Παναγιώτης Στάθης: Περιποιεί τιμή ο ορισμός επι τιμή εισαγγελέα ως επικεφαλής ανεξάρτητης αρχής ;
Η υπόθεση αφορά στην τροπολογία με την οποια κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή σύμφωνα με την οποία ως Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες θα ορίζεται πλέον όχι μόνο εν ενεργεία Εισαγγελικός Λειτουργός αλλά και επί τιμή. Συνταξιούχος δηλαδή.
Το ερώτημα είναι ένα και αφορά την πολιτική ακολουθία λόγου και πράξης: Η ΝΔ ως αντιπολίτευση ειχε ασκήσει σωστή κριτική για την μεταπήδηση εν ενεργεία δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών σε πολιτική θέση αμέσως μετά την αφυπηρέτησή τους. Η ιστορία με την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου ειναι γνωστή. Γιατί τώρα, έστω και χωρίς να συγκρίνονται οι δυο ιστορίες, δεν ακολουθεί τα ίδια τα λόγια της;
Η υπόθεση αφορά στην τροπολογία με την οποια κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή σύμφωνα με την οποία ως Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες θα ορίζεται πλέον όχι μόνο εν ενεργεία Εισαγγελικός Λειτουργός αλλά και επί τιμή. Συνταξιούχος δηλαδή.
Δε θα σταθώ στα όσα αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, περί άλωσης της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος» απο την κυβέρνηση που «επιχειρεί να παρακάμψει τον ορισμό του επικεφαλής της Αρχής από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο καθώς και την υποχρέωση επιλογής μεταξύ εν ενεργεία εισαγγελικών λειτουργών για να μπορεί να ορίζει πρόσωπο κυβερνητικής προτίμησης».
Θα σταθώ όμως στο γεγονός ότι η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος, με ανακοινώσεις τους συμφωνούν, κάτι η αλήθεια ειναι σπάνιο, τον τελευταίο καιρό.
“Γενικότερα επισημαίνουμε, ότι η κατάληψη έμμισθων θέσεων διοίκησης από συνταξιούχους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς είναι πρακτική που εκθέτει το θεσμό της Δικαιοσύνης ενώ η ειδικότερη αλλαγή θα υποβαθμίσει το σύστημα καταπολέμησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες”, αναφέρει η Ενωση Εισαγγελέων και προσθέτει: “Τονίζουμε ιδιαίτερα, ότι το σημερινό σύστημα διοίκησης της Αρχής είναι απόλυτα επιτυχημένο και τούτο αποδεικνύεται από την πρόσφατη άριστη αξιολόγηση της Χώρας μας στον τομέα αυτόν, όπου κρίθηκε ως μία από τις οκτώ επενδυτικά ασφαλέστερες οικονομίες της διεθνούς κοινότητας. Σε περίπτωση αλλαγής είναι βέβαιη η υποβάθμιση της εν λόγω αξιολόγησης.Τέλος υπογραμμίζουμε, ότι οι συνταγματικές εγγυήσεις που παρέχει η προεδρία ενός εν ενεργεία εισαγγελικού λειτουργού δεν υφίστανται στην περίπτωση του επί τιμή”.
“Πάγια θέση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εκπορευόμενη από την απολύτως δεσμευτική απόφαση που έλαβε στη Γενική Συνέλευσή της 15ης Δεκεμβρίου 2018, είναι ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί δεν θα πρέπει να καταλαμβάνουν καμία πολιτική ή δημόσια θέση ή θέση σε Ανεξάρτητη Αρχή, για μία διετία μετά την αφυπηρέτηση. Η συλλογική αυτή θέση, δεν αποτελεί μόνο μια ηθική στάση. Πάνω από όλα υπηρετεί την ουσία αλλά και την εικόνα για την Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και σκοπεί στο να δοθεί οριστικό τέλος στη λογική περί συγκοινωνούντων δοχείων της κρατικής εξουσίας, που πληγώνει πάντα το κύρος μόνο της δικαστικής. Καλούμε το Υπουργείο να αξιολογήσει αυτή τη συλλογική θέση των Δικαστών και Εισαγγελέων και να αποσύρει την τροπολογία”, τοποθετήθηκε η ΕνΔΕ.
Καταγράφω και την άποψη πηγών του υπουργείου Δικαιοσύνης που ανέφεραν, πως η σχετική πρόβλεψη της τροπολογίας απορρέει από τον περιορισμένο αριθμό εισαγγελικών λειτουργών δεδομένου ότι πολλοί απασχολούνται ήδη σε άλλα καθήκοντα όπως για παράδειγμα στην Οικονομική Εισαγγελία. Για το σκοπό προκρίθηκε – όπως αναφερόταν – η λύση αυτή ώστε να αυξηθεί η «δεξαμενή» των επιλογών, χωρίς απαραιτήτως να συνεπάγεται την τοποθέτηση στη θέση προέδρου συνταξιούχου εισαγγελέα.
Αν διαβάζω καλά δηλαδή πάει προς ψυγείο;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανδρέας Αναγνωστάκης: Η Θλιβερή Επέτειος της 21ης Απριλίου 1967 Παναγιώτης Σ. Παναγιωτόπουλος: Ο Πρώτος Ποινικός Κώδικας των Επαναστατημένων Ελλήνων: “Το Απάνθισμα των Εγκληματικών” – 17 Απριλίου 1823 Αναστάσιος Γ. Ηλίας: Διεύρυνση της έννοιας του «εννόμου συμφέροντος» με την από 24-03-2021 απόφαση του ΔΕΕ Γιάννης Α. Γλύκας – Χριστίνα Ι. Βαθειά : “Σύλληψη με έκδοση εντάλματος μετά από έγκληση για κακουργηματική πράξη” Δημήτρης Γκαβέλας: Ποινική Δίκη εξ αποστάσεως με τεχνικά μέσα – Ασυμβατότητα με τις συνταγματικές επιταγές και τις θεμελιώδεις αρχές της Ποινικής ΔικονομίαςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr