Τετάρτη 23 Απριλίου 2025

Παναγιώτης Στάθης: Σχέδιο νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας- Οριστική απόφαση στους 6 μήνες- Πειθαρχικό για τους δικαστές σε περίπτωση καθυστέρησης

Στο σχέδιο τίθεται επίσης για πρώτη φορά  προθεσμία προσδιορισμού της συζήτησης αγωγής 5 και το ανώτερο 6 μήνες από την κατάθεσή της- Οι αντιδράσεις δικαστών και δικηγόρων στις προτάσεις  

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Σχέδιο νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας- Οριστική απόφαση στους 6 μήνες- Πειθαρχικό για τους δικαστές σε περίπτωση καθυστέρησης (Dikastiko.gr/Eurokinissi)

Ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, επ΄απειλή μάλιστα αυτόματης πειθαρχικής διαδικασίας που ξεκινά με ενημέρωση του Προέδρου του Αρείου Πάγου, θέτει για τους δικαστές στις πολιτικές υποθέσεις, το σχέδιο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας , το οποίο αποκαλύπτει το dikastiko.gr.

Πρόκειται για μια από τις πολλές και ίσως σημαντικότερη αλλαγή που προτείνεται από την ομάδα εργασίας στην οποία συμμετέχουν δικαστές, δικηγόροι και εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας , καθώς ουσιαστικά σε περίπτωση καθυστέρησης έκδοσης της  απόφασης, αυτομάτως σε βάρος των δικαστών κινείται πειθαρχική διαδικασία. Το μέτρο, που συμπιέζει προς κάτω τα όρια (από 8 συν 2 μήνες στους 6 μήνες) για την έκδοση απόφασης, ασκεί μια σημαντική πίεση προς τους δικαστές να εκδίδουν εγκαίρως τις αποφάσεις.

Τα νέα όρια

Σύμφωνα με το σχέδιο που αποκαλύπτει το dikastiko.gr, τα νέα όρια όπως προσδιορίζονται στο υπό διαμόρφωση άρθρο 307 ΚΠολΔ έχουν ως εξής:

-Στην τακτική και τις ειδικές διαδικασίες η οριστική απόφαση εκδίδεται εντός έξι (6) μηνών από την ημερομηνία συζήτησης της υπόθεσης. Στη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας εντός τεσσάρων (4) μηνών από τη συζήτηση. Στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων εντός ενός (1) μήνα από τη συζήτηση.

Σύμφωνα με το σχέδιο αν ο δικαστής διαπιστώσει πως δεν προλαβαίνει, τότε ενημερώνει στους 5 μήνες τον προϊστάμενό του για τους λόγους της καθυστέρησης αν πρόκειται για την τακτική και τις δικές διαδικασίες, στους 3 μήνες στην εκουσία δικαιοδοσία και στις 20 μέρες για τα ασφαλιστικά μέτρα. Οφείλει δε να δηλώσει το επιπλέον διάστημα που θα απαιτηθεί για την έκδοσή της

Πειθαρχικό

Όμως πλέον αμέσως εκκινεί και η πειθαρχική διαδικασία:

Α) Ο προϊστάμενος του δικαστηρίου υποχρεούται να διαβιβάσει το εν λόγω έγγραφο στον Άρειο Πάγο, ενώ το δικαστήριο οφείλει να ενημερώσει τους διαδίκους για την καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης που τους αφορά, τον χρόνο στον οποίο προβλέπεται η έκδοσή της κατά τη δήλωση του δικαστή, καθώς και τους λόγους αυτής.

Β) Μόλις συμπληρωθεί ο απώτατος χρόνος έκδοσης της απόφασης, κατά την παράγραφο 1, και αφού ληφθεί υπόψη η έγγραφη ενημέρωση του δικαστή κατά την παράγραφο 2, ο Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Επιθεώρησης των Δικαστηρίων  επιλαμβάνεται και ερευνά αν είναι δικαιολογημένη η καθυστέρηση. Σε περίπτωση αδικαιολόγητης καθυστέρησης, όπως και αν παρήλθε ο πρόσθετος χρόνος που δηλώθηκε, χωρίς να έχει δημοσιευθεί η απόφαση που καθυστερεί, ο δικαστής υποχρεούται να επιστρέψει τη δικογραφία, άλλως αυτή αφαιρείται αμέσως με πράξη του δικαστή που διευθύνει το δικαστήριο ή του Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης αυτού.

Πρόσθετος χρόνος

Σύμφωνα με πληροφορίες η διάταξη αυτή όπως τέθηκε στη συζήτηση βρίσκει σύμφωνους τους δικηγόρους, ενώ οι δικαστές ζητούν επιπλέον χρόνο έστω ενός μήνα για κάθε διαδικασία. Μάλιστα ζητήθηκε να τεθούν υπόψιν της επιτροπής στατιστικά στοιχεία για τν αριθμό των δικαστών (πρώτου βαθμού), τις υποθέσεις που εισάγονται και πόσες εκδικάζει ο καθένας, ώστε να συναχθεί ο εύλογος χρόνος έκδοσης της απόφασης.  

Αυτόματος προσδιορισμός

Καινοτομία επίσης συνιστά ο, για πρώτη φορά,  αυτόματος προσδιορισμός εκδίκασης της υπόθεσης εντός 5-6 μηνών από τη στιγμή της κατάθεσης του δικογράφου της αγωγής!

Η τροποποίηση του (υπό διαμόρφωση) άρθρου 215 ΚΠολΔ, σχεδιάζεται να θέσει επίσης και στάδιο υποχρεωτικής διαμεσολάβησης.

Συγκεκριμένα:

Α)  Με την κατάθεση της αγωγής ορίζεται δικάσιμος, η οποία προσδιορίζεται μετά την πάροδο πέντε μηνών από την κατάθεση και πάντως όχι πάνω από τον έκτο μήνα μετά από αυτήν, και όταν η αγωγή θα πρέπει να επιδοθεί στο εξωτερικό, στην πρώτη δικάσιμο μετά την πάροδο οκτώ μηνών από την κατάθεση και πάντως όχι πάνω από τον ένατο μήνα μετά απ’ αυτήν.

Β) Αν δεν ορίζεται άλλως, η αγωγή επιδίδεται στον εναγόμενο μέσα σε προθεσμία (20) είκοσι ημερών από την κατάθεσή της. …Με την επίδοση της αγωγής ξεκινά και η διαδικασία διαμεσολάβησης, όπου είναι υποχρεωτική. Αν η αγωγή δεν επιδοθεί νομίμως μέσα στην προθεσμία αυτή, θεωρείται ως μη ασκηθείσα. 

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr