Παναγιώτης Τσιμπούκης: Σιγή ασυρμάτου από το υπουργείο Δικαιοσύνης για το νομοσχέδιο “φάντασμα”
Όπου υπάρχουν αντιδράσεις για κάποιες σκέψεις που θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο, τότε ή διαψεύδονται ή δεν θα περιληφθούν στο κείμενό του.
Του Παναγιώτη Τσιμπούκη
Έχουν περάσει τρεις και πλέον μήνες από την ημέρα ορκωμοσίας της νέας Κυβέρνησης (27 Ιουλίου 2023) και στο υπουργείο Δικαιοσύνης επικρατεί πλήρης σιγή ασυρμάτου. Απλά, ακούγονται κατά διαστήματα κάποιες δηλώσεις ή διαρροές πληροφοριών για το επερχόμενο δια περιφοράς νομοσχέδιο επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης και έως εκεί.
Την ίδια στιγμή συνεχίζει ανενόχλητη η Δικαιοσύνη τις καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων και τις ανεξέλεγκτες οίκοθεν αναβολές, χωρίς κανείς από τους αρμόδιους, όπως είναι η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και οι πρόεδροι ορισμένων ανωτάτων δικαστηρίων, να ενδιαφέρονται για την αρνητική συνεχιζόμενη εικόνα της Θέμιδος, που έχει τεράστιες οικονομικές και όχι μόνο επιπτώσεις.
Οι προεκλογικές και μετεκλογικές διακηρύξεις του Πρωθυπουργού για μέτρα επιτάχυνσης και βελτίωσης της ποιότητας της Δικαιοσύνης ήταν ενδιαφέρουσες, ανεξάρτητα αν έχουν ειπωθεί ανάλογες και στο παρελθόν τόσο από τον ίδιο, όσο και από τους προκατόχους του, αποδίδοντας έτσι ένα τυπικό επαναλαμβανόμενο μοτίβο πολιτικών εξαγγελιών, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Ωστόσο, είτε λόγω των καιρικών φαινομένων και καταστροφών στη Θεσσαλία, είτε λόγω εκλογών στους ΟΤΑ και αλλαγής ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για το χώρο της Δικαιοσύνης, πέρασαν σε πίσω πλάνο και τοποθετήθηκαν σε βάθος άγνωστου χρόνου.
Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι η αδράνεια αυτή να διαψεύδει τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και να τον εκθέτει στους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος.
Από την πλευρά του το υπουργείο Δικαιοσύνης όλο αυτό το βραχύ διάστημα των 100 ημερών ετοιμάζει, δια περιφοράς, το νομοσχέδιο για την Δικαιοσύνη.
Και είναι νομοσχέδιο δια περιφοράς καθώς δεν έχει συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή, όπως πάγια συμβαίνει στις περιπτώσεις αυτές, αλλά φέρεται να συντάσσεται (το νομοσχέδιο) με τις σκέψεις κάποιων από το υπουργείο Δικαιοσύνη, με τις προτάσεις κάποιων από το χώρο της Δικαιοσύνης που έτυχε να περνάνε από την Λ. Μεσογείων και φυσικά με τις τροπολογίες «κονσέρβες» που θα σταλούν από την οδό Ηρώδου Αττικού.
Παρ΄ όλα αυτά, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης διοχετεύει επιλεκτικά κάποια αποσπάσματα –άρθρα-παραγράφους του νομοσχεδίου στον Τύπο σε πρόσωπα γνώριμα (γυναίκες και άνδρες) από το βαθύ παρελθόν ή από τα παλαιά λημέρια. Η διοχέτευση κάποιων αράδων του υπό σύνταξη νομοσχεδίου γίνεται υπό το καθεστώς της παλαιάς και δοκιμασμένης μορφής των γκάλοπ.
Έτσι, όπου υπάρχουν αντιδράσεις για κάποιες σκέψεις που θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο, τότε ή διαψεύδονται ή δεν θα περιληφθούν στο κείμενό του. Ενδεικτική ήταν η διαρροή της διαβόητης εκείνης παραγράφου για την επιβολή-πρόστιμο του αναβολόσιμου στους δικηγόρους ύψους μέχρι 10.000 ευρώ, που μετά τις αντιδράσεις διαψεύστηκε (τότε μέχρι και ανώτατοι δικαστές είχαν αντιδράσει στη «γκαλοπιστική» αυτή διάταξη).
Από την άλλη πλευρά η διαρροή των αποσπασμάτων του υπό σύνταξη νομοσχεδίου γίνεται σε μη ασχολούμενους με το χώρο της Δικαιοσύνης (δεν είναι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι στο υπουργείο Δικαιοσύνης). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναγράφονται στον Τύπο και κείμενα που λειτουργούν αρνητικά στην εικόνα του υπουργείου.
Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης συμμετέχει, ανά την Ελλάδα, σε επιστημονικές εκδηλώσεις που γίνονται από δικαστικές Ενώσεις, Δικηγορικούς Συλλόγους, κ.λπ. (ανεξάρτητα αν συμπίπτει να είναι και εκλογικές περιφέρειες που εκλέγονται και έχουν δικηγορικό γραφείο) και στο πλαίσιο των χαιρετισμών τους, αναφέρονται σε κάποιες σκέψεις που αναμένεται να ενταχθούν στο «νομοσχέδιο φάντασμα».
Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου παραχωρεί συνεντεύξεις επιλεκτικά σε κάποια ΜΜΕ επαναλαμβάνοντας την περιβόητη πρόταση (την έχει επικαλεστεί και ο Πρωθυπουργός) ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων θα εκδίδονται μέσα σε διάστημα μέχρι 500 ημερών.
Φυσικά, πλέον το ότι γίνεται λόγος για ανέκδοτο, έχει λησμονηθεί η νομολογία του ΣτΕ (που έχει τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις και οίκοθεν αναβολές από όλα τα δικαστήρια) ότι οι προθεσμίες που προβλέπονται είναι «ενδεικτικές» και δεν δεσμεύουν το δικαστήριο και τους δικαστές!
Κάπως έτσι, με αυτή τη λογική, αναμένεται να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή το νομοσχέδιο, χωρίς να έχει εκτιμηθεί εάν τα όσα διοχετεύονται στο Τύπο, θα συνδράμουν στην επιτάχυνση της Δικαιοσύνης ή όχι.
Επίσης, δεν έχει εκτιμηθεί, εάν τα περί εκτέλεσης μέρους των ποινών που θα επιβάλλονται (φυλάκισης) -που διαρρέει το υπουργείο- θα επιφέρει ή όχι το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή την επιβολή μικρότερων ποινών από τα δικαστήρια, έτσι ώστε να μην υπερβαίνει το όριο που θα τεθεί και προβλέπει μερική εκτέλεση της ποινής εντός των φυλακών.
Ακόμη, δεν έχει εκτιμηθεί εάν το φημολογούμενο νέο μέτρο έκτισης μέρους της ποινής εφαρμοστεί, τότε σε ποιες φυλακές θα οδηγηθούν οι καταδικασθέντες, όταν οι αντοχές των σωφρονιστικών καταστημάτων, έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια τους και κινδυνεύει πάλι η χώρα μας να μπει στις μαύρες λίστες των διεθνών οργανισμών.
Βέβαια πάντα υπάρχει και η επιλογή των φυλακών τροχόσπιτων που είναι και ευέλικτες στην μεταφορά τους από δικαστήριο σε δικαστήριο.
Μέσα στο χρόνο που τρέχει χωρίς να υπάρχει η υλοποίηση κάποιας εκ των εξαγγελιών, έστω υπό τη μορφή νομοσχεδίου, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης (20 Σεπτεμβρίου 2023) ζήτησε, από τους δικηγόρους να σταματήσουν τη στοχευμένη αποχή τους από τις δίκες για εγκληματική οργάνωση (άρθρου 187 Π.Κ.).
Συγκεκριμένα, είχε ειπωθεί από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι “οι δικηγόροι πρέπει να σταματήσουν τώρα την αποχή από τις δίκες για εγκληματική οργάνωση – έχουμε έτοιμη τη ρύθμιση”.
Τότε, το υπουργείο πίστευε ότι θα «τσιμπήσει» ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, αλλά μάταια, γνωρίζει τους συνομιλητές του.
Από τότε που ειπώθηκε από τα χείλη της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης η πρόταση για να σταματήσει η δικηγορική αποχή, καθώς «υπάρχει έτοιμη η ρύθμιση», έχει περάσει διάστημα 1,5 μήνα και η ρύθμιση και το νομοσχέδιο δεν έχει δει ακόμα το φως της δημοσιότητας, παραμένει σε επίπεδο σκέψεων.
Μπροστά σ΄αυτή την τωρινή ανακολουθία του υπουργείου, πριν από λίγα 24ωρα, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αποφάσισε την παράταση της στοχευμένης αποχής των μελών τους από ποινικές δίκες πρώτου βαθμού, στις οποίες υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 Π.Κ., πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα.
Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης –ανεξάρτητα από το τι θέλει ο καθένας να της καταλογίσει- αν και εν μέρει προερχόταν από τον ιατρικό χώρο, είχε παράγει έργο. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, τα αποτελέσματα της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης (όχι της πρόσφατης υπηρεσιακής), εμφανίζονται τώρα και χειροκροτούνται με Δελτία Τύπου από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου (πιθανά επικαλούμενη το ενιαίο του κυβερνητικού έργου).
Δεν φτάνουν όλες αυτές οι καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων για την Δικαιοσύνη, παρά τις όποιες δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, συνεχίζονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων και οι ατέρμονες οίκοθεν αναβολές, φτάνοντας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ακόμη και τις 47, 55, 67 και 74 αναβολές στην ίδια υπόθεση από τον ίδιο σύμβουλο Επικρατείας σε βάθος χρόνου 15ετιας και βάλε.
Παρ΄ όλα αυτά, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης αδρανεί επιδεικτικά να ενεργοποιήσει τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα πειθαρχικά μέτρα κατά των νωχελικών δικαστών του ΣτΕ, στο πλαίσιο της λογικής ότι το δικαστήριο αυτό ελέγχει τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα των κυβερνητικών αποφάσεων και ενεργειών.
Παραδείγματα προς μίμηση για όσους σέβονται τον εαυτό τους είναι αφενός ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππός Σπυρόπουλος (αυτόν διαδέχθηκε η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης), ο οποίος σε διάστημα 35 περίπου ημερών που παρέμεινε στην Λ. Μεσογείων, παρέπεμψε στο πειθαρχικό μέλος του Αρείου Πάγου και αφετέρου η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου η οποία απέλυσε παραπάνω από 30 νωχελικούς δικαστές, της Ποινικής και Πολιτικής Δικαιοσύνης.
Μαζί με όλα τα άλλα, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι να καλέσει σε ενημέρωση τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο υπουργείο Δικαιοσύνης και αρκείται να στέλνει κάποια Δελτία Τύπου με εθιμοτυπικού, κ.λπ. χαρακτήρα συναντήσεις που γίνονται στο υπουργείο και αλλού.
Παρά το γεγονός ότι από την πλευρά των δημοσιογράφων έχει ζητηθεί να υπάρξει συνάντηση ενημέρωσης και έχει συναινέσει σε αυτό ο υπουργός Δικαιοσύνης, εξακολουθεί να παραμένει η συνάντηση όνειρο θερινής νυκτός.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τραγωδία στο νοσοκομείο “Μεταξά”: Ασθενής έπεσε από τον 4ο όροφο και σκοτώθηκε – Διατάχθηκε ΕΔΕ Πίτμπουλ επιτέθηκε σε 11χρονο στην Αρτέμιδα: “Έκανε τον λιπόθυμο για να φύγει το σκυλί”, δήλωσε η μητέρα του – ΒΙΝΤΕΟ Η ενδοοικογενειακή βία σε βάρος 3 κοριτσιών ξανά στα Δικαστήρια: Η ποινή που επιβλήθηκε στους γονείς τους Επεισόδια στα Εξάρχεια: Μολότοφ και χημικά μεταξύ αγνώστων και αστυνομίας – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ Ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού: Τι αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης – Οι επόμενες κινήσεις των δύο ομάδωνΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr