Παναγιώτης Τσιμπούκης: Μπράβο στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου είχε το θάρρος, από την ανώτατη  θέση που κατέχει στην ιεραρχία της Δικαιοσύνης, σε μήνυμά της προς όλους τους συναδέλφους της με αφορμή την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, να αναφερθεί σε αυτό που τα τελευταία χρόνια είναι κοινό μυστικό στα δικηγορικά γραφεία και στους χώρους των δικαστηρίων.

NEWSROOM
Παναγιώτης Τσιμπούκης: Μπράβο στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου

Μπορεί με την ανάληψη των καθηκόντων της προέδρου του Αρείου Πάγου και κάτω από κλίμα της ευφορίας που την διακατείχε  λόγω της επιλογής της  από την Κυβέρνηση στην πυραμίδα του  Ανωτάτου Δικαστηρίου, να κινήθηκε  χωρίς πολύ περίσκεψη (όπως είναι η αντιπαράθεσή της με τον δικηγορικό κόσμο για το γνωστό θέμα του αριθμού των καθυστερήσεων των αποφάσεων), αλλά   τώρα πέρασε στην αντιπέρα όχθη και ζητάει από τους δικαστές να μην υποθάλπουν τους ανεπαρκείς συναδέλφούς τους, ενώ  στους ανεπαρκείς δείχνει την πόρτα της παραίτησης, εφόσον δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα δικαστικά καθήκοντά τους.

Πραγματικά συγχαρητήρια στην κυρία Μαρία Γεωργίου, καθώς τους λίγους αυτούς μήνες στη νέα θέση της, αντιλήφθηκε –παρά τις όποιες πρώτες αντιδράσεις της- την  έκταση του μείζονος προβλήματος της καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης και τα προβλήματα που ανακύπτουν από τους αδιάφορους ή ανεπαρκείς συναδέλφους της.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου είχε το θάρρος, από την ανώτατη  θέση που κατέχει στην ιεραρχία της Δικαιοσύνης, σε μήνυμά της προς όλους τους συναδέλφους της με αφορμή την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, να αναφερθεί σε αυτό που τα τελευταία χρόνια είναι κοινό μυστικό στα δικηγορικά γραφεία και στους χώρους των δικαστηρίων.

Η κυρία Γεωργίου, ζήτησε από τους δικαστές να μην βοηθούν τους καθυστερούντες συναδέλφους τους, καθώς υποθάλπουν -καλλιεργούν το φαινόμενο της καθυστέρησης, ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει ότι οι καθυστερούντες, κ.λπ., πρέπει να σκεφθούν αν μπορούν να ανταποκριθούν στις δικαστικές υποχρεώσεις τους ή όχι. Με άλλα λόγια,   δείχνει στους τελευταίους, εμμέσως πλην σαφώς, την πόρτα εξόδου από το χώρο της Δικαιοσύνης.

Πράγματι, δικαστές σημείωναν ότι είναι  η πρώτη φορά που πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου, παραδέχεται ότι  υπάρχουν παρασιτικοί και ανεπαρκείς δικαστές τους οποίους μόνιμα βοηθούν  και ξελασπώνουν άλλοι συνάδελφοί  τους, οι οποίοι αναγκάζονται να λειτουργούν σε βάρος του εαυτού τους, ενώ το τεράστιο πρόβλημα της καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης ανδρώνεται.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, μεταξύ των άλλων, αναφέρει τα εξής:

«Σας επισημαίνω πως η βοήθεια σας, στους συναδέλφους σας, που καθυστερούν, πρέπει κατά νόμον να περιορίζεται μόνο στην εισφορά των γνώσεων σας στην περίπτωση που έχετε αποφανθεί σε όμοιο με δικό τους προβληματισμό επί  νομικού ζητήματος.

Οποιαδήποτε τυχόν περαιτέρω βοήθεια, είμαι βέβαιη πως συμφωνείτε, ότι δεν βρίσκει έρεισμα στο νόμο, κι επί πλέον υποθάλπει-καλλιεργεί το φαινόμενο της καθυστέρησης με τη μεταξύ άλλων ως άνω εις  βάρος σας συνέπεια, βλάπτει δε το συνάδελφό μας γιατί δεν αναλογίζεται έγκαιρα αν έχει τη δυνατότητα  ν΄ ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του ως δικαστικού λειτουργού και να πράξει, ανάλογα με την απάντηση που θα δώσει στον εαυτό του.

Ο αριθμός των συναδέλφων μας που καθυστερούν, καίτοι μικρός έχει επίπτωση στο κύρος της απονομής της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης στη χώρα μας, συνακόλουθα δε του καθενός από εμάς».

Σε άλλο σημείο η  πρόεδρος του Αρείου Πάγου αφού αναφέρεται στην υπολειτουργία των δικαστηρίων τα τελευταία δύο δικαστικά έτη, λόγω της πανδημίας (COVID-19), σημειώνει ότι αυτό είχε ως συνέπεια «ο αριθμός των προς εκδίκαση  υποθέσεων (ποινικών και πολιτικών) να έχει σημαντικά αυξηθεί, λόγω όμως της καθυστέρησης εκδίκασης τους, η ανάγκη για δημοσίευση, έγκαιρα απόφασης  είναι περισσότερο επιτακτική».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr