Παναγιώτης Τσιμπούκης: Οι δικαστές κυνηγούν φαντάσματα…

Κάπου η ανοχή έχει όρια στην αδιαφορία μιας μεγάλης μειονότητας δικαστών και εισαγγελέων.

NEWSROOM
Παναγιώτης Τσιμπούκης: Οι δικαστές κυνηγούν φαντάσματα…

Αντί η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να ενσκήψει πάνω στα χρόνια προβλήματα της Δικαιοσύνης και των μελών της  ως προς τον ατέρμονα χρόνο έκδοσης δικαστικών αποφάσεων που φθάνουν μέχρι και την αρνησιδικία, τις αναρίθμητες αναβολές, κ.λπ.,  εκδίδει ανακοίνωση που κάνει λόγο αόριστα για συνεχιζόμενη στοχοποίηση της Δικαιοσύνης και για δημοσιεύματα που αποδεικνύουν τον αποπροσανατολισμό, που επιχειρείται και τις σκοπιμότητές του.

Φυσικά δεν να γίνεται καμία  αναφορά για το  που αποσκοπεί ο αποπροσανατολισμός αυτός και ποίοι κρύβονται πίσω από όλη αυτή τη δήθεν σκευωρία, αλλά και ούτε κατονομάζονται οι δήθεν σκοπιμότητες των δημοσιευμάτων αυτών, καθώς όλα αυτά είναι στη σφαίρα της φαντασίας και στην ατυχή προσπάθεια να καλυφθεί η απαράδεκτη συμπεριφορά μιας ισχυρής  μειονότητας νωχελικών δικαστών.

Αντί  η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να παροτρύνει  με ανακοινώσεις της και με κάθε άλλο μέσω τη  μειονότητα των δικαστών και εισαγγελέων (φτάνει το 40-45%) που αρνούνται  να εργαστούν, προκειμένου  να μην υπάρχει ο διασυρμός της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, διοργανώνει συνεδρία σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία, όπως είναι το  Costa Navarino στην Πύλο, στο οποίο ο μέσος πολίτης δεν μπορεί οικονομικά να διαμείνει ούτε μια νύκτα, πολύ περισσότερο δεν μπορεί να απολαύσει την εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα  και τη σάουνα, όπως έκαναν οι δικαστές  και ειδικά  κυρίες.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων  δεν μερίμνησε –μέσω των μελών της- να βρεθεί δικαστική αίθουσα προκειμένου να διεξαχθεί η δίκη για το Μάτι (που θρηνήσαμε 104 συνανθρώπους μας) έτσι ώστε  να μην υπήρχε την πρώτη ημέρα της δίκης -που δόθηκε η αναβολή- αυτή η τραγική, τριτοκοσμική και απαράδεκτη εικόνα,  οι δικηγόροι να δηλώνουν παράσταση έξω από το παράθυρο της δικαστικής αίθουσας, αλλά  αντ΄ αυτού, κυνηγάει φαντάσματα,    αποπροσανατολισμούς και σκοπιμότητες, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τα κίνητρα όλων αυτών και ποιες   αποδείξεις έχουν για αυτά που καταλογίζουν στον Τύπο.

Αντί  η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να προβληματιστεί από τις 20 απολύσεις που έκανε, μέσα σε λίγους μήνες,  η Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου υπό την πρόεδρό της Μαρία Γεωργίου, λόγω  των τεράστιων καθυστερήσεων, της εξαφάνισης χιλιάδων δικογραφιών, των ατέρμονων απουσιών,  κάνει συναντήσεις και επαφές με τις άλλες δικαστικές Ενώσεις, προκειμένου να καθορίσει το πλαίσιο των οικονομικών διεκδικήσεων τους εν όψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών. Και αυτό παρά το γεγονός ότι είναι από τις καλλίτερες αμειβόμενες κοινωνικές ομάδες.

Αντί, τουλάχιστον ένα μέλος από το   Διοικητικό Συμβούλιο της  Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, να παραβρεθεί κατά τις Πειθαρχικές Ολομέλειες του Αρείου Πάγου, προκειμένου  να ακούσει τα προνηπιακά, αβάσιμα και γελοία επιχειρήματα που επικαλούνται οι συνάδελφοί τους για να μην απολυθούν, υποστηρίζει ότι δεν απεικονίζεται στον Τύπο η πραγματική εικόνα της απόδοσης των δικαστών, αλλά επιχειρείται να εμφανιστεί στην κοινή γνώμη αρνητική  εικόνα με γενικόλογες ανακρίβειες.

Αντί η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων  να αφουγκραστεί πρώην  υπουργούς Δικαιοσύνης, καθηγητές των Νομικών  Σχολών, πρώην ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων, κ.λπ., οι οποίοι συμμετέχουν σε επιστημονικές ημερίδες και θίγου (και αναπτύσσουν)  τα προβλήματα της Δικαιοσύνης, δίνοντας παράλληλα λύσεις,  απαντούν ότι «η Δικαιοσύνη ΔΕΝ δύναται να μετατραπεί από Θεσμός του Κράτους Δικαίου σε «βιομηχανία διεκπεραίωσης υποθέσεων»».

Αντί η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων  να ασκήσει πιέσεις στους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων και των επικεφαλής των Τμημάτων να αποβάλουν  τους επί  σειρά ετών προκλητικούς ράθυμους δικαστές (καθιστώντας έτσι τους ίδιους τους προέδρους συνυπεύθυνους ενώ την ίδια στιγμή υποθάλπτουν  προκλητικά τους νοχελικούς συναδέλφους τους), εντούτοις στο συντεχνιακό και στο συνδικαλιστικό πλαίσιο, απέχουν   από κάθε παρέμβαση, γιατί θέλουν να εκλεγούν και πάλι μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων τους και αντί όλων αυτών,  υπόσχονται  στους συναδέλφους τους οικονομικές διεκδικήσεις (αναδρομικά, διαφορές αποδοχών, ωριμάνσεις, κ.λπ.

Αντί  η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να αναζητήσει τα αίτια που μια απόφαση  για να γίνει αμετάκλητη χρειάζεται 25 χρόνια και τους λόγους   που ένας δικαστής επί σειρά ετών  αναβάλει οίκοθεν  69 και  48 φορές υποθέσεις, ρίχνουν το μπαλάκι των ευθυνών στην Πολιτεία (όχι και ότι αυτή είναι ανεύθυνη), χωρίς να κοιτούν –όπως λέει ο λαός- την καμπούρα τους και χωρίς να κάνουν την ελάχιστη προσπάθεια.

Κάπου η ανοχή έχει όρια στην αδιαφορία μιας μεγάλης μειονότητας δικαστών και εισαγγελέων, στην ανοχή  των επικεφαλής των δικαστηρίων και των συνδικαλιστών και ας υποστηρίζουν οι Ενώσεις ότι οι δικαστές έχουν μονιμότητα σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές και ότι η Δικαιοσύνη είναι μια από τις τρείς εξουσίες.

Εξάλλου, ας αναλογιστούν ότι και οι εξουσίες των πολιτικών κομμάτων κάποια στιγμή καταρρέουν από τα εκλογικά αποτελέσματα.

Πάντως, αναμφίβολα, ευθύνη έχει και  ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης ο οποίος αρνείται πεισματικά να κάνει χρήση του άρθρου 91 του Συντάγματος που προβλέπει ότι έχει την πειθαρχική εξουσία στους δικαστικούς λειτουργούς.

Δεν πρέπει να παραληφθεί ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της   Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, δεν είχε το σθένος (ή πιθανά να υπήρχαν διαφωνίες) να εκδώσει τη χθεσινή ανακοίνωσή της και έβαλε τον εκπρόσωπο  Τύπου να υπογράψει την ανακοίνωση.

Φυσικά, δεν μπορεί να επικαλεστεί ο τελευταίος ότι εξέφρασε προσωπικές απόψεις, καθώς η ανακοίνωση φέρει το λογότυπο της ΕΔΕ και υπογράφει ως εκπρόσωπο  Τύπου το κείμενο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr