Παναγιώτης Στάθης: Η “Μarfin” είναι η ντροπή του Κράτους Δικαίου – Στο σκοτάδι οι έρευνες

Άδειος (σε στοιχεία για τος δράστες) παραμένει ως φαίνεται ο φάκελος που έθεσε υπό διερεύνηση η Ελληνική Δικαιοσύνη πριν από περίπου 1 χρόνο (10 μήνες μετά την αναψηλάφηση της υπόθεσης που διέταξε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη) για το έγκλημα της Marfin.

NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Η “Μarfin” είναι η ντροπή του Κράτους Δικαίου – Στο σκοτάδι οι έρευνες

Για να το πούμε χωρίς περιστροφές, κανένα έγκλημα δεν είναι λιγότερο ή περισσότερο έγκλημα από ένα άλλο όταν αφορά κυρίως αφαίρεση ανθρώπινης ζωής. Αλλά υπάρχουν ειδικές συνθήκες που αξιολογούνται , ακόμα και, από τα δικαστήρια. Το έγκλημα λοιπόν της Marfin, για πολλούς λόγους πουν έχουν καταγραφεί πολλαπλώς, είναι το στίγμα, η ντροπή του Κράτους δικαίου. Γιατί απλά, 12 χρόνια μετά, οι έρευνες για τους φυσικούς αυτουργούς αυτής της εγκληματικής ενέργειας βρίσκονται στο σκοτάδι.

Μπορεί λοιπόν η διαβεβαίωση είναι πως «όσο δεν έχουν συλληφθεί η ένοχοι, η υπόθεση παραμένει ανοιχτή» αλλά η αλήθεια είναι πως μετά τον αρχικό «ενθουσιασμό» που προκάλεσε πριν από σχεδόν 2 χρόνια η ανακοίνωση του τότε υπουργού πως προχωρεί σε αναψηλάφηση της υπόθεσης της Μαρφίν, αυτό σήμερα μοιάζει κενό γράμμα». Πριν από περίπου ένα χρόνο μάλιστα υπήρξαν διαρροές που μιλούσαν για νέα στοιχεία για τους δολοφόνους της Μαρφίν , που οδήγησαν την εισαγγελία σε εντολή προς την Ασφάλεια να ξεκινήσει εκ νέου προκαταρκτική εξέταση. Οι αναφορές μιλούσαν για «υπόπτους». Μόνο που σήμερα , μια ημέρα μετά την 12η θλιβερή επέτειο αυτού του εγκλήματος, φαίνεται πως ούτε ύποπτοι υπάρχουν, ούτε νέα στοιχεία.

Το χειρότερο από όλα είναι η απογοήτευση στα μάτια των θυμάτων και η αίσθηση – που τείνει να γίνει πεποίθηση- “δεν πρόκειται να γίνει τίποτα”. Εν ολίγοις “δεν περιμένουμε τίποτα”.

Ατιμώρητοι

Οι φυσικοί αυτουργοί, παραμένουν ατιμώρητοι. Όλα ξεκίνησαν στην πορεία κατά του πρώτου μνημονίου στις 5 Μαΐου 2010. Από την πορεία διέφυγε ομάδα κουκουλοφόρων, που με μολοτόφ αμαύρωσαν τη διαδήλωση. Κτίρια στο κέντρο της Αθήνας τυλίχτηκαν στις φλόγες μεταξύ των οποίων και το υποκατάστημα της Marfin. Εκεί, βρέθηκαν εγκλωβισμένοι υπάλληλοι του τραπεζικού υποκαταστήματος. Από αυτούς 25 κατάφεραν να σωθούν, ωστόσο η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών (έγκυος 4 μηνών), ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, 36 ετών και η Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, δεν είχαν την ίδια τύχη και ανασύρθηκαν νεκροί.

Οι όποιες δικαστικές αποφάσεις, όπου αναγνωρίζονταν λάθη και παραλείψεις της τράπεζας, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, είναι ικανές, δεν είναι όμως αρκετές για την τραγωδία της ημέρας εκείνης και δεν αρκούν για να φέρουν στο εδώλιο αυτούς που το διέπραξαν με δόλο, όπως καταγγέλλεται.

Οι αποζημιώσεις και η γραφειοκρατία

Το 2020 η υπόθεση της Marfin έλαβε και άλλες διαστάσεις, εξαιτίας της απαίτησης από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να ακυρώσει τις δικαιώσεις αποζημιώσεων των συγγενών θυμάτων της Marfin, που είχαν οριστεί το 2018. Τότε υπήρξε πολιτική παρέμβαση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις.

Είχαν προηγηθεί έντονες αντιδράσεις από τη γνωστοποίηση ότι το ελληνικό δημόσιο ζήτησε από το Συμβούλιο Επικρατείας να αναιρέσει την απόφαση με την οποία επιδικάστηκαν από το Εφετείο αποζημιώσεις συνολικά 2.24 εκατομμυρίων ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων και των 24 εργαζόμενων του υποκαταστήματος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr