Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Παναγιώτης Τσιμπούκης: Πανηγυρικά δικαιώθηκε το dikastiko.gr για τον Κώδικα Δεοντολογίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Τσιμπούκης: Πανηγυρικά δικαιώθηκε το dikastiko.gr για τον Κώδικα Δεοντολογίας

Του Παναγιώτη Τσιμπούκη

Πανηγυρικά δικαιώθηκε το dikastiko.gr από την Ένωση Διοικητικών Δικαστών για το θέμα της προσπάθειας σύνταξης σχεδίου Κώδικα Δεοντολογίας των Διοικητικών Δικαστών.

Είναι ακόμα νωπό το μελάνι των όσο έγγραφε πριν από λίγα 24ώρα το dikastiko.gr υπό τον τίτλο «Όλα θα γίνουν για εκείνους, με εκείνους, αλλά και χωρίς εκείνους» για το επίμαχο θέμα.

Χθες η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, αποφεύγοντας ευσχήμως να αναφέρει τον/την εμπνευστή της ιδέας να συγκροτήσει εν κρυπτώ (υπό την έννοια ότι δεν ανακοινώθηκε παρά στα επιλεγέντα μέλη της) επιτροπή από δικαστές για να συντάξουν σχέδιο Κώδικα Δεοντολογίας, μόνο για τους διοικητικούς δικαστές, χωρίς να καταλαμβάνει τους πολιτικούς και ποινικούς δικαστές και τους εισαγγελείς, εξέδωσε επικριτική ανακοίνωση για την όλη αυτή απόπειρα.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό στην επιτροπή αυτή δεν συμμετέχει εκπρόσωπος της εν λόγω δικαστικής Ένωσης, παρά μόνο ο γενικός επίτροπος Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων, χωρίς να είναι γνωστά τα κριτήρια επιλογής των μελών της και χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε σχετική ενημέρωση του αρμοδίου υπουργείου Δικαιοσύνης για την απόφαση σύνταξης Κώδικα Δεοντολογίας, κάτι το οποίο θα απαιτήσει την νομοθετική τροποποίηση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών.

Με άλλα λόγια, διαφαίνεται προσπάθεια αιφνιδιάσουν της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης προκειμένου να τη φέρουν προ τετελεσμένων γεγονότων, νομοθετώντας ουσιαστικά εν αγνοία των πάντων, χωρίς να έχουν εκ του Συντάγματος την αρμοδιότητα αυτή, με ότι αυτό σημαίνει …

Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της, ότι «τα ειδικότερα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των δικαστικών λειτουργών προσδιορίζονται στο Σύνταγμα και σε τυπικούς νόμους, ιδίως στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών. Η όποια δημόσια συζήτηση σχετικά με θεμιτούς περιορισμούς και δεσμεύσεις που μπορεί να έχουν οι δικαστές, ως εκ του λειτουργήματός τους, ή με την έκταση του δικαιώματός τους να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους, δεν μπορεί παρά να γίνεται στο πλαίσιο τροποποίησης των ανωτέρω κειμένων και ιδίως του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών. Δεν νοείται καταγραφή τέτοιων δεσμεύσεων και περιορισμών σε άλλα κείμενα, ιδίως τα λεγόμενα «ηπίου δικαίου», τα οποία, άλλωστε, συνάδουν με το ιδιωτικό και ιδίως το εμπορικό δίκαιο».

Δεν παραλείπει η Ένωση να επισημάνει εύστοχα ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί να συνταχθεί Κώδικας Δεοντολογίας των Διοικητικών Δικαστών, αυτός πρέπει να ισχύει για όλη την πυραμίδα της Διοικητικής Δικαιοσύνης, και όχι μόνο τους διοικητικούς Πρωτοδίκες και Εφέτες, παραλείποντας, κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου, συνταγματικής ισότητας, αμεροληψίας, κ.λπ. τους δικαστές του ΣτΕ.

Ουσιαστικά λέει η Ένωση δεν μπορεί τα μέλη ενός Ανώτατου Δικαστηρίου να μην τηρούν τους στοιχειώδεις προβλεπόμενους κανόνες, όταν δικάζουν στο όνομα του Ελληνικού λαού και έχουν δώσει τον απαιτούμενο όρκο.

Συγκεκριμένα, αναφέρει η Ένωση για το θέμα αυτό:

«Επομένως, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών θεωρεί ότι δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα για τη σύνταξη ενός τέτοιου «ηπίου δικαίου» κειμένου, πολύ περισσότερο θεωρεί παντελώς αδικαιολόγητη τη σύνταξη Κώδικα Δεοντολογίας που θα αφορά μόνο τους διοικητικούς δικαστές και όχι τους υπόλοιπους. Αυτονόητα κάθε κείμενο που θεσπίζει και οριοθετεί τα ειδικότερα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των δικαστικών λειτουργών θα πρέπει να αφορά όλους τους δικαστικούς λειτουργούς, από τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων μέχρι τους Παρέδρους».

Τέλος, η Ένωση καθιστά γνωστό ότι «επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε δικαιώματος της ίδιας και των μελών της, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος προσφυγής σε διεθνή αρμόδια όργανα, σε περίπτωση κατά την οποία θα συνταχθεί ένα κείμενο «ηπίου δικαίου» το οποίο θα περιορίζει τα κατοχυρωμένα στο Σύνταγμα και τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών δικαιώματα των δικαστικών λειτουργών ή θα διευρύνει ανεπίτρεπτα τις οριοθετημένες από το Σύνταγμα και το νόμο υποχρεώσεις και δεσμεύσεις αυτών».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr