Παναγιώτης Στάθης: Ο “τρισκατάρατος” νόμος Παρασκευόπουλου και η “επάρατος” αλήθεια
Ο νόμος που θεσπίστηκε το 2015 δέχτηκε σφοδρές βολές και δικαίως στις περισσότερες περιπτώσεις. Όμως ας του αποδίδουμε τα έννομα αποτελέσματα που παρήγαγε και όχι ό,τι στραβό γίνεται στην Δικαιοσύνη
Ας συνολογήσουμε κάτι: Ο νόμος που ψήφισε το 2015 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, καθηγητής Νίκος Παρασκευόπουλος, παρήγαγε έννομα αποτελέσματα που θεωρήθηκαν από πολλούς – σοβαρούς επιστήμονες- ως πολύ κακά. Πράγματι αποφυλακίστηκε πολύ κόσμος και πράγματι πολλοί απο αυτούς που βγήκαν εγκλημάτησαν και πάλι. Ας δούμε όμως ορισμένα πράγματα:
-Ο Παρασκευόπουλος ήταν ο πρώτος που έκανε αποσυμφορητικό νόμο; Δηλαδή νόμο που στοχεύει στην αποσυμφόρηση των φυλακών; Όχι, γιατί τέτοιοι νόμοι, ψηφίζονται από το 2008 προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι φυλακές οι συνθήκες διαβίωσης στις οποίες ήταν “απάνθρωπες”.
-Τέτοιο νόμο έκανε και ο προκάτοχος του, Χαρ. Αθανασίου.
-Όμως υπάρχει μια βασική διαφορά στους νόμους αυτούς : Όλοι έθεταν χρονικούς περιορισμούς ισχύος μικρής διάρκειας και κυρίως έθεταν προϋποθέσεις, ειδικά προς τα αδικήματα τα οποία είχαν διαπράξει οι κατηγορούμενοι.
-Με το Ν. 4274/2014( επί Αθανασίου) απολύθηκαν , όσοι εξέτιαν, κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, ποινή κάθειρξης μέχρι δέκα (10) ετών και είχαν εκτίσει τα δύο πέμπτα (2/5) της ποινής τους. Ρητά εξαιρούντο από τη ρύθμιση αυτή όσοι είχαν καταδικασθεί για συγκεκριμένα κακουργήματα με μεγάλη κοινωνική απαξία, όπως ανθρωποκτονίες, εγκλήματα κατά της γενετήσιας ζωής, ληστείες κ.α.
-Με το Νόμο Παρασκευόπουλου (Ν. 4322/2015) απολύθηκαν καταδικασθέντες αδιακρίτως των κακουργημάτων που είχαν διαπράξει (δηλ. και για ανθρωποκτονίες, ληστείες, αποπλανήσεις ανηλίκων, πορνογραφίες κλπ). Επιπλέον, με τον ίδιο νόμο Παρασκευόπουλου (4322/2015) απολύθηκαν και όσοι εξέτιαν ποινή κάθειρξης άνω των δέκα (10) ετών (10-20 έτη), ρύθμιση που για πρώτη φορά εισήχθη στο ποινικό σύστημά μας.
-Οι ρυθμίσεις των προηγούμενων Κυβερνήσεων καταλάμβαναν μόνο όσους είχαν τις νόμιμες προϋποθέσεις κατά την έναρξη ισχύος τους και κανέναν άλλον. Επομένως, το εύρος τους ήταν πολύ περιορισμένο. Αντιθέτως, οι ρυθμίσεις του Νόμου Παρασκευόπουλου διήρκεσαν συνολικά 28 μήνες (μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2017). Η ισχύς του νόμου (εντελώς τροποποιημένος και αυστηροποιημένος όμως) επεκτάθηκε απο τους επόμενους υπουργούς Κοντονή και Καλογήρου.
-Γιατί τα γράφω όλα αυτά: Γιατί απλώς διάβασα χθες πως απολύθηκε το 2020 από τις φυλακές ο καταζητούμενος ως βιαστής της 50χρονης γυναίκας στα Πετράλωνα, με το “νόμο Παρασκευόπουλου”. Μόνο που, όπως έγραψα παραπάνω, ο νόμος Παρασκευόπουλος ίσχυσε έως τα μέσα του 2017. Άρα να του φορτώσουμε όσα έκανε (ο “τρισκατάρατος”νόμος), αλλά να τα έχει κάνει κιόλας. Γιατί απλώς από το 2019 ισχύει νέος ποινικός κώδικας, συνεπώς δεν ισχύει κανένας αποσυμφορητικός νόμος, συνεπώς ο άνθρωπος αυτός (ο καταζητούμενος ως βιαστής) αποφυλακίστηκε με βάση τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα.
-Εν ολίγοις καλή η κριτική (επί πραγματικής βάσης) αλλά καλή και η… επάρατος αλήθεια…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παναγιώτης Στάθης: Λόγος και αντίλογος (για τα περί καψωνιών στη Δικαιοσύνη) Παναγιώτης Στάθης: Κάνει καψώνια στους δικαστικούς η Δικαιοσύνη; Παναγιώτης Στάθης: Στη Βουλή οι 1.000 χαμένες δικογραφίες στην Κέρκυρα – Υπάλληλοι όμως θα πάνε να βοηθήσουν τον ανακριτή; Παναγιώτης Στάθης: Πόσο πιο καθαρά να το διαμηνύσει στην ηγεσία της αστυνομίας ο Βασ. Πλιώτας; Παναγιώτης Στάθης: Τα “στερεότυπα” φέρνουν ψήφους αλλά δεν συλλαμβάνουν τους εγκληματίεςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr