Σεβαστίδης: “Εμμονική υπεράσπιση πολιτικών θέσεων” – Παρασκευόπουλος: «Ατυχής η δήλωσή σας”
Αντιπαράθεση με αφορμή το άρθρο του πρώην υπουργού dikastiko.gr για την υπόθεση αποφυλάκισης του Αρ. Φλώρου και την κριτική που ασκήθηκε στις διατάξεις που αναμόρφωσε εκείνος, ξέσπασε μεταξύ του προέδρου της ΕΔΕ, Χρ. Σεβαστίδη και του Νικ. Παρασκευόπουλου. Το πρωί ο κ. Σεβαστίδης του καταλόγισε επανάληψη συκοφαντιών που αποδίδουν πολιτικές σκοπιμότητες στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά και εμμονική υπεράσπιση δικών του πολιτικών θέσεων.
Με αφορμή το χθεσινό του άρθρο στο dikastiko.gr με το οποίο μιλάει για πολιτικές σκοπιμότητες στην ανακοίνωση των δικαστών για την αποφυλάκιση Φλώρου, ο Χρ. Σεβαστίδης μιλάει για ήττα «της λογικής που βλέπει πολιτικές σκοπιμότητες σε όποιον διαφωνεί με τις κυβερνητικές αντιλήψεις».
“Γράφει πλέον ως απολογητής του νόμου που φέρει το όνομά του”
Αναφέρει δε επί λέξει:
«Ο κ. Παρασκευόπουλος γράφει πλέον ως απολογητής ενός νόμου που φέρει το όνομά του και ο οποίος προκάλεσε αντιδράσεις στο νομικό κόσμο. Αν και ήταν καθηγητής Νομικής Σχολής, η κομματική ιδιότητα που κατέχει αυτή τη στιγμή επικρατεί της πρώτης και η επιστημονική νηφαλιότητα χάνεται μπροστά την εμμονική υπεράσπιση πολιτικών θέσεων. Φαίνεται ότι αγνοεί το πώς λειτουργεί στη νομολογία των Δικαστηρίων ο νόμος που ο ίδιος κατέθεσε ως Υπουργός Δικαιοσύνης και η δεσμευτικότητα που έχει επιφέρει η γνωμοδότηση επιτροπών όπως το ΚΕΠΑ στην δικαστική κρίση.
Τα όσα δε αναφέρει για πολιτικές σκοπιμότητες της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εκτός του ότι επαναλαμβάνουν τις συνηθισμένες συκοφαντίες, μοιάζουν να έχουν μετατρέψει την Ένωση σε “φάντασμα” που στοιχειώνει πολλούς. Τα ίδια έλεγαν για τη στάση της Ένωσης στην ιδιωτική διαμεσολάβηση που το Υπουργείο Δικαιοσύνης εισήγαγε στις αρχές του έτους.
Τα ίδια έλεγαν και στο νόμο που επιχείρησε να μετατρέψει τους Ειρηνοδίκες σε Υποθηκοφύλακες. Τα ίδια έλεγαν όταν εντοπίζαμε τις ατέλειες του νόμου για το Πόθεν Έσχες. Και στις 3 περιπτώσεις δικαιώθηκε η θέση μας με αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Και στις 3 περιπτώσεις ηττήθηκε η λογική που βλέπει πολιτικές σκοπιμότητες σε όποιον διαφωνεί με τις κυβερνητικές αντιλήψεις.
Και για να γίνει πλήρως αντιληπτή η αντικειμενικότητα των απόψεών μας παραπέμπω στην πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου της Ένωσης (Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου στο ραδιοφωνικό σταθμό Real), ο οποίος αναγνώρισε θετικά στοιχεία στο «Νόμο Παρασκευόπουλου» αλλά και συγκεκριμένες αδυναμίες.
Χριστόφορος Σεβαστίδης, Δ.Ν.- Εφέτης, Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων»
Παρασκευόπουλος: “Ατυχής δήλωση”.
Άμεση ήταν η απάντηση του πρώην υπουργού , ο οποίος χαρακτηρίζει ακατανόητη την αναφορά της ανακοίνωσης του προέδρου της ΕΔΕ περί συκοφαντιών και ατυχής την αναφορά σε εμμονική υπεράσπιση του νόμου αφού όπως λέει “η κριτική σε βάρος του νόμου 4322/2015 (φυσικά δεν εννοώ από την Ένωση) είναι ωμή, επαναλαμβανόμενη συνήθως χωρίς υποστήριξη στοιχείων και με προσβλητικές προσωπικές αναφορές”:
“Ο διάλογος αποτελεί αγαθό της δημοκρατίας και σπεύδω ευθύς να τον συνεχίσω, έστω και αν η απάντηση του Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων δεν αφορούσε τις νομικές απόψεις μου για το ζήτημα της δεσμευτικότητας του πορίσματος της πραγματογνωμοσύνης που διενεργείται από τα ΚΕΠΑ, αλλά το πρόσωπο και τις ιδιότητες μου.
“Δεν είμαι εμμονικός ή απολογητής”
Στις δημόσιες μου παρεμβάσεις για τα θέματα του ν. 4322/2015 έχω προσπαθήσει να εκφράζομαι με επιχειρήματα. Εξέθεσα εδώ συγκεκριμένο συνταγματικό και δικονομικό αντίλογο στη θέση ότι η δικαιοσύνη δεν θα μπορούσε να ελέγχει ένα αποδεικτικό μέσο. Προσέθεσα και έναν πολιτικό χαρακτηρισμό, με τον οποίο ο Πρόεδρος της Ένωσης διαφωνεί και μου τον ανταποδίδει. Ως εδώ, καλώς. Ωστόσο, η απόδοσή (και) σε μένα «συκοφαντιών», δηλαδή αναφοράς ψευδών γεγονότων, νομικά τουλάχιστον είναι τελείως ακατανόητη. Επίσης και η αναφορά σε «εμμονική υπεράσπιση» από μέρους μου είναι ατυχής. Είναι γνωστό, ότι η κριτική σε βάρος του νόμου 4322/2015 (φυσικά δεν εννοώ από την Ένωση) είναι ωμή, επαναλαμβανόμενη συνήθως χωρίς υποστήριξη στοιχείων και με προσβλητικές προσωπικές αναφορές. Όποιος κατορθώνει να απαντά μια φορά στις τόσες δεν λέγεται εμμονικός ή απολογητής.
Εύχομαι λοιπόν οι οξείς χαρακτηρισμοί να εκλείψουν. Η δικαιοσύνη χρειάζεται νηφαλιότητα και θα προσπαθώ πάντα και ο ίδιος να συμβάλλω σε αυτήν”.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr