Παναγιώτης Τσιμπούκης: Άρχισε να ξηλώνει το πουλόβερ

Οι τηλεφωνικές υποκλοπές, οι άμισθοι συνεργάτες, κ.λπ.

NEWSROOM
Παναγιώτης Τσιμπούκης: Άρχισε να ξηλώνει το πουλόβερ

Απαρατήρητη  πέρασε, πιθανά, η αναγγελία μιας εκδήλωσης που πρόκειται να γίνει μεθαύριο, Τετάρτη,  με αφορμή το νέο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών που αποκαλύφθηκε στις τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και   Σταύρου Μαλιχούδη, όπως και του πρώην υπουργού Χρήστου Σπίρτζη.

Όμως, η εκδήλωση αυτή δεν είναι μια σύναξη νομικών και ειδικά καθηγητών Πανεπιστήμιων πάνω σε ένα νομικό ζήτημα της καθημερινότητας. Πρόκειται για μια εκδήλωση με πολιτικές διαστάσεις, αλλά και με τεράστιο νομικό ενδιαφέρον.

Παράλληλα, σηματοδοτεί το κυβερνητικό ροκάνισμα το οποίο έχει ξεκινήσει με υπαιτιότητα της ίδιας της Κυβέρνησης σε επίπεδο Μαξίμου, ενώ την  ίδια στιγμή διαγράφει το αβέβαιο πολιτικό μέλλον.

Οι κακές κυβερνητικές επιλογές σε πρόσωπα και ειδικά του στενού περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού δεν αποτελεί πλέον είδηση, καθώς είναι μια αδυναμία, η οποία δεν μπορεί δυστυχώς   να ξεπεραστεί.

Εξάλλου, η αδυναμία αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς ήταν και «προτέρημα» των προηγούμενων Πρωθυπουργών, αφού οι επιλογές των προσώπων γίνονται με καθαρά πολιτικά και φιλικά κριτήρια ή άλλοτε λόγω μη ανεύρεσης σοβαρών προσώπων, σεβόμενων των εαυτό τους, να αναλάβουν κομματικά αξιώματα.

Πέρα από όλη αυτή τη πτωχή φιλολογία, πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι η επιστημονική επιτροπή του «Νομικού Βήματος» του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (και όχι ο ΔΣΑ), διοργανώνει εκδήλωση την ερχόμενη Τετάρτη, 14η Σεπτεμβρίου 2022 με θέμα: «Συνταγματικές/Θεσμικές διαστάσεις της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου». Έως εδώ καλά πάει.

Σε πρώτη ανάγνωση πρόκειται για μια επιστημονική εκδήλωση, μέσα στην καρδιά της επικαιρότητας για ένα καυτό θέμα που έχει απασχολήσει έντονα τόσο τον πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο, όσο και τους πολίτες αυτής της χώρας, ανεξάρτητα επαγγελματικής ή οιασδήποτε άλλης ιδιότητας.

Το ενδιαφέρον όμως είναι και στα πρόσωπα των ομιλητών, τη θέση που έχουν διατυπώσει έως σήμερα πάνω στο θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών και  την πολιτική ταυτότητα που οι ίδιοι έχουν καταθέσει μέσα στο πέρασμα του χρόνου.

Συγκεκριμένα, ομιλητές θα είναι:

– Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός, και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου. Να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος, κατείχε έως τώρα πολλές κυβερνητικές θέσεις, μεταξύ αυτών, του υπουργού Δικαιοσύνης κατά το χρονικό διάστημα από 22 Ιανουαρίου έως 5 Σεπτεμβρίου 1996.

-Μιχαήλ Σταθόπουλος, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και επίτιμος καθηγητής Αστικού Δικαίου και Ακαδημαϊκός. Να σημειωθεί ότι ο κ. Σταθόπουλος κατείχε και κυβερνητικές θέσεις, μεταξύ αυτών, του υπουργού Δικαιοσύνης ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός στην κυβέρνηση Κώστα Σημίτη κατά το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο 2000 έως τον Οκτώβριο 2001.

-Νικόλαος Αλιβιζάτος, πρώην υπηρεσιακός υπουργός και ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου. Έχει διατελέσει υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών το 2004 και το 2019, ενώ με την ιδιότητα του δικηγόρου παρίσταται τακτικά σε υποθέσεις  στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

– Γεώργιος Καραβοκύρης, επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και άμισθος νομικός σύμβουλος της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Συντονίστρια της εκδήλωσης θα είναι το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ Χριστίνα Τσαγκλή. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός και ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του «Νομικού Βήματος», ομότιμος καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ Γεώργιος Καλλιμόπουλος.

Η εκδήλωση αυτή αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς έχουν προηγηθεί πάνω στο θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών, οι δηλώσεις του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου τον περασμένο Αύγουστο και η καθοριστική για το χώρο της ΝΔ ομιλία στην Κρήτη του Κώστα Καραμανλή.

Εξάλλου, οι κ.κ. Βενιζέλος, Σταθόπουλος και Αλιβιζάτος, είναι αναγνωρισμένου κύρους νομικοί επιστήμονες με μια φοβερή πλούσια διαδρομή στο νομικό χώρο. Και οι 3 έχουν ασκήσει δημόσια σκληρή κριτική στον Πρωθυπουργό, για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών και επιρρίπτουν τις ευθύνες στο πρόσωπό του, μέχρι σημείου να κάνουν λόγο για αναγκαιότητα παραίτησή του. Πάντως, την ίδια γραμμή πλεύσης με τους 3, θα τηρήσει και ο κ. Καραβοκύρης, όπως έλεγαν συνάδελφοί του από τη συμπρωτεύουσα.

Καθήκοντα άμισθου συμβούλου

Πάντως, στις 7 Ιουλίου 2020 γράφηκε στον ηλεκτρονικό Τύπο, για τον 45χρονο Γεώργιο Καραβοκύρη, επίκουρο καθηγητή, τα εξής:

«Νέο ειδικό σύμβουλο για ζητήματα Συνταγματικού Δικαίου και Πολιτικών Θεσμών αποκτά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Πρόκειται για τον νεαρό σε ηλικία επίκουρο καθηγητή της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιο Καραβοκύρη».

Όμως, παραμένει ένα μεγάλο κενό για το γεγονός ότι αρκετοί αναλαμβάνουν άμισθες θέσεις (συμβούλων, διευθυντών πολιτικών γραφείων, κ.λπ.) στο πλευρό δημοσίων και πολιτικών προσώπων –κατά κανόνα κυβερνητικών στελεχών, κ.λπ.- χωρίς να απαντάται γιατί εργάζονται χωρίς αμοιβή και που αποσκοπεί ή τι όφελος προκύπτει από την ανάληψη των άμισθων αυτών καθηκόντων τους, αλλά και τι υποχρεώσεις έχουν απέναντι στον εντολέα τους.

Ανεμογεννήτριες σε αναδασωτέες εκτάσεις

Πέρα από όλα αυτά περί αμίσθων συμβούλων σε κρατικές θέσεις, κ.λπ., ένα χρόνο μετά αφού ο κ. Καραβοκύρης ανελάμβανε καθήκοντα άμισθου συμβούλου της ΠτΔ, με αφορμή τις πυρκαγιές οι οποίες είχαν εκδηλωθεί το διάστημα εκείνο (Αύγουστος 2021), σε Εύβοια, Ηλεία, αλλά και Βαρυμπόμπη, που κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα ανέκυψε το μείζον ζήτημα της εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε αναδασωτέες περιοχές.

Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών συνδέθηκε με τις πυρκαγιές των ημερών εκείνων, αλλά και με τα συμφέροντα εταιρείας συγγενικού βασικού κυβερνητικού στελέχους που δραστηριοποιείται στο χώρο αυτό.

Τότε ήρθε πάλι στη μνήμη των μέσων ενημέρωσης, η υπ΄ αριθμ. 2499/2012 απόφαση της Ολομέλειας Συμβουλίου της Επικρατείας. Με την απόφαση αυτή η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος και σήμερα πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και εισηγήτρια η τότε Σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου), έκρινε με σημαντική μειοψηφία, ότι επιτρέπεται αιολικό πάρκο σε αναδασωτέα περιοχή, πριν ακόμη την έκδοση πράξης αναδάσωσης, εφόσον η παρέλευση του απαιτούμενου για την πραγματοποίησή της χρόνου θα επέφερε τη ματαίωση του δημόσιου σκοπού. Κι αυτό μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και στα αναγκαία τμήματα γης, κατόπιν ειδικής αιτιολογίας (ασύνδετης με την οικονομική εκμετάλλευση του έργου), δίχως να μεταβάλλεται ο χαρακτήρας της αναδασωτέας έκτασης.

Με την επίμαχη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ άναψε το «πράσινο φως» για την υλοποίηση αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε αναδασωτέα έκταση, στη θέση Μελίσσι του Δήμου Θίσβης Βοιωτίας.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει ο Δήμος Θίσβης ο οποίος ζητούσε να ακυρωθούν οι αποφάσεις με τις οποίες εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού πάρκου, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 36 MW από την εταιρεία «Αιολική Ερατεικής» στο όρος Ελικώνα, σε περιοχή η οποία έχει χαρακτηριστεί αναδασωτέα έκταση.

Μεγάλη παρένθεση: Προηγούμενα, ένα χρόνο πριν, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 2474/2011 απόφασή του (πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος και εισηγήτρια η τότε σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου) παρέπεμψε στην Ολομέλεια του ΣτΕ προς οριστική επίλυση το ζήτημα  -παρά την συνταγματική απαγόρευση- εάν είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε αναδασωτέες περιοχές.

Το 2021 όταν είχε φουντώσει το θέμα εγκατάσταση ανεμογεννητριών (ειδικά στην Εύβοια) σε αναδασωτέες περιοχές, αρθρογράφησε ο κ. Μενουδάκος και υπεραμύνθηκε των θέσεων της πλειοψηφίας της Ολομέλειας του ΣτΕ (2499/2012), λέγοντας, μεταξύ των πολλών άλλων,  ότι η εν λόγω απόφαση, «συνδέθηκε από κάποιους με τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, με την έννοια ότι δημιούργησε κίνητρο εμπρησμού προκειμένου να καταστεί δυνατή η εγκατάσταση ανεμογεννητριών».

Καταλήγοντας, ο κ. Μενουδάκος, υπογράμμιζε: «Αντιθέτως, η απαγόρευση εγκατάστασης σταθμού αιολικής ενέργειας σε αναδασωτέες εκτάσεις θα δημιουργούσε ισχυρό κίνητρο εμπρησμού για όσους αντιτίθενται σε τέτοιου είδους έργα, οι οποίοι, όπως έχει αποδειχθεί, είναι πολλοί.

Υπάρχει, άλλωστε, ανάλογο προηγούμενο που πρέπει να μας προβληματίσει. Την προηγούμενη κυρίως δεκαετία πολλές ήταν οι πυρκαγιές σε περιοχές στις οποίες είχε σχεδιαστεί η δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων που είχε δημιουργήσει έντονες και έμπρακτες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες».

Τότε την ίδια χρονική στιγμή (Αύγουστος 2021) ο Γεώργιος Καραβοκύρης, δημοσίευσε άρθρο, υπό τον τίτλο: «Δάση και ανεμογεννήτριες: θεωρία συνωμοσίας και συνταγματική θεωρία».

Κλείνοντας, ο κ. Καραβοκύρης, σημείωνε: «Με δυο λόγια, δεν χρειάζεται να καεί το δάσος για να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, ούτε το Συμβούλιο της Επικρατείας λειτούργησε ως «λαγός» επίδοξων εμπρηστών. Αντιθέτως, έως την απόφασή του, η φωτιά ήταν ο πιο ασφαλής τρόπος για να μη γίνουν ΑΠΕ –και οποιοδήποτε δημόσιο έργο– σε δασικές εκτάσεις.

Το δικαστήριο υπερέβη την τυπική ισοτιμία των συνταγματικών διατάξεων και επιχείρησε να λύσει το επίδικο ζήτημα προς όφελος του γενικού συμφέροντος. Η τεχνική νομική γλώσσα δεν κρύβει επιμελώς κάποιο σκοτεινό σχέδιο καταστροφής του δασικού μας πλούτου, αλλά τη μέριμνα για τη σύγχρονη και αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος, με όρους συνταγματικής θεωρίας και όχι θεωρίας συνωμοσίας».

Διευκρίνιση: Οι ΑΠΕ είναι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως είναι τα αιολικά πάρκ

Οι άμισθοι σύμβουλοι

Πάντως, με την πρώτη ανάγνωση δεν μπορείς να σχηματίσεις εικόνα για το λόγο που αναλαμβάνουν καθήκοντα οι άμισθοι σύμβουλοι, αλλά ούτε  το ρόλο που θα διαδραματίσουν. Μόνο συνειρμικά και στο πέρασμα του χρόνου μπορείς να αντιληφθείς τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει, αλλά και το σκοπό που τους ανατέθηκαν τα καθήκοντα  του συμβούλου.

Φυσικά, μπορεί να αντιτείνει κάποιος ότι τα επαγγελματικά ή τα πανεπιστημιακά καθήκοντα δεν μπορεί να περιοριστούν ή να «παγώσουν», λόγω της ανάληψης καθηκόντων άμισθου συμβούλου, κοντά σε δημόσιο πρόσωπο. Πρέπει όμως πριν την ανάληψη  των καθηκόντων αυτών, να αναλογιστεί ο αποδεχόμενος τη θέση του αμίσθου, τους αυτοπεριορισμούς που του δημιουργεί η νέα θέση, η χρονική στιγμή που θα αρθρογραφεί σε συνδυασμό με το θέμα που διαπραγματεύεται-αναλύει. Και όλα αυτά,  μη ξεχνώντας πάντοτε  την απαράβατη αρχή: «Ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό».

Εισαγγελικές έρευνες

Για το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών διεξάγονται δυο προκαταρκτικές έρευνες. Η μια έρευνα  διεξάγεται από τρεις εισαγγελείς Πρωτοδικών της Αθήνας, τον  Κώστα  Σπυρόπουλο, Γιώργο  Νούλη  και Αντώνη Ελευθεριάνο,  για όλο το μείζον ζήτημα των υποκλοπών που έχει ανακύψει. Οι έρευνες   και διεξάγονται κάτω από επίβλεψη της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου.

Η δεύτερη έρευνα διεξάγεται από τον ίδιο τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο και αφορά   το σκέλος εκείνο όχι  επί της  ουσίας των καταγγελιών για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, αλλά για τον τρόπο της διαρροή των στοιχείων  που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα και αφορούν  τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας. Με άλλα λόγια αναζητά ο κ. Ντογιάκος πώς και από ποια πρόσωπα διέρρευσαν εκτός της  ΕΥΠ απόρρητα  δεδομένα από  υποκλοπές.

Σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους καμία από τις δύο έρευνες δεν θα οδηγηθεί σε κάποιο αποτέλεσμα και θα τεθούν στο αρχείο. Μάλιστα, υπενθύμιζαν με νόημα, ότι στο αρχείο  έχε τεθεί και η έρευνα για τις τηλεφωνικές υποκλοπές της Vodafone  το 2004-2005.

Μάλιστα, δεν παρέλειπαν να αναφέρουν ότι πάντα κάποιος εισαγγελέας θα βρεθεί να τις θέσει στο αρχείο, υπενθυμίζοντας, ότι την υπόθεση εκείνη των τηλεφωνικών υποκλοπών της Vodafone  την έθεσε στο αρχείο ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος με την ιδιότητα του προϊσταμένου, τότε, της Εισαγγελίας και μεταγενέστερα διοικητή  της ΕΥΠ (επί ΝΔ) και αναπληρωτή  υπουργού Δικαιοσύνης (επί ΣΥΡΙΖΑ).

Με την ευκαιρία αυτή   υπενθυμίζεται ότι  στις 19 Σεπτεμβρίου 2022, ο κ. Παπαγγελόπουλος δικάζεται στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών για την υπόθεση της Novartis.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr