Παναγιώτης Στάθης: Η σύνταξη και ο μισθός του δικαστή – “Κυβερνώσα ή κυβερνώμενη Δικαιοσύνη”;

Η κυβέρνηση, που προεκλογικά είχε δεσμευθεί για αυξήσεις στους μισθούς των δικαστών, απαντά επιθετικά (και με διάθεση κοινωνικού αυτοματισμού) στους δικαστές γιατί νιώθει προφανώς πως η κοινή γνώμη ακούει για αυξήσεις σε συντάξεις δικαστών και βγάζει “φλύκταινες”.

NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Η σύνταξη και ο μισθός του δικαστή – “Κυβερνώσα ή κυβερνώμενη Δικαιοσύνη”;

Η ασυνήθιστα υψηλών τόνων αντίδραση της κυβέρνησης, την επαύριο της δικαστικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την εφαρμογή των αποφάσεων του Μισθοδικείου σχετικά με την επαναφορά των συντάξεών τους στα επίπεδα του 2012 (αντισυνταγματικότητα εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου για τους δικαστές) γεννά ένα ερώτημα, είτε συμφωνεί κάποιος, είτε όχι με την δικαστική απόφαση: Άραγε ο σεβασμός των δικαστικών αποφάσεων είναι προνόμιο των κυβερνώντων μόνο όταν βολεύουν οι αποφάσεις;

Η ερώτηση τίθεται γιατί αυτή εδώ η κυβέρνηση ήταν που προέταξε ένα θεσμικό αντίλογο όταν προηγούμενες κυβερνήσεις, θεωρούσε ότι επιχειρούσαν να ποδηγετήσουν τη Δικαιοσύνη. Η θεσμικότητα όμως δεν μπορεί να είναι αλά καρτ , ούτε σημαία ευκαιρίας. Δεν ασκούσε δημοσιονομική πολιτική η δικαιοσύνη όταν πετσόκοβε τις συντάξεις και τους μισθούς στα μνημόνια; Δεν άκουγα τότε αναφορές πως “δεν μπορεί να ασκεί δημοσιονομική πολιτική η δικαιοσύνη”, αντίθετα άκουγα περί   ”σεβασμού των δικαστικών αποφάσεων”. 

Αντιστοίχιση

Στον αντίποδα βέβαια τίθενται ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης (για τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες) που προφανώς δεν είναι διόλου αμελητέα. Κι αυτό γιατί η φράση “Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει”, διαπερνά την ελληνική κοινωνία. Βέβαια οφείλουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη: Η ίδια η πολιτική εξουσία με την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001 θέσπισε ένα όργανο, το αποκαλούμενο Μισθοδικείο (Ειδικό Δικαστήριο άρθρου 88 παρ. 2 Σ (Μισθοδικείο) που ασχολείται μόνο με τα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά των δικαστών. Πρόκειται για ένα όργανο την πλειοψηφία του οποίου δεν έχουν οι δικαστές (απαρτίζεται από 3 δικαστές, 3 δικηγόρους και 3 πανεπιστημιακούς) και ρυθμίζει αυτά τα θέματα. Αυτού του οργάνου την απόφαση κλήθηκε να ζητήσει την εφαρμογή (υποχρεωτικά) το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ακόμα λοιπόν κι αν τίθεται θέμα κοινωνικής αντιστοίχισης, με την έννοια ότι πράγματι οι συντάξεις όλων των άλλων είναι καθηλωμένες και κομμένες, και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι συντάξεις των δικαστών πράγματι δεν είναι ανάλογες των καθηκόντων που υπηρέτησαν, το ερώτημα το έθεσε σωστά, ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημ. Βερβεσός: “Δηλαδή ποιος θέλουν να εκδίδει αποφάσεις δικαστικού τύπου; Το υπουργικό Συμβούλιο;”.

Κοινωνικός αυτοματισμός

Οι αναφορές σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο – κυρίως- περί “κυβερνώσας δικαιοσύνης” (Κωστής Χατζηδάκης) αλλά και κατανόησης του κοινωνικού κλίματος και οικονομικού περιβάλλοντος με την φράση “Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει” (δεν μπορεί να έχουν κοπεί το 50% των συντάξεων του κόσμου και οι δικαστές να θέλουν αυξήσεις, όπως είπε ο Αδ. Γεωργιάδης) προκαλεί εσωτερικές αναταράξεις καθώς καποιοι θεωρούν ότι οι δικαστές πέφτουν θύματα κοινωνικού αυτοματισμού.

Την πρώτη απάντηση την έδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Δικαστών, Γιάννης Παπανικολάου, που είπε ότι “όταν δεν αρέσουν οι αποφάσεις των δικαστηρίων στην κυβέρνηση και ψάχνουμε τρόπους να τις καταργήσουμε δεν θα μιλάμε για «κυβερνώσα δικαιοσύνη» αλλά για «κυβερνώμενη δικαιοσύνη».

Σφοδρή ήταν και η αντίδραση του προέδρου της της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και του ΔΣΑ, Δημ. Βερβεσού που είπε πως “όταν αποφασίζουν τα δικαστήρια, η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόζει τις αποφάσεις τους. Είναι άλλο το δημόσιο συμφέρον που επικαλούνται πολλές φορές τα δικαστήρια – σωστά ή λάθος- και άλλο το ταμειακό συμφέρον του δημοσίου. Προφανώς η κυβέρνηση δεν θέλει δικαστήρια που βγάζουν αποφάσεις που δεν την βολεύουν…Λυπάμαι με αυτά που ακούω και μάλιστα από στόματα υπουργών, που έχουν μετάσχει στην σύνθεση της Βουλής που έχει ψηφίσει το Μισθοδικείο, την Συνταγματική διάταξη του άρθρου 88. ..Ομιλούμε για μια απόφαση του Μισθοδικείου, που προβλέπεται από το άρθρο 88 του Συντάγματος, στο οποίο η πλειοψηφία δεν είναι οι δικαστές, και το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις των μνημονιακών νόμων για τις περικοπές των συντάξεων των δικαστών…Αν αυτή η απόφαση δεν αρέσει, επειδή δεν βολεύει, τότε θα οδηγηθούμε να αποφασίζει αντί για το ειδικό δικαστήριο που προβλέπει το Σύνταγμα, που έχει ψηφίσει και ο υπουργός Εθνικής οικονομίας και πολλοί κυβερνητικών βουλευτές, το υπουργικό συμβούλιο”.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πανδικαστική 

Πάντως η απόφαση αυτή έρχεται ενώ εκκρεμεί μια υπόσχεση της κυβέρνησης προεκλογικά προς τους δικαστές για αυξήσεις στους μισθούς τους και επαναφορά περικομμένων επιδομάτων και μάλιστα ενώ υπήρχαν συνεννοήσεις για την εφαρμογή τους. Μάλιστα, προ της απόφασης του Ελεγκτικού, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών σε έκτακτη Γενική Συνέλευση ανέφερε σε ψήφισμά της πως «αξιώνει την αναβάθμιση του συνταγματικού μισθολογίου των δικαστικών λειτουργών και, ειδικότερα, ζητά την αναπροσαρμογή του βασικού μισθού και των επιδομάτων κατά 20%. Περαιτέρω ζητά την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας». Παράλληλα, επισημαίνει πως «δεν είναι ανεκτό οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές να αποτελέσουν το άλλοθι για τη στέρηση μισθολογικών και άλλων εργασιακών δικαιωμάτων στους εργαζόμενους και τους λειτουργούς του Δημοσίου».

Για το λόγο αυτό εξουσιοδοτεί το Διοικητικό Συμβούλιο «να διεκδικήσει άμεσα την ικανοποίηση των παραπάνω αξιώσεων και να συγκαλέσει νέα Γενική Συνέλευση εντός του τρέχοντος έτους προκειμένου να αξιολογηθούν όλες οι νεότερες εξελίξεις και να επιδιώξει την σύγκληση πανδικαστικής συνέλευσης για τις περαιτέρω ενδεικνυόμενες ενέργειες».

Το αίτημα της μειοψηφίας της ΕνΔΕ 

Λίγα 24ωρα αργότερα ήρθε και το αίτημα της μειοψηφίας από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) από τους Χριστόφορος Σεβαστιδης, ΔΝ- Εφέτης, Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Εφέτης, Παντελής Μποροδήμος, Πρωτοδίκης, Μιχάλης Τσέφας, Πρόεδρος Πρωτοδικών, Ιωάννης Ασπρογέρακας, Πρόεδρος Πρωτοδικών και Έφη Κώστα, Ειρηνοδίκης.

«Μετά το Ψήφισμα της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών που αποτυπώνει ξεκάθαρα το καθολικό αίτημα των συναδέλφων για αυξήσεις στον Βασικό Μισθό κατά 20% και επιστροφή 13ου και 14ου μισθού, οφείλετε ως προεδρείο να συναινέσετε στη σύγκληση Πανδικαστικής Συνέλευσης» σημειώνουν, εξαπολύοντας επίθεση στην πλειοψηφία της ΕνΔΕ. «Η εμμονή σας να κρατάτε την μεγαλύτερη Δικαστική Ένωση όμηρο και να της αποδίδετε τον ρόλο του θεατή των εξελίξεων, προκαλεί το δημοκρατικό αίσθημα του συνόλου του Σώματος» λένε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr