Παναγιώτης Στάθης: Η συνάντηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με δικαστές-εισαγγελείς-δικηγόρους για το πλαφόν στις αναβολές δικών – Τι ζητούν οι δικηγόροι για να υποχωρήσουν
Το dikastiko.gr αποκαλύπτει την συνάντηση που ορίστηκε , στο παρά πέντε της ψήφισης, για να βρεθεί χρυσή τομή- Οι δικηγόροι κατεβαίνουν σε αποχή την Τρίτη για τη διάταξη.
Συνάντηση κατευνασμού και αναζήτησης λύσης που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές, μεταξύ του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, της Ολομέλειας των δικηγόρων και της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων, πραγματοποιείται σήμερα στο Υπουργείο, για τη νεα διάταξη που θέτει πλαφόν στις αναβολές ποινικών δικών για λόγο που ανάγεται στο πρόσωπο των δικηγόρων, την οποία αποκάλυψε το dikastiko.gr
Οι μεν δικηγόροι αντιδρούν έντονα και ήδη εχουν προαναγγείλει κινητοποιήσεις. Μάλιστα την αποχή των δικηγόρων- μελών του αποφάσισε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) την Τρίτη 21 Ιουνίου, ημέρα της εισαγωγής προς ψήφιση στη Βουλή της τροπολογίας. Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός πρόκειται για «θεσμική προσβολή και απαξίωση του δικηγορικού κλάδου και σώματος». Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ζήτησε την απόσυρση της σχετικής διάταξης και κάλεσε την κυβέρνηση να υπάρξει διάλογος ώστε να καταλήξουν από κοινού σε ρύθμιση του θέματος.
Σημειώνεται ότι στήριξη βρήκαν οι δικηγόροι και από την πλευρά των δικαστών και εισαγγελέων. «Ανεφάρμοστη, πρόχειρη και αποσπασματική», χαρακτηρίζουν και οι δικαστικοί λειτουργοί, την νέα διάταξη με επιτολή της προέδρου τους Μαργαρίτας Στενιώτη, την οποία αποκάλυψε το dikastiko.gr
Αναβολές δικών: Απόσυρση
Και οι δικηγόροι και οι δικαστές αντιδρούν πρώτα και κύρια για το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε της κατάθεσης της διάταξης, διάλογος με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σε αντιστάθμισμα προφανώς έρχεται η σχετική συνάντηση. Το ζητούμενο είναι τι αποτέλεσμα μπορεί να παράξει, αφού από τη μια πλευρά το Υπουργείο είναι αποφασισμένο να βάλει φραγμό στις πολλαπλές αναβολές στο πρόσωπο των δικηγόρων που πολλές φορές κωλυσιεργούν την απονομή της δικαιοσύνης και από την άλλη η δικηγόροι θεωρούν ότι επιχειρείται η επαγγελματική τους εξόντωση.
Σύμφωνα με τη νέα διάταξη:
– Για την αναβολή λόγω σοβαρού λόγου υγείας (ακόμα και του δικηγόρου) απαιτείται πλέον αυτός να αποδεικνύεται “με ιατρική πιστοποίηση δημοσίου φορέα ή πιστοποιητικό νοσηλείας από ιδιωτικό θεραπευτήριο και μπορεί να ελεγχθεί με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο από το δικαστήριο”.
– Η αναβολή δεν μπορεί να υπερβεί τους τρεις (3) μήνες, αλλά προηγουμένως το δικαστήριο πρέπει υποχρεωτικά πρέπει να διερευνήσει τη δυνατότητα διακοπής της δίκης. “Η απόφαση που δέχεται τους λόγους αναβολής πρέπει να έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, η οποία πρέπει να αναφέρει, ότι ο λόγος της αναβολής δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με διακοπή της δίκης”.
– Αναβολή για κώλυμα του συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης της κατηγορίας λόγω συμμετοχής του σε άλλη δίκη ή διαδικασία, μπορεί να προβληθεί μόνο μία (1) φορά. Επίσης όμως πρέπει “αυτός που προβάλλει το κώλυμα προσκομίζει υποχρεωτικά στο δικαστήριο κάθε νομιμοποιητικό, διαδικαστικό ή άλλο έγγραφο, με το οποίο αποδεικνύεται πλήρως, ο λόγος της αναβολής”.
Τι ζητούν
Υπάρχει ενδιάμεση λύση; Για τους δικηγόρους είναι κάθετη η διαφωνία στο ζήτημα της απόδειξης του ιατρικού λόγου στο πρόσωπό τους. Δεν συζητούν δηλαδή τίποτα λιγότερο από το να μπει στη διάταξη και η δυνατότητα βεβαίωσης από ιδιώτη γιατρό, κάτι που ζητά και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με κοινή επιστολή Βερβεσού- Εξαδάκτυλου προς τον Κώστα Τσιάρα.
-Το δεύτερο σημείο που ζητούν είναι σύμφωνα με πληροφορίες να υπάρχει δυνατότητα αναβολών με αιτημα και των δυτο λευρών (υπεράσπισης και υποστήριξης της κατηγορίας). Να αποσαφηνιστεί δηλαδή ξεκάθαρα στη διάταξη ότι όσες αναβολές δικαιούται η υπεράσπιση τόσες και η υποστήριξη της κατηγορίας.
-Τρίτον να υπάρχει δυνατότητα επιπλέον αναβολής όταν προκύψει σπουδαίος λόγος (άλλη δικη ή οτιδήποτε άλλο) μετά την πρώτη αναβολή. Αν δηλαδή εχει αναβληθεί μια δίκη και στο μεσοδιάστημα μέχρι να ξαναδικαστεί προκύψει αυτός ο λόγος.
-Τέταρτον να αυξηθεί ο αριθμός των αναβολών σε πολυπρόσωπες δίκες, δηλαδή δίκες με πολλούς κατηγορούμενους και συνεπώς πολλούς δικηγόρους. Λένε λοιπόν ότι αν υπάρχουν πέντε δικηγόροι, δεν μπορεί να έχει δικαίωμα αναβολής μόνο ο ένας.
Αναβολές δικών: Οι δικαστές
Από την πλευρά της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων η διάταξη χαρακτηρίζεται «ανεφάρμοστη, πρόχειρη και αποσπασματική». Οι δικαστές με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο πλέον, υπό την Μαργαρίτα Στενιώτη, διαφοροποιούν την θέση τους σε σχέση με αυτή που είχε εκφραστεί και δημόσια από την προηγούμενη διοίκηση υπό τον Χρ. Σεβαστίδη και ζητούν να αποσυρθεί η διάταξη και να ξεκινήσει διάλογος από την αρχή.
Η βασική διαφωνία των δικαστών αφορά την υποχρεωτική αναβολή εντός 3μηνου που απαιτεί η νέα διάταξη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κριτήριο επιθεώρησης με τον νέο Κώδικα οργανισμού Δικαστηρίων θα είναι και οι αναβολές που δίνουν οι δικαστές. Μάλιστα στην επιστολή που έστειλαν στον Υπουργό Δικαιοσύνης, εκφράζουν την έκπληξή τους καθώς «…από site στο διαδίκτυο (!!!) ενημερωθήκαμε, ότι στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/713 ΕΚ…», περιελήφθη διάταξη τροποποίησης του άρθρου 349 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».
Όσον αφορά πάντως την επιβολή πλαφόν, δεν πήραν ξεκάθαρη θέση. Η Ένωση Εισαγγελέων από την πλευρά της συμφωνεί με την επιβολή πλαφόν, όμως θεωρεί πλήρως ανεφάρμοστη την υποχρεωτική αναβολή ενός τριμήνου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
“Προς άγραν” δικαστών για τα Ειδικά Δικαστήρια – Τι φέρνουν οι εξελίξεις στις υποθέσεις τηλεοπτικών αδειών και Novartis Προαγωγές και μεταθέσεις 49 Εφετών – Τι αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο – ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ Ο e-Ισοκράτης αποτελεί πλέον πραγματικότητα – Στη διάθεση των δικηγόρων η ψηφιακή πλατφόρμα Παρέμβαση “Ρουβίκωνα” έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τον Γιάννη Μιχαηλίδη – Έγιναν προσαγωγέςΑκολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr