών μέσων σήμερα; Στοχοποίηση, ευθεία και χωρίς διασταγμό, ενός δικαστή που εξέδωσε (όχι μόνος του αλλά μετά από αποδεικτική διαδικασία μακρόχρονη με πλειοψηφίες και μειοψηφίες όπως λειτουργεί το Δυτικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης) μια απόφαση; Μια απόφαση που μπορεί να είναι σωστή ή λάθος , με την οποία προσωπικά μπορεί να διαφωνώ αλλά μικρή σημασία έχει αυτό. Για έναν απλό λόγο: Γιατί η Δικαιοσύνη απονέμεται από τα δικαστήρια και όχι με βάση το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Αυτό είναι δικλείδα ασφαλείας και όχι έμμεση ή ευθεία “καταδίκη” του αισθητηρίου του λαού για ποινικές υποθέσεις. Το λαϊκό στοιχείο άλλωστε εκπροσωπείται στο συστημά μας με τους ενόρκους. Οι φωνές αντίρρησης , ως κριτική, είναι προφανώς στοιχείο δημοκρατίας και δικαίωμα του καθενός. Η στοχοποίηση και η απόδοση υστεροβουλίας σε έναν δικαστή για την (μπορεί και λάθος) κρίση του είναι άλλο πράγμα. Γι’ αυτό άλλωστε οι δικαστικές αποφάσεις και κρίνονται και αναθεωρούνται ή υιοθετούνται από επόμενους βαθμούς δικαιοδοσίας.

“….Η οικονομική κρίση και η πανδημία του κορωνοϊού επέδρασσαν σωρευτικά και δοκίμασαν τα όριά μας, υλικά και ψυχικά. Οι κρίσεις δημιουργούν νέες κανονικότητες και ευνοούν φυγόκεντρες τάσεις, εντός και εκτός Ευρώπης. Ο λαϊκισμός ριζώνει στις αντιφάσεις και τις ανισότητες, αμφισβητώντας ανοικτά τις βασικές αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Υπονομεύει τη διάκριση των εξουσιών και την ισορροπία του πολιτεύματος. Τα θεσμικά αντίβαρα, όμως, είναι θεμέλια του Κράτους Δικαίου και δεν υποτάσσονται στις πλειοψηφίες και τους εφήμερους συσχετισμούς. Η δικαιοσύνη δεν απονέμεται με βάση το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους. Οι δικαστές απολαμβάνουν τις εγγυήσεις του λειτουργήματός τους και οφείλουν να είναι ανεξάρτητοι και αμερόληπτοι, διαφυλάσσοντας το κύρος και την αποστολή τους. Κρίνονται για τις αποφάσεις τους, δεν στοχοποιούνται. Ο διχαστικός λόγος αδικεί τη δημόσια σφαίρα και δεν υπηρετεί τη δημοκρατία μας”, ήταν τα λόγια της δικαστού και προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr