Παναγιώτης Στάθης: Υπόθεση 187 παρ. 6 ΠΚ- Το να ακούς, δεν είναι υποχώρηση, είναι νίκη της κοινής λογικής

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το dikastiko.gr το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλάζει το άρθρο του 187 ΠΚ για την υποχρεωτική φυλάκιση για πλημμελήματα που διαπράττονται ως συμμορία. Υποχώρησε θα σου πει κάποιος. Όχι, απλώς νίκησε η κοινή λογική. Γιατί και ο πυρήνας της διάταξης δεν άλλαξε και προσαρμόστηκε στη δικαστηριακή λογική που θέλει ως τελικό κριτή της επιτυχίας μιας διάταξης τα ίδια τα δικαστήρια.

NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Υπόθεση 187 παρ. 6 ΠΚ- Το να ακούς, δεν είναι υποχώρηση, είναι νίκη της κοινής λογικής

Πότε είναι επιτυχημένη μια πολιτική ηγεσία; Όταν χτυπάει το χέρι στο τραπέζι και κάνει ότι γουστάρει (γιατί αυτό θεωρεί σωστό) ή όταν ακούει, αφουγκράζεται και προσαρμόζεται;

Η απάντηση δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται , γιατί κάθε ηγεσία έχει μια αντιπολίτευση και ένα ευρύ πεδίο προσώπων που επηρεάζουν αυτές οι αποφάσεις.

Άρα ο σωστός δρόμος είναι ο δρόμος της κοινής λογικής, ενός συστατικού που ουσιωδώς απουσιάζει τα τελευταία – πολλά – χρόνια από τον δημόσιο διάλογο της πολιτικής σκηνής στην Ελλάδα.

Η ψήφιση της διάταξης του 187 παρ. 6 ΠΚ, τον περασμένο Μάρτιο έγινε αιφνιδίως και ως τέτοια προκάλεσε αντανακλαστικά αντιδράσεις. Το χειρότερο όμως είναι ότι σε ψυχρό χρόνο οι αντιδράσεις αυτές δεν εκτονώθηκαν αντιθέτως κλιμακώθηκαν. Γιατί;

Διότι αφενός η διάταξη όριζε οριζόντια ότι όλοι οι καταδικασμένοι ακόμα και για συγκεκριμένα πλημμελήματα που διέπραξαν (κλοπές κλπ) ως συμμορία (πάνω από 2 άτομα) θα πηγαίνουν υποχρεωτικά φυλακή.

Το οξύμωρο εν προκειμένω ήταν αφενός ότι η διάταξη είχε αναδρομική ισχύ (και για εκκρεμείς υποθέσεις) και αφετέρου ότι μπορεί ένας κατάδικος για κακούργημα να έπαιρνε αναστολή, ενώ ένας για αυτά τα πλημμελήματα να πήγαινε φυλακή.

Πρώτα αντέδρασαν έντονα οι δικηγόροι, που πήραν το θέμα στις πλάτες τους και ακολούθως άρχισαν να εκδίδονται δικαστικές αποφάσεις , που δεν εφάρμοζαν την διάταξη, όπως αποκάλυψε το dikastiko.gr.

Μπροστά σε αυτά, το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε δυο δρόμους να διαβεί: Ή να επιμείνει στην άποψη που νομοθέτησε, σα να έχει μουλαρώσει απέναντι σε όλους, ή να προσαρμοστεί. Πληροφορούμαι πως επιλέγει το δεύτερο, επιμένοντας στον βασικό πυρήνα της διάταξης, αλλά με δυνατότητα στους δικαστές να κρίνουν κατά περίπτωση. Τελικά λοιπόν υποχώρησε;

Προσωπικά θεωρώ πως όχι. Απλώς νίκησε, εν προκειμένω η κοινή λογική, και αυτό είναι νίκη και της Δικαιοσύνης ως θεσμού (και των λειτουργών και συλλειτουργών της) και του Υπουργείου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ