Παναγιώτης Στάθης: Siemens – Ένα σκάνδαλο που η Δικαιοσύνη είπε πως δεν είναι (ή δεν αποδείχτηκε) σκάνδαλο

Τι είπε τελικά η (βραδυπορούσα και με ευθύνες για την παραγραφή) Δικαιοσύνη για τα μαύρα ταμεία της Γερμανικής εταιρίας; Πως αυτά μεν υπήρχαν αλλά δεν προέκυψε ότι τα χρήματα διοχετεύθηκαν σε μίζες προς στελέχη του ΟΤΕ. Εν ολίγοις πως τα …έτρωγαν κυρίως μεταξύ τους οι διαχειριστές τους «σε βάρος της εταιρίας».

NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Siemens – Ένα σκάνδαλο που η Δικαιοσύνη είπε πως δεν είναι (ή δεν αποδείχτηκε) σκάνδαλο

Τι είπε τελικά η Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Ζήμενς; Αφενός πως τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της χώρας μας καθυστέρησαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης (παραγραφή) και αφετέρου πως τα μαύρα ταμεία της εταιρίας για δωροδοκίες κλπ υπήρχαν μεν αλλά δεν καταγράφηκαν εκροές προς τους κατηγορουμένους – στελέχη του ΟΤΕ ως αθέμιτες πληρωμές. Εν ολίγοις «μιζάρισμα» κατά τους δικαστές δεν αποδείχτηκε ή υπάρχουν αμφιβολίες για αυτό. Παράλληλα (πάντα) σύμφωνα με την δικαστική απόφαση τυχόν αυξήσεις στις περιουσίες των στελεχών του ΟΤΕ – προφανώς- δικαιολογούνται από τα πόθεν έσχες τους και τα λοιπά περιουσιακά τους στοιχεία.

Προσέξτε: Δεν θα λέω εγώ αυτά, αυτά ουσιαστικά αποδέχεται το δικαστήριο για την υπόθεση Ζήμενς, 24 χρόνια μετά την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης μεταξύ Ζήμενς και ΟΤΕ και 15 από την έναρξη της δικαστικής διερεύνησης. Εν ολίγοις ρε παιδιά όλα αυτά τα χρόνια  τσάμπα κόπος, τσάμπα χαρτί και μελάνι, τσάμπα σπίλωση εν πολλοίς σε πολλούς ανθρώπους. Αυτό είπε η Δικαιοσύνη.

Αλήθεια όμως, τώρα που ανέφερα τα χρόνια, τι έκανε η Δικαιοσύνη όλο αυτό τοι διάστημα για να δώσει – έστω αυτή- την απάντηση; Θα σας περιγράψω όσο πιο ψύχραιμα μπορώ :

-Η προκαταρκτική εξέταση του τέλη της δεκαετίας του 2000, επι κυβέρνησης ΝΔ, διήρκεσε 3 χρόνια για να φτάσουμε στην πρώτη δίωξη

-Η ανάκριση δεν χρεώθηκε σε εφέτη – ανακριτή αλλά σε ανακριτή του Πρωτοδικείου Αθηνών  με τα γνωστά αποτελέσματα, αφαίρεσης της δικογραφίας κλπ.

-Η υπόθεση έφτασε σε δίκη το 2016 (προηγήθηκαν αναβολές, αποχές δικηγόρων κλπ) αλλά και τότε αναβλήθηκε αορίστως γιατί ήταν αμετάφραστο το βούλευμα και υπήρχαν αλλοδαποί κατηγορούμενοι.

-Από τον πρώτη βαθμό είχε τεθεί ζήτημα παραγραφής για ένα μεγάλο μέρος των κατηγοριών, ενώ από τους αρχικά 64 κατηγορούμενους, τελικά το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απεφάνθη για 54, καθώς οι υπόλοιποι δέκα είχαν φύγει ήδη από τη ζωή!

-Σε πρώτο βαθμό – εν τέλει- καταδικάστηκαν 22 κατηγορούμενοι το 2019 και η δίκη σε δεύτερο βαθμό ξεκίνησε τον Μάιο του 2021 για να ολοκληρωθεί προχθές.

Η συνέχεια είναι γνωστή: Τα αδικήματα έως το 2002 είναι παραγεγραμμένα και για τα υπόλοιπα κρίθηκαν αθώοι.

Η παραγραφή σημαίνει πώς η Δικαιοσύνη αργοπόρησε όλα αυτά τα χρόνια και δεν απάντησε εγκαίρως ούτε στην υποχρέωσή της να εκκαθαρίσει μια υπόθεση, ούτε στους κατηγορούμενους που δικαιούνται να ξέρουν εγκαίρως την τύχη τους. Λάθος και στα δυο λοιπόν…

Μετά όμως μην αναρωτιόμαστε γιατί κλονίζεται η πίστη των πολιτών στη Δικαιοσύνη

Υ.Γ Το κείμενο αυτό γράφτηκε πριν κινηθεί ο εισαγγελέας του Αρείου και διατάξει προκαταρκτική εξέταση  για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο κάποια πρόσωπα να είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης να συνετέλεσαν ουσιαστικά στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr