Παναγιώτης Τσιμπούκης: Παράταση δικαστικού έτους και φόβοι μέλλοντος
Κάποιες από τις δικαστικές Ενώσεις αντέδρασαν στην απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα για παράταση του τρέχοντος δικαστικού έτους και πέρα της 30ης Ιουνίου, που κανονικά θα έληγε. Δεν λέω, οι δικαστές Ενώσεις, σε ορισμένες μάλιστα επίκεινται εκλογές (σ.σ.: Να δούμε και πως θα γίνουν οι αρχαιρεσίες, λόγω της πανδημίας. Πάντως η μόνη λύση που […]
Κάποιες από τις δικαστικές Ενώσεις αντέδρασαν στην απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα για παράταση του τρέχοντος δικαστικού έτους και πέρα της 30ης Ιουνίου, που κανονικά θα έληγε.
Δεν λέω, οι δικαστές Ενώσεις, σε ορισμένες μάλιστα επίκεινται εκλογές (σ.σ.: Να δούμε και πως θα γίνουν οι αρχαιρεσίες, λόγω της πανδημίας. Πάντως η μόνη λύση που διαφαίνεται εφικτή είναι η ηλεκτρονική κάλπη, ενώ η άλλη λύση είναι η αναβολή για το νέο δικαστικό έτος), πρέπει όχι μόνο να διατηρήσουν τα κεκτημένα δικαιώματα του δικαστικού και εισαγγελικού κόσμου, αλλά πρέπει να διεκδικήσουν και κάτι παραπάνω.
=Εν όψει της πανδημίας, το σύνολο σχεδόν των καταστημάτων έκλεισε, μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων επίσης έκλεισε και ένας αρκετά μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων δεν μπορεί να πάει στην εργασία του καθώς οι εργοδότες τους έχουν κλείσει αναγκαστικά τις επιχειρήσεις τους, με αβέβαιο το μέλλον αυτών των απασχολουμένων.
Όλοι αυτοί οι καταστηματάρχες, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, κ.λπ. δεν έχουν καμία μονιμότητα. Δεν είναι δηλαδή, σαν τους βουλευτές που καθ΄ όλη την τετραετία της βουλευτικής περιόδου θα λαμβάνουν κανονικά τις αποδοχές τους και τα άλλα επιδόματα, ανεξάρτητα εάν υπάρχει πανδημία ή όχι.
Αντίθετα, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, κ.λπ. οι οποίοι απασχολούνται 12 μήνες το χρόνο, πλήττονται ανελέητα -πέραν του κινδύνου που διατρέχουν όλοι οι πολίτες από την επιδημία- από οικονομικής σκοπιάς (μηδενικό εισόδημα, ενώ οι υποχρεώσεις τρέχουν, όπως είναι επιταγές, δάνεια, ενοίκια, φως, νερό, τηλέφωνο, κ.λπ.), ενώ άλλοι από τον επιχειρηματικό κόσμο επιμένουν ότι η εποχή των μνημονίων τους επέφερε μικρότερη –πάντως ιάσιμη- ζημιά.
Και το χειρότερο από όλα είναι ότι κανείς δεν μπορεί να σε διαβεβαιώσει -ανεξάρτητα από το επάγγελμα ή το λειτούργημα που ασκείς – όχι για το που είναι το τέλος του τούνελ, αλλά ούτε καν για το ότι θα βγεις από το τούνελ… λόγω της πανδημίας.
Έτσι, η παράταση του τρέχοντος δικαστικού έτους φαντάζει πολύ μικρόψυχη μπροστά στο γενικό αρνητικό κλίμα που κατέχει τους πολίτες. Ένα αμφίβολο αρνητικό κλίμα που δεν πλήττει μόνο την χώρα μας, αλλά ξεπερνά τα Ελληνικά σύνορα και γίνεται λόγος πλέον για πανδημία.
Οι δικαστικές Ενώσεις αντέδρασαν και καλά έκαναν. Αυτό θα έπρεπε να κάνουν αφού μεταξύ των σκοπών τους περιλαμβάνεται και η εξασφάλιση των κεκτημένων των μελών τους. η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, κ.ά.
Όμως, θα έπρεπε να αντιδράσουν και να βάλλουν τα επιχειρήματά τους τόσο σε άλλη βάση, όσο και σε καλά δομημένη λογική, με ακράδαντα επιχειρήματα, που δεν θα αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας.
Πάντως, όπως έλεγαν δικηγόροι, η συγκυριακή παράταση του δικαστικού έτους για φέτος, δεν ενοχλεί και τόσο τους δικαστές, όσο είναι ο φόβος μήπως και καθιερωθεί στο μέλλον. Δηλαδή, μόνιμα να αυξηθεί ο χρόνος του δικαστικού έτους, που σήμερα αρχίζει 16 Σεπτεμβρίου και λήγει 30 Ιουνίου.
Εξάλλου, αναμένεται ακόμη, από το υπουργείο Δικαιοσύνης να προσδιοριστεί ο χρόνος της παράτασης, δηλαδή μέχρι πότε θα είναι η παράταση του δικαστικού έτους για το 2020, όποτε και θα ξεκινήσει νέος κύκλος ανακοινώσεων.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr