Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Παναγιώτης Στάθης: Πως θα λειτουργούν τα δικαστήρια της Αθήνας από 1/1/2026 – Που θα λειτουργούν τα παράλληλα Πρωτοδικεία

Αλλάζει η τοπική αρμοδιότητα των Πρωτοδικείων Αθηνών- Πειραιά – Ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο περνά στην αρμοδιότητα του Πειραιά

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Πως θα λειτουργούν τα δικαστήρια της Αθήνας από 1/1/2026 – Που θα λειτουργούν τα παράλληλα Πρωτοδικεία dikastiko.gr

Ενώ το βασικό τμήμα της αποκαλούμενης μεγαλύτερης μεταρρύθμισης που έγινε ποτέ στη Δικαιοσύνη, το νέο Δικαστικό Χάρτη, θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 16/9/2024 με την έναρξη του δικαστικού έτους, τα νέα δεδομένα για την Αττική, τα μεγαλύτερα δηλαδή Πρωτοδικεία της χώρας, θα τα δούμε να εφαρμόζονται από την 1η/1/2026. Ο λόγος έχει να κάνει με την κτιριακή ανασυγκρότηση των δικαστηρίων (νέο Πρωτοδικείο στον Άρειο Πάγο και νέα δικαστήρια στον Πειραιά) που οδηγεί σε ετεροχρονισμένη έναρξη λειτουργίας.

Κτιριακή ανασυγκρότηση των δικαστηρίων: Το σχέδιο

Ειδικά λοιπόν για την Αττική, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει:

-Στην Περιφέρεια Αττικής, διατηρούνται τα Πρωτοδικεία Αθηνών και Πειραιώς, ως κεντρικές έδρες, καθώς και οι Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών και Πειραιώς.

Αθήνα

Στο Πρωτοδικείο Αθηνών ιδρύεται ποινικό τμήμα. Εν ολίγοις το Πρωτοδικείο Αθηνών διαχωρίζεται σε Πολιτικό και Ποινικό, με το πρώτο να λειτουργεί στο κτίριο του Ειρηνοδικείου Αθηνών και το δεύτερο στην Ευελπίδων.

-Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αθηνών εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ανατολικής Αττικής, Βορείου Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών και οι Δήμοι Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης και Περιστερίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών, καθώς και ο Δήμος Φυλής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.

Πειραιάς

Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πειραιώς εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς, Δυτικής Αττικής πλην Δήμου Φυλής, Νήσων Αττικής και Νοτίου Τομέα Αθηνών, καθώς και οι Δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω και Χαϊδαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών. Εν ολίγοις όλο το παραλιακό μέτωπο περνάει στην αρμοδιότητα του Πειραιά και φεύγει από την Αθήνα. 

Ποια Ειρηνοδικεία καταργούνται 

Τα Ειρηνοδικεία Αθηνών, Πειραιώς, Αιγίνης, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Ελευσίνας, Καλαυρίας (Πόρος), Καλλιθέας, Κρωπίας, Κυθήρων, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Νικαίας, Ιλίου, Μαραθώνος, Μεγάρων, Περιστερίου, Σαλαμίνας, Σπετσών και Χαλανδρίου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων στα Ειρηνοδικεία Αθηνών, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Κρωπίας, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Ιλίου, Μαραθώνος, Περιστερίου και Χαλανδρίου μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων στα Ειρηνοδικεία Πειραιώς, Αιγίνης, Ελευσίνας, Καλαυρίας (Πόρος), Καλλιθέας, Κυθήρων, Νικαίας, Μεγάρων, Σαλαμίνας και Σπετσών μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Πειραιώς.

3 Περιφερειακά Πρωτοδικεία Αθηνών 

Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών ορίζονται το Μαρούσι, το Κορωπί και το Περιστέρι, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν:

α) στην Περιφερειακή Έδρα Αμαρουσίου, οι Δήμοι Αμαρουσίου, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Μεταμόρφωσης και Χαλανδρίου

β) στην Περιφερειακή Έδρα Κορωπίου, οι Δήμοι Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Μαρκόπουλου-Μεσογαίας, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής,

γ) στην Περιφερειακή Έδρα Περιστερίου, οι Δήμοι Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων- Καματερού, Ιλίου και Πετρούπολης.

Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αθηνών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: εκατόν πενήντα μία (151), β) Πρωτοδίκες: πεντακόσιες εξήντα τρεις (563), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: τριάντα επτά (37), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: πενήντα εννέα (59), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: εβδομήντα εννέα (79), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δεκατρείς (13). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αθηνών ανέρχονται σε χίλιες διακόσιες (1200).

Κτιριακή ανασυγκρότηση των δικαστηρίων

EUROKINISSI

2 Περιφερειακά Πρωτοδικεία Πειραιά

Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Πειραιώς ορίζονται η Καλλιθέα και τα Μέγαρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν:

α) στην περιφερειακή έδρα Καλλιθέας, οι Δήμοι Καλλιθέας, Μοσχάτου- Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου, και

β) στην περιφερειακή έδρα Μεγάρων, οι Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μεγαρέων και Μάνδρας- Ειδυλλίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Πειραιώς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δεκαεννέα (19), β) Πρωτοδίκες: εκατόν είκοσι πέντε (125), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δώδεκα (12), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: οκτώ (8), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δεκατέσσερις (14), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Πειραιώς ανέρχονται σε τριακόσιες δεκατέσσερις (314).

Όπως αναφέρει το άρθρο 14 του νομοσχεδίου στις μεταβατικές διατάξεις:

  1. Έως την 31η.12.2025, η καθ’ ύλη αρμοδιότητα των περιφερειακών εδρών των πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς καθορίζεται σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 14, το άρθρο 15, τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 683 και το άρθρο 733 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (π.δ. 503/1985, Α’ 182), όπως ισχύουν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος.
  2. Για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών μετά από την έναρξη ισχύος του παρόντος, η διενέργεια προανάκρισης και προκαταρκτικής εξέτασης κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας εξακολουθεί να διενεργείται από τους υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, πταισματοδίκες, ως προανακριτές, με τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες που προβλέπουν ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α’ 96) και ο Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, Α’ 109) για τους πταισματοδίκες.
  3. Τα Πταισματοδικεία, που έχουν έδρα στις πρωτεύουσες πρώην νομών, διατηρούνται με την ίδια καθ’ ύλη αρμοδιότητα, ως προανακριτικά τμήματα.
  4. Υποθέσεις, για τις οποίες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, έχει επιδοθεί κλητήριο θέσπισμα ή κλήση στον κατηγορούμενο και οι οποίες έχουν προσδιοριστεί προς εκδίκαση μετά από τη 16η.9.2024, αποσύρονται με πράξη του αρμόδιου εισαγγελέα, η οποία επιδίδεται στον κατηγορούμενο και στην οποία προσδιορίζεται το αρμόδιο, σύμφωνα με τον παρόντα νόμο, δικαστήριο, στο οποίο και εισάγονται προς εκδίκαση.
  5. Οι υποθέσεις που έχουν ήδη προσδιοριστεί και όσες προσδιορίζονται έως την 15η.9.2024 σε Ειρηνοδικεία που καταργούνται και δεν μετατρέπονται σε περιφερειακές έδρες, μεταφέρονται αυτεπαγγέλτως στο Πρωτοδικείο της κεντρικής έδρας με πράξη του Προϊσταμένου του, σε ημέρα και ώρα συζήτησης στο ακροατήριο στην πλέον σύντομη διαθέσιμη δικάσιμο. Ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής το πρώτο εδάφιο ισχύει για όσες υποθέσεις προσδιορίζονται μέχρι την 31η.12.2025. Η εγγραφή της υπόθεσης στο οικείο πινάκιο ή έκθεμα, το οποίο μπορεί να τηρείται και ηλεκτρονικά, γίνεται με πρωτοβουλία του γραμματέα και ισχύει ως κλήτευση όλων των διαδίκων. Προς ενημέρωση των διαδίκων, και πάντως όχι επί ποινή ακυρότητας, η νέα δικάσιμος γνωστοποιείται από τον γραμματέα στον οικείο δικηγορικό σύλλογο. Με πρωτοβουλία, επίσης, του γραμματέα γνωστοποιείται η νέα δικάσιμος με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των διαδίκων ή με ανάρτηση στην πύλη ψηφιακών υπηρεσιών δικαστηρίων «solon.gov.gr» για όσα δικαστήρια και διαδικασίες έχουν ενταχθεί στο εν λόγω σύστημα.
  6. Οι θέσεις συμβολαιογράφων και αμίσθων υποθηκοφυλάκων καθώς και οι περιφέρειες δικαιοδοσίας των εμμίσθων και αμίσθων υποθηκοφυλακείων δεν θίγονται.
  7. Οι υφιστάμενοι δικηγορικοί σύλλογοι, που εδρεύουν στις παράλληλες έδρες των πρωτοδικείων, διατηρούνται.
  8. Τα καταστήματα, στα οποία στεγάζονται ειρηνοδικεία που καταργούνται, όπως και ο εξοπλισμός αυτών, περιέρχονται στη διαχείριση του διευθύνοντος το οικείο πρωτοδικείο.
  9. Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται ειρηνοδικείο ή πταισματοδικείο, νοείται το μονομελές πρωτοδικείο.
  10. H κατά τόπο αρμοδιότητά των ειρηνοδικείων και πταισματοδικείων που καταργούνται και οι εκκρεμείς υποθέσεις – ποινικές δικογραφίες τους μεταφέρονται στην κεντρική έδρα του πρωτοδικείου, στο οποίο υπάγονται.
  11. Με την επιφύλαξη της παρ. 4 του άρθρου 7, οι υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, ειρηνοδίκες εξακολουθούν να δικάζουν τις ίδιες υποθέσεις που δικάζουν σήμερα, χωρίς τον περιορισμό της καθ’ ύλη αρμοδιότητας.

Οι δικηγόροι

Πάντως ειδικά για το θέμα της Αττικής οι δικηγόροι καταγράφουν αντιρρήσεις όπως φαίνεται από σχετική ανακοίνωση της συντονιστικής. Προαναγγέλλονται δε κινητοποιήσεις καθώς συνεδριάζει το επόμενο Σαββατοκύριακο η Ολομέλεια με φυσική παρουσία:

«Η Συντονιστική Επιτροπή, με αφορμή το σχέδιο νόμου για το νέο δικαστικό χάρτη, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, θεωρεί ως θετική εξέλιξη την αποδοχή των θέσεων της Ολομέλειας και συμφωνεί με την ανάγκη ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας και τη διατήρηση όλων των υφιστάμενων σήμερα Εφετείων και των Πρωτοδικείων των νησιωτικών και των ακριτικών περιοχών.

Επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Ολομέλειας για τη διατήρηση όλων των Πρωτοδικείων της χώρας, ως έχουν σήμερα και εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στις προωθούμενες διατάξεις για τη λειτουργία παράλληλων Πρωτοδικείων.

Εκφράζει επίσης, την έντονη αντίθεσή της στην επιχειρούμενη διάσπαση των Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς με τη δημιουργία πολλών περιφερειακών Πρωτοδικείων στην Αττική (πέραν των υφισταμένων Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιά) στη θέση των καταργούμενων Ειρηνοδικείων, γεγονός που θα έχει δραματικές δυσκολίες ως και αδυναμία άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος στους νέους και μικρομεσαίους δικηγόρους. Μία ρύθμιση που ξεπερνά την αντίστοιχη πρωτοβουλία επί υπουργίας Κοντονή, που είχε συγκεντρώσει την ομόθυμη αντίθεση του δικηγορικού σώματος”.

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr