Παναγιώτης Τσιμπούκης: Αναγκαίο πλέον το τηλεφωνοπόθεν έσχες των δικαστών
Η υπόθεση της Novartis ανέδειξε για ακόμη μια φορά το μεγάλο ζήτημα των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων μεταξύ από την μία των πολιτικών -ειδικά των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών κ.λπ.- και από την άλλη των δικαστών των ανωτέρων θέσεων της δικαστικής βαθμίδας, αλλά και των κατεχόντων κομβικών θέσεων όπως είναι η Εισαγγελία Διαφθορά, κ.ά.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή ο οποίος στις εμπιστευτικές αναφορές του προς την τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου (και όχι μόνο) κάνει αναφορά για μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Στην συνάντηση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Αγγελή, συμμετείχαν ο ίδιος, ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, η κυρία Δημητρίου και η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου. Αντικείμενο της συνάντησης αυτής ήταν η αντικατάσταση της Ελένης Τουλουπάκη από επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς.
Η κυρία Παπασπύρου κατά την κατάθεση της στους εισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη που ερευνούν την υπόθεση της Novartis, φέρεται ότι αρνήθηκε την πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής. Δηλαδή ότι δεν έγινε ποτέ αυτή η συνάντηση.
Εάν η «γραμμή» των «τέως» (Καλογήρου-Δημητρίου-Παπασπύρου) είναι να αποσαθρώσουν τους ισχυρισμούς του Ιωάννη Αγγελή, τότε στις καταθέσεις τους ενώπιον των δυο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, αλλά και στην επιτροπή της Βουλής, θα καταθέσουν ότι η συνάντηση αυτή ουδέποτε πραγματοποιήθηκε και κατά συνέπεια είναι ένας φανταστικός ισχυρισμός.
Από την άλλη πλευρά ο Ιωάννης Αγγελής υποστηρίζει με ημερομηνίας, πρόσωπα, περιστατικά και τηλεφωνικές συνδιαλέξεις στο κινητό τηλέφωνο του, ότι η επίμαχη συνάντηση έχει γίνει και αυτό θα υποστηρίξει, όταν κληθεί στην Βουλή να καταθέσει (το έχει καταθέσει ήδη στους κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη).
Η ανησυχητική έως επικίνδυνη τροπή που έχουν λάβει οι σχέσεις των πολιτικών και ειδικά των κυβερνώντων με την δικαστική εξουσία επιβάλλει να νομοθετηθούν αναγκαία μέτρα προστασίας του θεσμού της Δικαιοσύνης. Έστω και εάν τα νομοθετικά μέτρα έχουν τον χαρακτήρα της ανάσχεσης και δεν λύνουν το πρόβλημα.
Καταγραφή τηλεφωνικών συνομιλιών
Έτσι, εκ του νόμου να καταγράφονται οι τηλεφωνικές συνομιλίες (κινητής και σταθερής τηλεφωνίας) των προέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, των αντιπροέδρων και αντεισαγγελέων, των εισαγγελέων διαφθοράς και κάθε άλλου δικαστικού και εισαγγελικού λειτουργού που κατέχει κομβική θέση στην πυραμίδα της Δικαιοσύνης ή αναλαμβάνει υποθέσεις με πολιτικό περιεχόμενο ή αναλαμβάνει υποθέσεις που αφορούν μεγάλο αριθμό προσώπων.
Η φύλαξη των συνομιλιών αυτών να έχουν τον χαρακτήρα του απορρήτου, να φυλάσσονται επί τρεις βουλευτικές περιόδους (12 χρόνια) ανεξάρτητα εάν υπάρξουν πρόωρες εκλογές ή όχι και οι τηλεφωνικές κλήσεις (ημέρα, ώρα και διάρκεια κλήσεων) να φυλάσσονται και να διαγράφονται μετά τον χρόνο παραγραφής του κακουργήματος.
Όπως λένε παλαιοί και έμπειροι νομικοί εάν υπήρχε καταγραφή των τηλεφωνικών συνομιλιών, ειδικά τον τελευταίο έτος, πολλές υποθέσεις που απασχόλησαν την Δικαιοσύνη και ειδικά αυτές που απασχόλησαν μεγάλο αριθμό πολιτών, πιθανά θα είχαν άλλη τροπή και άλλο «δια ταύτα».
Εξασθενούν οι «ταχυδρόμοι» και οι επισκέψεις
Είναι ευνόητη η απορία. «Δεν υπάρχει μόνο το τηλέφωνο, είναι και οι αυτοπρόσωπες συναντήσεις των δικαστών στα υπουργικά και όχι μόνο γραφεία, αλλά και «οι παρακοιμώμενοι δικαστές» στις εκάστοτε ηγεσίες των Ανωτάτων Δικαστηρίων που εκτελούν χρέη «ταχυδρόμων».
Όμως, οι αυτοπρόσωπες συναντήσεις των ανωτάτων δικαστών σε υπουργικά και πολιτικά γραφεία δεν μπορεί να παραμείνουν στο σκοτάδι. Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες επισκέψεις ηγεσίας ενός από τα τρία Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας στο Μαξίμου με αντικείμενο τις ανακατατάξεις των αντιπροέδρων του δικαστηρίου που ηγείται και αλλαγές στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.
Δηλαδή, από την δικαστική εξουσία τέθηκαν στο Μαξίμου θέματα που ανήκουν στις αρμοδιότητες του υπουργού Δικαιοσύνης, εν αγνοία του τελευταίου και ενώ την ίδια στιγμή η δικαστική εξουσία να επιχειρεί κατευθύνει την πολιτική εξουσία στις επιθυμίες και βλέψεις της.
Μάλιστα, όπως έλεγαν καλά πληροφορημένες πήγες, οι επισκέψεις αυτές στο Μαξίμου θα τεθούν σήμερα το μεσημέρι υπόψη του κλιμακίου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) και της ομάδας κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είναι στην Αθήνα και θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Από την άλλη πλευρά οι επισκέψεις των «ταχυδρόμων» σε υπουργικά και άλλα γραφεία, δεν μπορεί να παραμείνουν στο «άγνωστο», καθώς τα πρόσωπα είναι αναγνωρίσιμα, η είσοδος τους καταγράφεται, κ.λπ.
Έτσι, ο ρόλος των «ταχυδρόμων», πλέον της επικινδυνότητας της εμπλοκής τους, εξασθενεί αρκετά έως πολύ.
Κατά συνέπεια το τηλεφωνοπόθεν έσχες των δικαστών όχι μόνο είναι αναγκαίο, αλλά είναι επιβεβλημένο, τόσο για το κύρος της Δικαιοσύνης και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της, όσο και για την προάσπιση των δημοκρατικών αρχών.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr