Στο σφυρί ακίνητα της ΑΕΠΙ για οφειλή 200.000 ευρώ
Επί σειρά ετών η ΑΕΠΙ ήταν ο αναμφισβήτητος κυρίαρχος στο χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων. Ουδείς μπορούσε να αμφισβητήσει την «παντοκρατορία» της. Στις «υπηρεσίες» της ήταν ακόμη και οι επίσημοι ελεγκτικοί μηχανισμοί που αναλάμβαναν την επιβολή κυρώσεων σε όσους δεν πλήρωναν την εταιρεία, ακόμη κι αν αυτοί ήταν ιδιοκτήτες ενός συνεργείου κι είχαν ένα ραδιοφωνάκι για να ακούν οι ίδιοι μουσική. […]
Επί σειρά ετών η ΑΕΠΙ ήταν ο αναμφισβήτητος κυρίαρχος στο χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων. Ουδείς μπορούσε να αμφισβητήσει την «παντοκρατορία» της.
Στις «υπηρεσίες» της ήταν ακόμη και οι επίσημοι ελεγκτικοί μηχανισμοί που αναλάμβαναν την επιβολή κυρώσεων σε όσους δεν πλήρωναν την εταιρεία, ακόμη κι αν αυτοί ήταν ιδιοκτήτες ενός συνεργείου κι είχαν ένα ραδιοφωνάκι για να ακούν οι ίδιοι μουσική.
Πώς η κραταιά εταιρεία διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων έμεινε στον «άσο»
Τον Σεπτέμβριο του 2016 όμως όταν ο τότε υπουργός πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά λόγω της την άρνησής της να δεχθεί τον προβλεπόμενο εκ του νόμου έλεγχο, αλλά και της προσπάθειας μεταφοράς της έδρας της εταιρείας στην Κύπρο, σήμανε η αρχή του τέλους της.
Μετά τους ελέγχους, τις δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, τις διώξεις σε μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου για απάτη, υπεξαίρεση, εγκληματική οργάνωση και άλλες κακουργηματικές πράξεις, σε λίγες ημέρες ακίνητά της βγαίνουν στο «σφυρί» λόγω τραπεζικών χρεών.
Σύμφωνα με την σχετική ανάρτηση στη σελίδα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, στις 20 Σεπτεμβρίου εκπλειστηριάζονται δύο οικόπεδα περίπου 5000 τ.μ το κάθε ένα στο Μαρούσι, εκεί όπου άλλοτε βρισκόταν η έδρα της ΑΕΠΙ . Το ποσό της οφειλής για το οποίο επεβλήθη η κατάσχεση ανέρχεται στα 200.000 ευρώ…
Οι έλεγχοι, η «τρύπα» των 30 εκατ. ευρώ και οι διώξεις
Πώς όμως η άλλοτε κραταιά εταιρεία που εισέπραττε εκατομμύρια ευρώ ετησίως και διαχειριζόταν σχεδόν μονοπωλιακά μέχρι πρόσφατα τα πνευματικά δικαιώματα χιλιάδων δημιουργών έφτασε να «φιγουράρει» στις σελίδες των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών; Η μηνυτήρια αναφορά του κ.Μπαλτά φαίνεται ότι ήταν αυτή που κινητοποίησε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Μετά το «ξεσκόνισμα» που της έκαναν φάνηκε ότι δεν ήταν τόσο «κραταιά» ή τόσο «καθαρή» όσο νόμιζαν οι περισσότεροι.
Ο έλεγχος της Οικονομικής Αστυνομίας «έδειξε» μία «τρύπα» εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία της για την περίοδο 2011-2017, και οδήγησε τον περασμένο Μάρτιο τον εισαγγελέα Γιάννη Παναγόπουλο στην άσκηση ποινικών διώξεων για σειρά κακουργηματικών πράξεων. Η δίωξη στρεφόταν κυρίως κατά μελών της οικογένειας Ξανθόπουλου που μετείχαν στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας από το 2003 αλλά και σε άλλα πρόσωπα που είχαν εκτελεστικά καθήκοντα σε αυτό. Έκτοτε η δικογραφία έχει μπει στο «μικροσκόπιο» του ανακριτή που θα κρίνει και την περαιτέρω ποινική μεταχείριση των εμπλεκομένων.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr