Παναγιώτης Στάθης: Θα γίνει ποινικό αδίκημα και η ονομαστική “στοχοποίηση” π.χ διαιτητών από αθλητικούς παράγοντες και ιδιοκτήτες ΠΑΕ;

Η σκέψη που υπάρχει είναι να υπαχθούν σε ποινικό κολασμό και δηλώσεις παραγόντων που δεν παραπέμπουν ευθέως π.χ σε υποκίνηση βίας, αλλά είναι εμμέσως εμπρηστικές όταν αναφέρονται με απαξιωτικές κρίσεις κατά άλλων (π.χ για διαιτητές ή άλλα πρόσωπα)

NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Θα γίνει ποινικό αδίκημα και η ονομαστική “στοχοποίηση” π.χ διαιτητών από αθλητικούς παράγοντες και ιδιοκτήτες ΠΑΕ;

Αυστηροποίηση μιας διάταξης που αφορά κυρίως τους παράγοντες του ποδοσφαίρου, αλλά και τους έχοντες δημόσιο λόγο περί τα αθλητικά δρώμενα, σκέφτεται σοβαρά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες , το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ως ένα από τα επιπλέον μέτρα που θα ληφθούν σχετικά με την αποκαλούμενη οπαδική βία.

Η προσθήκη αφορά το αδίκημα της υποκίνησης αθλητικής βίας , όπως ψηφίστηκε (1999 με το βασικό αθλητικό νόμο 2725/1999 ), τροποποιήθηκε (2022) και ισχύει, σχετικά με τις δημόσιες τοποθετήσεις που ουσιαστικά παροτρύνουν σε οπαδική βία: “Όποιος παροτρύνει, υποκινεί, ενθαρρύνει ή διευκολύνει με οποιονδήποτε τρόπο και ιδίως, δημόσια ή δια του έντυπου ή ηλεκτρονικού τύπου ή του διαδικτύου μεμονωμένα άτομα ή οργανωμένες ομάδες προσώπων για να διαπράξουν αδικήματα του παρόντος άρθρου τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή”.

Οι ιδιοκτήτες ομάδων

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός ότι υπάρχουν αναφορές, δηλώσεις ή άλλες σημειώσεις, που αφενός μεν δεν παραπέμπουν ευθέως σε παρότρυνση άσκησης βίας, αλλά είναι εμπρηστικές και στοχοποιούν πρόσωπα από το χώρο του αθλητισμού π.χ διαιτητές. Αν δηλαδή ένας πρόεδρος ομάδας αποκαλεί δημόσια έναν διαιτητή “πουλημένο” ή μέμφεται την αξιοπιστία του με οξείς χαρακτηρισμούς, αυτό δεν είναι μεν ευθέως παρότρυνση σε άσκηση βίας, αλλά είναι προφανώς υπονομευτική της ομαλότητας διεξαγωγής του αθλήματος. Η σκέψη λοιπόν είναι να ενταχθούν και αυτές οι αναφορές σε ποινικό πεδίο, ώστε ακόμα και η – θεμιτή – κριτική να γίνεται με ευπρεπή και κόσμιο τρόπο.

Η εγκύκλιος

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Φεβρουάριο του 2022 με εγκύκλιό της η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε αναφερθεί εκτενώς στο θέμα : “…Έχει θεσπιστεί ως ιδιαίτερη αξιόποινη συμπεριφορά…. η παρότρυνση, υποκίνηση, ενθάρρυνση ή διευκόλυνση με οποιονδήποτε τρόπο και ιδίως δημόσια, ή δια του τύπου ή διαδικτύου, των εγκλημάτων που προβλέπονται στο άρθρο αυτό, από μεμονωμένα άτομα ή οργανωμένες ομάδες. Επιβάλλεται η απαρέγκλιτη εφαρμογή της διάταξης αυτής, σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνεται τέτοια αξιόποινη συμπεριφορά, τελούμενη από οποιονδήποτε (παράγοντες Π.Α.Ε. ή άλλων σωματείων, συνδέσμους φιλάθλων ή άλλους), με τις οριζόμενες κατά τα ανωτέρω δικονομικές ρυθμίσεις, ενόψει μάλιστα ότι αφορά στην πρόληψη των προαναφερόμενων εγκλημάτων, αλλά και άλλων σοβαρών εγκλημάτων βίας που σχετίζονται με αυτά. Ομοίως επιβάλλεται η προσήκουσα αξιολόγηση κάθε άλλης αξιόποινης συμπεριφοράς που συμβάλλει στην αθλητική βία (χειραγώγηση αθλητικών αγώνων κ.ο.κ.).

Οπλοστάσιο

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης ενόψει του εκκρεμούς νομοσχεδίου για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα εξετάζει πρέπει να επέλθουν τροποποιήσεις στην ποινική νομοθεσία, αλλά πιθανότατα επικρατεί η άποψη ότι το πλαίσιο για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας, είναι «πλήρες, αλλά χωλαίνει στην πράξη».

Το περιέγραψε άλλωστε πρόσφατα από το βήμα της Βουλής: «Η Δικαιοσύνη θα πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Η αθλητική νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή. Κάποιοι λειτουργοί θα πρέπει να ξαναθυμηθούν τη δουλειά τους. Θα πρέπει να υπάρξουν αυστηρότερες ποινικές διώξεις» και προσέθεσε ότι «το φαινόμενο δεν είναι αμιγώς αθλητικό, τις περισσότερες φορές μιλάμε για πολυσχιδή εγκληματική δραστηριότητα».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ