Παναγιώτης Τσιμπούκης: Ζυμώσεις για τις νέες επιλογές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης

Ευχή όλων είναι να επιλεχθούν οι καλλίτεροι και οι πλέον απόμακροι από τις πολιτικές εξουσίες.

NEWSROOM
Παναγιώτης Τσιμπούκης: Ζυμώσεις για τις νέες επιλογές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης

Με την  εκπνοή του ερχόμενου Ιουνίου θα υπάρξουν σημαντικές αποχωρήσεις από τις κορυφές των ηγεσιών των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, ενώ παράλληλα ξεκίνησαν  και οι «διαπραγματεύσεις»  με την πολιτική ηγεσία για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων που θα δημιουργηθούν.

Αποχωρούν λόγω συμπλήρωσης του συνταγματικά προβλεπόμενου ανωτάτου ορίου ηλικίας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Δημήτριος Σκαλτσούνης.   Αντίθετα, από το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν υπάρχουν αποχωρήσεις.

Ο κ. Πλιώτας παρέμεινε στην ηγεσία της  Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου τρία χρόνια (τοποθετήθηκε το 2019) και ο κ. Σκαλτούνης παρέμεινε στην κορυφή του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για ένα έτος.

Οι κυβερνητικές επιλογές τα τελευταία χρόνια για την στελέχωση των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων και ειδικά του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν με δικαστές μη μακράς πνοής, αφού παρέμειναν στην κορυφή της δικαστικής πυραμίδας από 6 έως 12 μήνες.

Όπως είναι γνωστό οι διαβατικοί πρόεδροι, εξ ανάγκης, μεριμνούν για τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν το δικαστήριο, χωρίς να μπορούν να κάνουν προγραμματισμό μακράς πνοής  και φυσικά χωρίς να επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τα βασικά και μακροχρόνια προβλήματα που απασχολούν το δικαστικό σχηματισμό που ηγούνται, όπως είναι οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης που έχει φτάσει σε σημείο ανρησιδικιάς.

Και δεν ασχολούνται με το θέμα των καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης, αφενός για καθαρά συντεχνιακούς λόγους και αφετέρου γιατί δεν θέλουν να αποχωρήσουν από το σώμα με  αρνητικές εντυπώσεις (εικόνα)  από τους  εν ενεργεία συναδέλφους τους που θα παραμείνουν πίσω.

Κατά κανόνα και κατά έθιμο οι αποχωρούντες από το δικαστικό σώμα πρόεδροι και αντιπρόεδροι αναλάβουν καθήκοντα προέδρου ανεξάρτητης Αρχής ή άλλου Δημόσιου φορέα.

Έχει λεχθεί  κατά κόρον ότι η άμεση μετάβαση των δικαστικών λειτουργών σε θέσεις ανεξάρτητων Αρχών κ.λπ., μόλις συνταξιοδοτούνται, πρέπει να απαγορευθεί νομοθετικά (για εύλογους λόγους) και να είναι δυνατή η τοποθέτησή τους σε χρόνο τριετίας μετά την αποχώρηση από το Σώμα.

Στο κυβερνητικό τραπέζι έχουν πέσει ήδη τα ονόματα των υποψηφίων για την κάλυψη των θέσεων του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά υπάρχει στάση αναμονής καθώς στις τελευταίες, τουλάχιστον τρεις,  προαγωγές εκδηλώθηκαν και εκτελέστηκαν επιθυμίες για φιλικά πρόσωπα, προκειμένου να αναλάβουν και ανέλαβαν καθήκοντα υψηλότερου βαθμού.

Ευχή όλων είναι να επιλεχθούν οι καλλίτεροι και οι πλέον απόμακροι από τις πολιτικές εξουσίες, γιατί η αξιοπιστία της Δικαιοσύνης έχει τρωθεί κατά πολύ, όχι από εξωγενείς παράγοντες, αλλά εκ των έσω.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ