ΗΠΑ: Οι ενδιάμεσες εκλογές, το Ανώτατο Δικαστήριο και ο Μπρετ Κάβανο
Την ώρα που στις ΗΠΑ ετοιμάζονται για τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, η υπόθεση με τον διορισμό του δικαστή Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις εξαιτίας του αμφιλεγόμενου παρελθόντος του. Οι πολίτες, βαθιά διχασμένοι, έχουν χωριστεί σε δύο πολιτικά στρατόπεδα, με αποτέλεσμα οι μεν Δημοκρατικοί να υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν ενδιαφέρονται για τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ από την πλευρά του το κυβερνών κόμμα θεωρεί ότι οι κατηγορίες κατά του Κάβανο είναι πολιτικά κατευθυνόμενες.
Νομικοί προσπαθούν να εξηγήσουν
Την ίδια ώρα, πολιτικοί και νομικοί αναλυτές προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί οι Ρεπουμπλικάνοι βιάζονται τόσο πολύ για τον συγκεκριμένο διορισμό, καθώς οι διορισμοί στο Ανώτατο Δικαστήριο συνήθως απαιτούν πολύμηνη διαδικασία. Ο πρώτος -εμφανής- λόγος σχετίζεται με τις ενδιάμεσες εκλογές, καθώς ενδεχόμενη απώλεια της πλειοψηφίας στη Γερουσία θα απέκλειε τον διορισμό του Κάβανο και θα έδινε την ευκαιρία στους Δημοκρατικούς να διορίσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο κάποιον που θα ήταν περισσότερο προοδευτικός. Ωστόσο μετά τη χθεσινή πρώτη ψηφοφορία υπέρ του δικαστή είναι πλέον σχεδόν βέβαιο ότι η πλάστιγγα του κορυφαίου οργάνου της αμερικανικής δικαιοσύνης θα γύρει προς πιο συντηρητικές θέσεις. Σύμφωνα όμως με κορυφαίους Αμερικανούς νομικούς, ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι -και ιδιαίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ- βιάζονται να διορίσουν τον «εκλεκτό» τους συνδέεται με την εξέταση μιας υπόθεσης που θα γίνει εντός του μήνα και θα αφορά την αλλαγή ενός νόμου, βάσει του οποίου όποιος λαμβάνει προεδρική χάρη δεν θα μπορεί να δικαστεί για τα ίδια αδικήματα σε πολιτειακό δικαστήριο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “δημοκρατία” έως σήμερα στις ΗΠΑ η προεδρική χάρη αφορά μόνο ομοσπονδιακά αδικήματα. Για τον λόγο αυτό οι περισσότεροι που έχουν λάβει χάρη από τον εκάστοτε πρόεδρο έχουν βρεθεί εκ νέου κατηγορούμενοι στα δικαστήρια της πολιτείας όπου διαπράχθηκε το αδίκημα. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η αλλαγή του συγκεκριμένου νόμου θα δώσει την ευκαιρία στον Ντόναλντ Τραμπ να παράσχει προεδρική χάρη σε συνεργάτες του που διώκονται από το FBI, όπως π.χ. ο Μάναφορτ, ο οποίος δεν θα κινδυνεύει πλέον από περαιτέρω καταδίκες σε πολιτειακό επίπεδο, άρα δεν θα χρειαστεί να έρθει σε συμφωνία με τον ειδικό ανακριτή, καταθέτοντας όλα όσα γνωρίζει για τον Αμερικανό πρόεδρο.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr