Παναγιώτης Τσιμπούκης: Σε τραγική κατιούσα τροχιά η Δικαιοσύνη

Φυσικά πρέπει να ξεκαθαριστεί σε κάθε τόνο ότι η τραγική και θλιβερή αυτή εικόνα δεν καταλαμβάνει το σύνολο της δικαστικής και εισαγγελικής κοινότητας.

NEWSROOM
Παναγιώτης Τσιμπούκης: Σε τραγική κατιούσα τροχιά η Δικαιοσύνη

Καταγγελίες για βιασμούς, απόπειρες βιασμών και σεξουαλικές παρενοχλήσεις γυναικών, αλλά και μίζες από πρώην πρόεδρο Εφετών, συλλήψεις για ναρκωτικά και περίεργες σεξουαλικές σχέσεις με νεαρά άτομα από αντιπρόεδρο ανωτάτου δικαστηρίου, τεράστιες οικονομικές επιβαρύνσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, την εθνική και την ιδιωτική οικονομία, αλλά και στον απλό πολίτη από καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, σχεδόν δύο εκατομμύρια ευρώ για πρόστιμα που καταβλήθηκαν από τον κρατικό κορβανά μετά από αποφάσεις του δικαστηρίου του Στρασβούργου, λόγω παραβίασης του εύλογου χρόνου έκδοσης των αποφάσεων, θερμότατες και στενότατες σχέσεις της Πολιτικής εξουσίας με τη δικαστική, δικαστές που βαπτίζονται «βασιλιάδες» των υπερβολικών καθυστερήσεων και οίκοθεν αναβολών.

Αυτά είναι μερικά από τα “επιτεύγματα” που σταχυολογούνται στην έννοια της Δικαιοσύνης τα τελευταία χρόνια, όσο αρνητικό και εάν ακούγεται αυτό. Η σημερινή αρνητική εικόνα είναι αυτή που έχει καταγραφεί στον εγκέφαλο του κάθε πολίτη για αυτό που λέγεται Δικαιοσύνη και δικαστής.

Φυσικά πρέπει να ξεκαθαριστεί σε κάθε τόνο ότι η τραγική και θλιβερή αυτή εικόνα δεν καταλαμβάνει το σύνολο της δικαστικής και εισαγγελικής κοινότητας, αλλά μόνο ορισμένους, ο αριθμός των οποίων είναι ακόμη απροσδιόριστος αλλά όχι ευκαταφρόνητος, αν ληφθεί υπόψη ότι ήδη σαν πρώτη φουρνιά παραπέμπονται στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης από το δικαστικό σώμα, δύο δικαστές και ένας εισαγγελέας για υπερβολικές καθυστερήσεις και ανικανότητα.

Δεν είναι μόνο αυτά που αμαυρώνουν την εικόνα της Δικαιοσύνης και δείχνουν τον βαθμό της αυξανόμενης σήψης που επικρατεί σε μερίδα του δικαστικού και εισαγγελικού σώματος. Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν υπήρξε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που συνεργάστηκε με το καθεστώς της Επταετίας και ορκίστηκε μάλιστα Πρωθυπουργός, όπως υπήρξαν αντίθετα και άλλοι δικαστές που συνεργάστηκαν με το καθεστώς εκείνο, ενώ την ίδια στιγμή διώχθηκαν και απολύθηκαν δικαστές, με χαρακτηριστική περίπτωση να είναι αυτή των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Όμως, κατά το πρόσφατο παρελθόν “παραδικαστικά” κυκλώματα και όχι μόνο ένα (δικάστηκαν μάλιστα και στο ένα φέρεται να συμμετείχε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου) υπήρξαν, εμφανίστηκαν ιερείς ως χειριστές δικαστικών υποθέσεων, αλλά και μοναχή με εμπλοκή στην έκδοση αποφάσεων , υπήρξε δικαστής πρωταγωνίστρια σε σκάνδαλο οικοπέδων στην Αττική η οποία διέφυγε στο εξωτερικό, υπήρξε κύκλωμα φορολογικής διευκόλυνσης πολιτών στα Διοικητικά Δικαστήρια, που αποκάλυψε ο αείμνηστος πρόεδρος του ΣτΕ Γιώργος Παναγιωτόπουλος, υπήρξε καταδίκη και φυλάκιση ανακρίτριας στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου με τις μετοχές «φούσκες» η οποία μάλιστα είχε συνάψει σχέσεις με τον δικηγόρο που χειριζόταν την υπόθεση, υπήρξε σκάνδαλο με σεξουαλικές παρενοχλήσεις και εκτίμηση του ωραίου φύλου με μεζούρα πίσω από την πόρτα , υπήρξε εισαγγελέας εν ενεργεία σε νησί του Αιγαίου ο οποίος είχε συνάψει ερωτικές σχέσεις με γνωστή τράνς, υπήρξε διοικητικός δικαστής που ασελγούσε στο παιδί του και απολύθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ , υπήρξαν δικογραφίες που βρέθηκαν σε φωταγωγό και είχαν πεταχτεί από γυναίκα δικαστή . Και οι ανάλογες περιπτώσεις δεν έχουν τελειωμό, χωρίς να παραλειφθεί ότι τα ναρκωτικά δεν εμφανίζονται τώρα για πρώτη φορά στα δικαστήρια.

Με την πάροδο των ετών όμως και αφού το Μισθοδικείο άρχισε να επιδικάζει αναδρομικά μεγάλα ποσά στους δικαστές από διαφορές αποδοχών (σε σχέση με τις αποδοχές των βουλευτών), διευρύνθηκε το status quo των δικαστών και η αντίληψη των πραγμάτων για την κοινωνία άλλαξε άρδην σε πολλαπλά επίπεδα.

Άρχισε να επικρατεί η έπαρση και η αλαζονεία της εξουσίας, αλλά και η συντεχνιακή λογική. Και το χειρότερο, τα φαινόμενα αυτά δεν παρουσιάστηκαν μόνο στους παλαιούς δικαστές, αλλά και στους πρωτοδιοριζόμενους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να ελέγξουν και να κοντρολάρουν τα πράγματα και την συμπεριφορά τους.

Η κατάσταση εκτραχύνθηκε, όταν άρχισαν να δημιουργούνται στενές σχέσεις μεταξύ των υψηλόβαθμών δικαστών και ειδικά των προέδρων των δικαστηρίων με τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες, σε βαθμό που να γίνεται λόγος πλέον για συγκοινωνούντα δοχεία και δεσμούς αίματος.

Οι στενές αυτές σχέσεις πολιτεία και δικαστών εξυπηρετούσαν και εξυπηρετούν τους δικαστές τόσο για την αναρρίχηση στην επετηρίδα, όσο και για μετά την μετά την συνταξιοδότηση τοποθέτησή τους σε μια ανεξάρτητη Αρχή ή σε ένα άλλο Δημόσιο φορέα.

Φέτος, η Δικαιοσύνη και ειδικά η Διοικητική Δικαιοσύνη υπήρξε πρωταγωνίστρια στην αρνητική εικόνα που εισπράττει καθημερινά ο πολίτης για τη Θέμιδα, ενώ αμαυρώνεται η εικόνα της χώρας μας σε Ευρωπαϊκό και όχι μόνο επίπεδο, ενώ την ίδια στιγμή ο απλός άνθρωπος της καθημερινότητας αναμένει την έκδοση της απόφασής του.

Η εδώ και χρόνια ανοχή των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων και των προέδρων των Τμημάτων -το τελευταίο διάστημα και της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης- σε ανάλογα αρνητικά φαινόμενα κατέστησαν στην συνείδηση ορισμένων δικαστών σίγουρο ότι έχει εδραιωθεί στο χώρο της Δικαιοσύνης το ανεξέλεγκτο των δικαστών. Κανείς πρόεδρος δικαστηρίου και πρόεδρος Τμήματος, δεν είχε το σθένος –στο πλαίσιο της συντεχνιακής αντίληψης και της προστασίας της καλής εικόνας του- να κινήσει την πειθαρχική διαδικασία κατά δικαστή που αναβάλει συνεχώς την εκδίκαση υποθέσεων, καθυστερεί ατέρμονα να εκδώσει αποφάσεις, κ.λπ. Η Επιθεώρηση των δικαστηρίων ουσιαστικά υπολειτουργεί και μετά από αντιδράσεις και δημοσιεύματα του Τύπου άρχισε κάπως να επαναλειτουργεί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της σιγουριάς που διακατέχει του δικαστές ότι δεν ελέγχονται και είναι ασύδοτοι, είναι συμβούλου Επικρατείας, ο οποίος έχει λάβει και το παρατσούκλι «του βασιλιά των καθυστερήσεων». Ο συγκεκριμένος δικαστής έχει δώσει 48 αναβολές, σε μια υπόθεση μέσα σε 12 χρόνια, έχει δώσει 438 αναβολές σε 14 υποθέσεις που χειρίζεται, κρατώντας τες παγωμένες από 5 έως 12 χρόνια, χωρίς να τις δικάζει. Ο ίδιος δικαστής έχει στα χέρια του υποθέσεις στις οποίες έχει δώσει 40, 35, 33, 30, 29, 27 και 25 αναβολές.

Δεν αρκεί αυτό. Ο ίδιος δικαστής κληρώθηκε επιθεωρητής των Διοικητικών Πρωτοδικείων και Εφετείων για την περίοδο 16 Ιουνίου 2020 έως 16 Σεπτεμβρίου 2021 και με το πρόσχημα της πανδημίας δεν έκανε την επιθεώρηση. Το τραγελαφικό όμως είναι ότι αυτός ο σύμβουλος Επικρατείας που έχει αυτόν τον ατέρμονα αριθμό των αναβολών, θα ελέγξει τους Διοικητικούς Δικαστές για το εαν καθυστερούν στην έκδοση των αποφάσεων!

Η ιστορία του συγκεκριμένου συμβούλου Επικρατείας, που δεν τολμά να ελέγξει κανείς, δεν τελειώνει εδώ. Ζήτησε ο ίδιος να αποσπαστεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Έτσι, αφενός με τον τρόπο αυτό όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις του θα τις χρεωνόταν άλλος συνάδελφός του και την επιθεώρηση των Διοικητικών Δικαστηρίων θα την γλύτωνε και αφετέρου θα δυσφημιζόταν η χώρα μας και το Ελληνικό δικαστικό σώμα από τις καθυστερήσεις που θα είχε στην έκδοση αποφάσεων στο ΔΕΕ.

Τα γεγονότα των καθυστερήσεων δεν τελειώνουν εδώ. Πρόσφατα, το δεύτερο δεκαήμερο του περασμένου Οκτωβρίου δημοσιεύτηκε απόφαση με καθυστέρηση 14 ετών. Η αίτηση κατατέθηκε το 20014, δικάστηκε 13 χρόνια μετά το 2017, η διάσκεψη έγινε το 2017 και δημοσιεύθηκε η απόφαση το περασμένο Οκτώβριο. Άλλη, δεύτερη, τραγική περίπτωση είναι η έκδοση απόφασης μετά από 14 χρόνια. Η αίτηση κατατέθηκε το 2006, δικάστηκε 10 χρόνια μετά το 2017, η διάσκεψη έγινε το 2017 και δημοσιεύθηκε 4 χρόνια μετά (τον περασμένο Οκτώβριο). Το τραγικότερο αναπέμπει στο Διοικητικό Εφετείο για νέα κρίση. Ουδείς δικαστής ελέχθηκε.

Όταν λοιπόν ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης, οι πρόεδροι των δικαστηρίων και των Τμημάτων προσπαθούν ο καθένας για τους δικούς του λόγους να βάλλουν τα φλέγοντα προβλήματα που απασχολούν το δικαστήριο κάτω από το χαλί, τότε συγκαλύπτουν πρόσωπα και γεγονότα και αποκτούν μερίδιο ευθύνης.

Την ίδια στιγμή, ο κάθε δικαστής ότι βαθμό και αν κατέχει, λαμβάνει το μήνυμα από τις αρμόδιες ηγεσίες του και την βεβαιότητα ότι είναι ανεξέλεγκτος. Και όσο αυτή η βεβαιότητα επιμηκύνεται σε χρόνο με την ανοχή και την σιωπή των αρμοδίων, τόσο τα φαινόμενα της εκτροπής και της σήψης θα αυξάνονται και αρνητική εικόνα για την Δικαιοσύνη θα εδραιωθεί στην συνείδηση του πολίτη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr