Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025

Παναγιώτης Στάθης: Οι 7 αλλαγές και η 1 προσθήκη στον Ποινικό και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας – Θετικές λένε οι δικηγόροι αλλά πάνε σε αποχή

Παρά τις αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο για την ενδοοικογενειακή βία κι άλλες διατάξεις, οι δικηγόροι κλείνουν τα δικαστήρια 23 και 24/1, όταν και θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί. Σήμερα στις 3 το μεσημέρι η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Οι 7 αλλαγές και η 1 προσθήκη στον Ποινικό και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας – Θετικές λένε οι δικηγόροι αλλά πάνε σε αποχή (Dikastiko.gr/Eurokinissi)

Σε σειρά αλλαγών στις προτεινόμενες διατάξεις του Ποινικού και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενδοοικογενειακή βία, προχωρεί ο Γ .Φλωρίδης, εισακούοντας σχετικές επισημάνσεις των δικηγόρων που υπέβαλαν εγγράφως τις απόψεις τους. Έτσι το νομοσχέδιο, που εισάγεται σήμερα προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, θα περιλαμβάνει 7 αλλαγές σε σχέση με τη μορφή που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, αλλά και μία προσθήκη όσον αφορά στην τελική του μορφή (αν δεν γίνουν άλλες αλλαγές).

Όμως οι αλλαγές αυτές δεν ικανοποιούν πλήρως τους δικηγόρους οι οποίοι κατέρχονται με απόφαση της Ολομέλειάς τους σε αποχή από τα καθήκοντά τους στις 23 και 24/1 , όταν και θα εισαχθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση. : «…το Υπουργείο απεδέχθη μέρος των προτάσεων αυτών, χωρίς όμως να αλλάξει ουσιωδώς τον πυρήνα των διατάξεων του Σχεδίου Νόμου, που εισάγουν εξαιρετικό δίκαιο, παραβιάζουν το τεκμήριο αθωότητας, τη διάκριση των εξουσιών, την αρχή της αναλογικότητας, δημιουργούν κίνδυνο καταχρηστικής χρησιμοποίησης των προβλεπόμενων μέτρων και έρχονται σε αντίθεση ιδίως με τα άρθρα 5, 6 και 25 του Συντάγματος και 5 και 6 της ΕΣΔΑ».

Οι 7 αλλαγές

Όπως επισημάνουν οι δικηγόροι, επέρχονται 7 αλλαγές μετά τις προτάσεις και παρεμβάσεις του δικηγορικού σώματος. Έτσι δεν θα ισχύσει η διάταξη που προβλέπει πως στα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας θα καταργηθεί η ειδική δωσιδικία και θα ακολουθείται το Αυτόφωρο για δικαστές, δικηγόρους κ.ά. που αποκάλυψε το dikastiko.gr

Οι αλλαγές είναι οι εξής:

1) Απάλειψη της παρ. 1 του άρθρ. 14 που προέβλεπε την εφαρμογή αυτόφωρης διαδικασίας για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας από Δικηγόρους και Δικαστές, κατά παρέκκλιση της προβλεπόμενης ειδικής δωσιδικίας του Εφετείου.

2) Βελτιωτική η διατύπωση της υποτροπής στα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας στην περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης σε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών που τέλεσε ο υπαίτιος εντός της τελευταίας 10ετίας.

3) Ιδιαίτερα θετική η απάλειψη της αναγνώρισης των βασικών περιστατικών της υπόθεσης από τον αιτούντα τη διαμεσολάβηση για την έναρξη της σχετικής διαδικασίας.

4) Θετική η προσθήκη στη διάταξη του άρθρου 19 παρ. 3 Σχ. Ν. της ευχέρειας του δικαστηρίου αν κρίνει ότι για λόγους προστασίας της ψυχικής ή σωματικής υγείας του θύματος ενδοοικογενειακής βίας δεν είναι δυνατή η εμφάνισή του, να εξετάζεται με τεχνολογικά μέσα, σύμφωνα με το άρθρο 238Α ΚΠΔ ή να αναγιγνώσκεται η δοθείσα κατάθεσή του.

5) Θετική η προσθήκη στα άρθρα 31 και 32 (ήδη 32 και 33) ότι η πλήρης ικανοποίηση του παθόντα επί αδικημάτων κατά της ιδιοκτησίας και περιουσίας θα πρέπει να αποδεικνύεται, ιδίως ενώπιον αρχής ή με τραπεζική επιταγή ή με δημόσια παρακατάθεση.

6) Θετική η απάλειψη στο άρθρο 37 (ήδη 38) της πρόβλεψης ότι επί νέας ποινικής δίωξης κατά κατηγορουμένου που είχαν επιβληθεί σε βάρος του περιοριστικοί όροι, οπότε μετατρέπονται οι επιβληθέντες όροι σε προσωρινή κράτηση, να μη διατάσσεται σε βάρος του προσωρινή κράτηση και για τη νέα πράξη για την οποία ασκήθηκε η νέα ποινική δίωξη.

7) Βελτιωμένη η πρόβλεψη στο άρθρ. 79 (ήδη 81) ότι για την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατηγορουμένου αγνώστου διαμονής από τον ανακριτή που περατώνει την ανάκριση, να συντρέχουν ενδείξεις παραπομπής (και όχι απλές ενδείξεις).

Προσθήκη

Σημαντική επίσης χαρακτηρίζεται (και από τους δικηγόρους) η πρόβλεψη ως βαρύ ποινικό αδίκημα η διευκόλυνση της επαιτείας. Δηλαδή δε θα διώκεται ο επαίτης, δεν επανέρχεται εν ολίγοις ως ποινικό αδίκημα η επαιτεία που έχει ήδη καταργηθεί, αλλά ποινικοποιείται η δράση των κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται. Χαρακτηριστικά οι δικηγόροι αναφέρουν:

Θετική η προσθήκη νέας διάταξης στο άρθρο 323Β Π.Κ (με το άρθρο 29 Σχ. Νόμου) για τη διευκόλυνση της επαιτείας για όσους υποκινούν, καθοδηγούν, διοργανώνουν και διευκολύνουν την επαιτεία, εκμεταλλευόμενοι τα άτομα που υποκινούν σε επαιτεία, με την πρόβλεψη επιβαρυντικής περίστασης αν οι υποκινούμενοι είναι άτομα με αναπηρία”.

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr