Παναγιώτης Στάθης: Τα ισόβια θα είναι ισόβια (χωρίς υφ΄ όρον απόλυση) για τους παιδοβιαστές; Τα σενάρια για νέες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Όπως σε κάθε περίπτωση ειδεχθούς εγκλήματος, η κοινή γνώμη, αποτελούμενη από τους πολίτες, δημοσιογράφους και πολιτικούς , ζητούν κι άλλη αυστηροποίηση ποινών. Κάποιοι το λένε ποινικό λαϊκισμό και νομοθέτηση εν θερμώ, κάποιοι άλλοι αναγκαιότητα να μπει φρένο στον εγκληματικό εκτροχιασμό. Το σενάριο πάντως είναι στο τραπέζι αλλά χωρίς πολλές πιθανότητες υλοποίησης

NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Τα ισόβια θα είναι ισόβια (χωρίς υφ΄ όρον απόλυση) για τους παιδοβιαστές; Τα σενάρια για νέες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Η φράση ακούγεται πλέον σε ,κάθε τηλεοπτική συζήτηση και βέβαια στην ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των πολιτών: Τα ισόβια να είναι ισόβια. Εν ολίγοις οι καταδικασμένοι σε ισόβια να εκτίουν το σύνολο της ποινής , δια βίου δηλαδή, χωρίς δυνατότητα υφ΄όρον απόλυσης, μετά τη συμπλήρωση ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος στις φυλακές.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα τα ισόβια ισούνται πρακτικά με έκτιση τουλάχιστον 18 ετών στις φυλακές για να αποκτήσει ο κατάδικος το δικαίωμα να υποβάλλει αίτημα αποφυλάκισης με περιοριστικούς όρους. Αυτό το αίτημα, μπορεί να απορριφθεί και να επαναλαμβάνεται μέχρι το δικαστικό συμβούλιο (στα 25 χρόνια έκτισης) δεν θα έχει το δικαίωμα να αρνηθεί πλέον. Δηλαδή μπορεί να φτάσει έως τα 25 χρόνια. Να σημειωθεί επίσης πως η πλήρης έκτιση ισοβίων είναι (προς το παρών) ξένη προς την ευρωπαϊκή πρακτική.

Βιασμός ανηλίκων

Η ποινή αυτή επιβάλλεται πλέον ως μόνη ποινή (εκτός κι αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά) στον βιασμό ανηλίκου. Ως μόνη προβλεπόμενη, όπως ψηφίστηκε από όλα τα πολιτικά κόμματα τον Νοέμβριο του 2021. Παράλληλα αυξήθηκε η έκτιση των ισοβίων από 16 (κατ΄ελάχιστο) σε 18 χρόνια, όπως προαναφέρθηκε.

Το ξέσπασμα της φρικιαστικής υπόθεσης της 12χρονης στον Κολωνό έφερε την κουβέντα για τον τρόπο έκτισης της ποινής των ισοβίων στο προσκήνιο. Μέχρι σήμερα, πολλές δεκαετίες μετά την περίφημη ρήση του Κων/νου Καραμανλή “όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια”, το θέμα έπεφτε στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου τακτικά αλλά όχι τόσο εμφατικά όσο ακούγεται σήμερα, με αφορμή την αποτρόπαιη υπόθεση. “Να γίνουν πραγματικά ισόβια” είναι το απόσταγμα αυτών , δηλαδή ο δράστης παιδοβιασμού να μένει δια βίου στις φυλακές.

Το περιέγραψαν δημόσια ως προβληματισμό ο νομικός και υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο επίσης νομικός και Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο ποινικολόγος Μιχ. Δημητρακόπουλος και άλλοι πολλοί. Τι λένε : Πως ουσιαστικά οι κατάδικοι αυτοί, οι παιδοβιαστές, δεν πρόκειται ουσιαστικά να σωφρονιστούν ποτέ, να (επανεντα)ενταχθούν στην κοινωνία χωρίς να υποτροπιάσουν. Κι αυτό , όπως λένε, το δείχνει η κοινή πείρα. Άλλωστε πρόσφατα συνελήφθη ένας 63χρονος που εξέτισε ποινή (με το παλιό νομικό καθεστώς) 15 ετών, αποφυλακίστηκε στα 8 χρόνια και σε δυο χρόνια επανέλαβε τις πράξεις σε δυο παιδάκια 7 και 8 ετών έχοντας στο μεταξύ αλλάξει γειτονιά.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Το θέμα θα παρέμενε στο σύνηθες φιλολογικό επίπεδο αν δεν το έθεταν στον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα (ρ/σ Skai) ο οποίος είπε ότι “απασχολεί και θα τεθεί υπόψιν της διαρκούς επιτροπής παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα”. Δηλαδή είναι στο τραπέζι, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν πως δύσκολα θα προχωρήσει. Κι αυτό γιατί αφενός ήδη ο βιασμός ανηλίκων τιμωρείται (και μάλιστα με πρωτοβουλία της συγκεκριμένης κυβέρνησης) με τη βαρύτερη ποινή και αφετέρου διότι η πανευρωπαϊκή τάση είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μην ξεχνάμε πως τα στοιχεία (και η κοινή πείρα) δεν δείχνουν πως η αυστηροποίηση συντρίβει το έγκλημα. Και βέβαια πως το σύστημα της χώρας είναι “σωφρονιστικό” δηλαδή προσβλέπει στην επανένταξη του κρατούμενου στην κοινωνία.

Άλλες λύσεις

Παρόλα αυτά, και με εμφανή και πάλι τη διάσταση του “ποινικού λαικισμού” στον δημόσιο λόγο, είναι αλήθεια ότι το θέμα της υποτροπής ενός παιδοβιαστή είναι και υπαρκτό και σχετικά σύνηθες. Άρα χρήζει σκέψης για τη δημιουργία ενός πλαισίου πρόληψης. Η πρόταση (Κυρ. Βελόπουλος) για “χημικό ευνουχισμό”, μπορεί να μην προκάλεσε τόσες αντιδράσεις όπως άλλες φορές, αλλά έχει την προβληματική ότι στο ευρωπαϊκό σύστημα Δικαίου αποτελεί ουσιαστικά “ξένη” πρακτική. Πολλώ μάλλον ότι η διάπραξη σκοπούμενης σωματικής βλάβης εκ μέρους της πολιτείας δεν είναι αποδεκτή ως πρακτική, εκτός αν σε αυτή (όπως συμβαίνει μεμονωμένα σε κάποιες χώρες) συναινέσει ο κατάδικος ώστε να μειώσει την ποινή του.

Συνεπώς η αναζήτηση άλλων μεθόδων είναι ακόμα στο τραπέζι: Ένας από αυτούς είναι να δημιουργηθεί ένα “on line” ποινικό μητρώο , στα πρότυπα των ΗΠΑ , όπου οι καταδικασμένοι ως παιδοβιαστές κουβαλούν το στίγμα δημοσίως αφού ενημερώνονται οι πάντες στη γειτονιά ότι κατοικούν εκεί.

Ένα άλλο βήμα που ήδη γίνεται στην Ελλάδα, είναι η δημιουργία ειδικού ποινικού μητρώου για κακοποιητές ανηλίκων που θα σχετίζεται με την εργασία και κυρίως την προστασία ευαίσθητων ομάδων από κατάδικους που επαναλαμβάνουν διαρκώς τα ίδια αδικήματα. Το μητρώο αυτό δε θα περιλαμβάνει μόνο τελεσίδικες καταδίκες αλλά και καταγγελίες που οδήγησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους το οποίο θα τίθεται στη διάθεση, κατά βάσιν, εργοδοτών , που θέλουν να προσλάβουν συγκεκριμένα πρόσωπα. Έτσι θα μπορεί ο εργοδότης ο οποίος σκοπεύει να προσλάβει κάποιον, να γνωρίζει εάν έχει διαπράξει ένα τέτοιο αδίκημα αλλά βέβαια θα επαφίεται στη βούληση του η πρόσληψη καθώς η έκτιση ποινής δεν σημαίνει αυτομάτως πως θα διαπραχθεί εκ νέου αδίκημα. Παρόλα αυτά αφενός η επανάληψη διάπραξης τέτοιων αδικημάτων είναι (αρκετά) συνήθης αφετέρου η πληροφορία αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, ιδιαίτερα όταν κάποιος πρόκειται να εργαστεί σε τομέα που σχετίζεται με παιδιά.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ