Παναγιώτης Στάθης: Τα fake news, το νέο άρθρο 191 ΠΚ και οι εισαγγελείς
Η νέα διάταξη για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων που οδήγησε στην άσκηση δίωξης σε βάρος του αντιεβολιαστή- δικηγόρου, έχει δεχτεί επικρίσεις από πολλούς: “Λύνει τα χέρια στους εισαγγελείς”, λένε στον αντίποδα νομικές πηγές, που σπεύδουν πάντως να καθησυχάσουν για “λελογισμένη χρήση”.
To νεο άρθρο 191 ΠΚ έχει ορισμένες βασικές διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη μορφή του: Πρώτον αναφέρεται σε «ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες κλπ» σε αντίθεση με την προηγούμενη διάταξη που για την τέλεση του εγκλήματος δεν ήταν αρκετή η διασπορά ψευδών ειδήσεων, αλλά έπρεπε από τη διασπορά αυτή να προκληθεί ανησυχία ή φόβος σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων.
Δεύτερον με την προηγούμενη διάταξη η τιμωρία προβλεπόταν, μετά την επέλευση του αποτελέσματος.
Τρίτον εντάσσεται για πρώτη φορά στα πεδία εφαρμογής της διάταξης, ευλόγως και η δημόσια υγεία.
Οι αντιδράσεις για τη διάταξη ήταν πολλές. Ρώτησα αρμοδίως και έλαβα απαντήσεις: “Είναι μια διάταξη που επιτέλους μπορεί να εφαρμοστεί”, με διαβεβαίωσε αρμόδια πηγή. “Πρέπει να αποφασίσουμε: Θέλουμε διατάξεις ανεφάρμοστες , όπως η προηγούμενη μορφή της, ή άλλες που έχουν πεδίο εφαρμογής;”, με ρώτησε η ίδια νομική – δικαστική πηγή. Γιατί μέχρι σήμερα, με διαβεβαίωσε, η συγκεκριμένη διάταξη, ήταν εντελώς ανεφάρμοστη.
Στάθηκα όμως παραπάνω στο ζητημα που έθεσε η Ενωση Συντακτών (ΕΣΗΕΑ) και αφορά εύλογα ερωτήματα του κλάδου μου: “… Με την προηγούμενη διάταξη η τιμωρία προβλεπόταν, μετά την επέλευση του αποτελέσματος. Η διαφορά αυτή καθιστά απαραίτητο τον ορισμό των ορίων της πράξης, δηλαδή πρέπει να προσδιοριστεί σαφώς τι εννοεί ο νόμος ως ψευδή είδηση, που είναι ικανή να προκαλέσει ανησυχία ή φόβο…Αυτό είναι επιβεβλημένο διότι δεν υπάρχει διαχωρισμός της είδησης από την έκφραση της άποψης κάποιου επί συγκεκριμένου ζητήματος, που διαμορφώνεται σύμφωνα με την προσωπική κρίση του, καθόσον υποκρύπτεται ο κίνδυνος να βρεθούμε οι δημοσιογράφοι ποινικά υπόλογοι γιατί, εκφράζοντας την άποψή μας επί συγκεκριμένων θεμάτων, μπορεί να προκαλέσουμε ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες. Έτσι όπως είναι η τροπολογία, η δημιουργία αυτού του φόβου, σύμφωνα με το νόμο, κρίνεται αν προκλήθηκε από έναν Εισαγγελέα, κατά τη δική του κρίση”.
Η ίδια πηγή έσπευσε , εκεί ακριβώς, να με καθησυχάσει. Μου είπε πως οι εισαγγελικές αρχές κάνουν “λελογισμένη χρήση τέτοιων διατάξεων, μόνο σε ακραίες περιπτώσεις που παρασέρνουν πολίτες και τους θέτουν σε κίνδυνο, αφού ουδείς θέλει να λογοκρίνει ή να ποινικοποιήσει το γεγονός ότι κάποιος απλώς και μόνον εκφράζει μια άποψη”. Πολλώ δε μάλλον, μου είπε, όταν πρόκειται για δημοσιογραφική άποψη επι γεγονότος.
Το κρατώ και ελπίζω να ειναι έτσι..
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr