Παναγιώτης Στάθης: Τα “στερεότυπα” φέρνουν ψήφους αλλά δεν συλλαμβάνουν τους εγκληματίες
Τα τσιτάτα του τύπου “η αστυνομία τους συλλαμβάνει και η Δικαιοσύνη τους αφήνει ελεύθερους” , βασίζονται όχι σε στατιστικά στοιχεία, ούτε καν σε στοιχεία, αφού οι μεμονωμένες περιπτώσεις δικαστικής αβλεψίας ή σκοπιμότητας, απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα ότι λέγονται για να δικαιολογήσουν την μη πάταξη της εγκληματικότητας από τις αρμόδιες αρχές.
Δεν είμαι υπέρ των πειθαρχικών σε συνδικαλιστές για όσα αναφέρουν στο δημόσιο λόγο τους. Προτιμώ να προσέχουν καλύτερα τι λένε και να έχουν την απόλυτη ελευθερία να το λένε. Άρα καταλαβαίνω απολύτως την πρωτοβουλία της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων να στείλει στον Άρειο Πάγο και τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ τα όσα είπε ο συνδικαλιστής αστυνομικός Στ. Μπαλάσκας , αφού έπρεπε να δοθεί μια θεσμική απάντηση, αλλά γενικώς δεν είμαι οπαδός του “θεσμικού τσιρότου” στο στόμα συνδικαλιστών. Όσο κι αν διαφωνώ απόλυτα με τον τρόπο και κυρίως με το περιεχόμενο όσων είπε (άλλωστε το έχω επισημάνει σε προηγούμενο κείμενό μου) προτιμώ να αυτοσυγκρατούνται και να διατυπώνουν θεσμικό λόγο για τέτοια θέματα.
Βέβαια καταλαβαίνω και τον κ.Μπαλάσκα. Η πίεση που δέχεται η αστυνομία και το υπουργείο ΠΡΟΠΟ είναι μεγάλη, όσο και τα κρούσματα εγκληματικότητας. Τα όσα είπε ο κ.Μπαλάσκας είναι γνωστά στερεότυπα που επαναλαμβάνονται χρόνια ως απάντηση στον εγκληματικότητα εκ μέρους της αστυνομίας : “…..Το πρόβλημα δεν είναι η Αστυνομία που τους πιάνει και τους παραπέμπει. Η Δικαιοσύνη είναι το πρόβλημα. Εκεί χρειάζεται να ρυθμιστούν κάποια πράγματα. Ας βγάλουν το ματάκι τους πάνω από την Αστυνομία. Το πρόβλημα είναι οι ποινές, αποφάσεις, δικαστικοί, παραδικαστικά. Εκεί γίνεται ένας κουβάς ολόκληρος και μέσα στον κουβά υπάρχει… Ας πάψουν να ασχολούνται με το δικό μας υπουργείο, και ας αρχίσουν να ασχολούνται με ένα άλλο υπουργείο. Δεν φταίμε εμείς συνέχεια. Εμείς τους πιάνουμε, τους δίνουμε στη Δικαιοσύνη, τους δίνουμε φακέλους, τους λέμε που είναι, πόσο μπήκαν μέσα, το παρελθόν τους, το μέλλον τους, τα λέμε».
Όμως επειδή διαχρονικά έχει αποδειχτεί πως όσα προβλήματα κι αν έχει η δικαιοσύνη (που έχει) και όσες αβλεψίες και σκοπιμότητες κι αν διακρίνει κάποιος σε ορισμένες περιπτώσεις (που μπορεί να μην είναι αμελητέος αριθμός) , οι δικαστές οφείλουν- και το κάνουν ως επί το πλείστον- να δικάσουν με βάση τα στοιχεία. Άλλο οι εικασίες και άλλο τα στοιχεία.
Κι επειδή έχω ακούσει με τα αυτιά μου αστυνομικούς να καταθέτουν σε δίκες “δεν ξέρω, δεν είδα και δεν θυμάμαι”, καλό θα ήταν όλοι να θυμόμαστε πως αυτό θα έπρεπε να απαιτούμε από τους δικαστές μας: Να δικάζουν με βάση τα στοιχεία και όχι με βάση το τι πιστεύει ο καθένας.
Τα υπόλοιπα είναι μια μεγάλη κουβέντα. Και μπορεί αυτά τα τσιτάτα να φέρνουν ψήφους αλλά τους εγκληματίες τελικά δεν τους πιάνουν…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παναγιώτης Στάθης: Δίκες από το νέο δικαστικό έτος Παναγιώτης Στάθης – Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων: “Πληγή” βαθιά Παναγιώτης Στάθης: Η διαδοχή στα Ανώτατα Δικαστήρια Παναγιώτης Στάθης: Τι «μύγα» τους τσίμπησε και «κόβουν» εισαγγελείς; Το παρασκήνιο ενός ευρωπαϊκού(;) μπλόκου Παναγιώτης Στάθης: Novartis – Ο προστατευόμενος , του προστατευόμενου, ω κουκουλοφόρεΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr