Παναγιώτης Στάθης: Η πληροφορία δηλαδή δεν έφτασε στον εισαγγελέα Δραγάτση ή μήπως απλώς δεν άκουγε;

"Ο Δραγάτσης ξεκίνησε τότε μια έρευνα μαμούθ με (μοναδικό ίσως) βασικό εφόδιο την εξαιρετική αίσθηση της οικονομίας και την καταγεγραμμένη “ξεροκεφαλιά” του, κομβικό χαρακτηριστικό ενός καλού δικαστικού λειτουργού" επισημαίνει ο Παναγιώτης Στάθης.

NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Η πληροφορία δηλαδή δεν έφτασε στον εισαγγελέα Δραγάτση ή μήπως απλώς δεν άκουγε;

Αυτά που καταγράφηκαν την περασμένη βδομάδα για την έρευνα στην υπόθεση Folli Follie , είναι εξόχως σοβαρά. Αν ευσταθεί έως κι ένα κομμάτι τους προφανώς μιλάμε για ένα σκάνδαλο προσπάθειας “συγκάλυψης” εντός του οικονομικού σκανδάλου. Επειδή όμως τα πάντα μετράνε σε τελική ανάλυση από τα αποτελέσματα, η μεγάλη εικόνα είναι πως οι φερόμενοι ως πρωταγωνιστές είναι ήδη στις φυλακές και η υπόθεση πλέον προχωρά σχετικά γρήγορα. Όσοι όμως ζήσαμε εκείνη την έρευνα από την αρχή της, ίσως θα πρέπει να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας όσα λέγαμε και γράφαμε εκείνες τις μέρες του Μαϊου του 2018 (και αρκετούς μήνες μετά), όταν αποκαλύφθηκε η έκθεση για τα πεπραγμένα στην κραταιά – τότε- εταιρία.

Αφορμή για το κείμενο στάθηκε ένα σχόλιο στο twitter του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Μιχ. Κατρίνη: “Αν δεν ήταν ο εισαγγελέας Δραγάτσης πολλές πτυχές του σκανδάλου της folli-follie δεν θα είχαν διερευνηθεί ποτέ”, έγραψε ο @michaelkatrinis (Δείτε ΕΔΩ το βίντεο).

Τα δεδομένα με βάση την (ενδιάμεση) έκθεση της pwc που παρεμπιπτόντως διατάχθηκε από αστικό δικαστήριο στη βάση της αντιδικίας της προηγουμένης διοίκησης Κουτσολιούτσου με την νυν , καταγράφουν – τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων- την αγωνία της τότε ηγεσίας της εταιρίας να “μπλοκάρει” τον έλεγχο. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδήμων για να κατανοήσεις την διάθεση των ελεγχόμενων να πέσουν στα μαλακά. Το ερώτημα εδώ είναι αν οι – τυχόν- προσπάθειές τους βρήκαν απόκριση. Σε επίπεδο πολιτικό, θεσμικό – εποπτικό (Κεφαλαιαγορά και Δικαιοσύνη).

Όσοι τότε βρεθήκαμε στη μέση του ρεπορτάζ θυμόμαστε την αγωνία με την οποία ρωτούσαν κάθε μέρα επενδυτές αν θα παρέμβει η επιτροπή κεφαλαιαγοράς και πότε.

Ενώ ήδη είχε παρέμβει ο τότε οικονομικός Εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης η Επιτροπή χρειάστηκε 21 ημέρες (ως τις 25 Μαΐου) μέχρι να διατάξει την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρίας .

Όταν τελικά αποφάσισε να παρέμβει, η μετοχή είχε χάσει σχεδόν το 80% της αξίας του τίτλου.

Η απόφαση της αναστολής, βασίστηκε στην αδυναμία παροχής οικονομικών στοιχείων από την πλευρά της εταιρείας, στην οποία τελικά καταλογίζεται πρόστιμο 4 εκατ. (στην ίδια και σε εννέα φυσικά πρόσωπα της διοίκησης) στις 2 Αυγούστου. Δηλαδή, μετά από 94 ημέρες…

Ο Δραγάτσης ξεκίνησε τότε μια έρευνα μαμούθ με (μοναδικό ίσως) βασικό εφόδιο την εξαιρετική αίσθηση της οικονομίας και την καταγεγραμμένη “ξεροκεφαλιά” του, κομβικό χαρακτηριστικό ενός καλού δικαστικού λειτουργού.

Καταγεγραμμένη (σε δημοσιεύματα) για τους μυημένους και η οργή για τις καθυστερήσεις της Επιτροπής, ακόμα και για την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς εκ μέρους της για τους εμπλεκόμενους.

Καταγεγραμμένο επίσης πως ενώ ο Δραγάτσης έκανε την έρευνα – μαμούθ με ρυθμούς εξπρές κάποιοι άλλοι περί άλλων τυρβάζουν: Ο Δραγάτσης ζητεί και πετυχαίνει δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών με μια πρόταση – καταπέλτη στις αρχές του φθινοπώρου και απαγγέλει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος με απαγορεύσεις εξόδου στις αρχές Δεκεμβρίου 2018, όταν χρειάστηκε να φτάσει Φεβρουάριος του 2019 για να επιβάλλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τα πρώτα σοβαρά πρόστιμα (άνω των 20 εκατ. ευρώ) για την οικογένεια Κουτσολιούτσου και για εφτά πρόσωπα της διοίκησης στη χρήση του 2016.

Και βέβαια (μετά) η δικαιοσύνη χρειάστηκε πάνω απο 2 χρόνια για να ολοκληρώσει έναν ουσιαστικό κύκλο ανάκρισης για την υπόθεση.

Η γνωστοποίηση βέβαια των νέων στοιχείων πιθανόν να εξηγεί (ή όχι) κάποια πράγματα, που τότε γράφονταν και δεν εξηγούνταν.

Σίγουρα όμως δίνει μια απάντηση για το ρόλο της Δικαιοσύνης, στον τρόπο με τον οποίο αυτή κινήθηκε εκπροσωπούμενη από τον Δραγάτση:

Ή (λοιπόν) κανείς δεν είπε ποτέ τίποτα στον Δραγάτση ή απλώς αυτός ΔΕΝ ακούει.

Και οι δυο εκδοχές μου κάνουν…

ΥΓ: Για την ιστορία οφείλουμε να καταγράψουμε ότι στις 2 Δεκεμβρίου (πριν εμφανιστεί στα ΜΜΕ η νέα έκθεση με τις καταγγελίες για παρεμβάσεις) η δικαιοσύνη δια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών αποφάνθηκε θέτοντας στο αρχείο τις καταγγελίες επενδυτών, πως δεν προκύπτουν ευθύνες αμέλειας ή κακής άσκησης του ρόλου της από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ