Πως μετατράπηκε o Νικ. Μανιαδάκης από προστατευόμενος μάρτυρας σε κατηγορούμενο

Αρχικά έκανε την εμφάνιση του στην υπόθεση της Novartis ως προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία “Ιωάννης Αναστασίου”. Στη συνέχεια ο Νίκος Μανιαδάκης κατέστη κατηγορούμενος του απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα και γίνεται μηνυτής συντασσόμενος αυτή τη φορά με τα πολιτικά πρόσωπα που αρχικά είχαν εμπλακεί στην υπόθεση και  κάποια εξ αυτών είχε ο […]

NEWSROOM
Πως μετατράπηκε o Νικ. Μανιαδάκης από προστατευόμενος μάρτυρας σε κατηγορούμενο

Αρχικά έκανε την εμφάνιση του στην υπόθεση της Novartis ως προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία “Ιωάννης Αναστασίου”. Στη συνέχεια ο Νίκος Μανιαδάκης κατέστη κατηγορούμενος του απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα και γίνεται μηνυτής συντασσόμενος αυτή τη φορά με τα πολιτικά πρόσωπα που αρχικά είχαν εμπλακεί στην υπόθεση και  κάποια εξ αυτών είχε ο ίδιος ονοματίσει στις “αποκαλυπτικές” ως προστατευόμενος μάρτυρας καταθέσεις του.

Σήμερα με το ρόλο του μάρτυρα παρουσιάσθηκε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που διενεργεί την έρευνα για τις καταγγελίες που σχετίζονται με παράτυπους δικονομικούς χειρισμούς και παρεμβάσεις στην έρευνα της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς για την υπόθεση της Novartis.

Ο Νίκος Μανιαδάκης αποκαλύφθηκε ευρέως όταν στις 31 Δεκεμβρίου 2018, γίνεται γνωστό ότι ένας εκ των τριών προστατευόμενων μαρτύρων συνελήφθη στο αεροδρόμιο ενώ επιχειρούσε να φύγει στο εξωτερικό μαζί με την οικογένειά του.

Οι αρχές τον υποψιάζονται τον παρακολουθούν και τον περιμένουν στο αεροδρόμιο όταν στις 27 Δεκεμβρίου είχε ζητήσει από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής να σταματήσει η φύλαξή του. Ο ίδιος, ισχυρίστηκε ότι το έκανε γιατί θεωρούσε υπερβολικό αυτό το μέτρο προστασίας, εφόσον δεν υπήρχε κίνδυνος για την ασφάλεια της ζωής ή της σωματικής του ακεραιότητας, ενώ για το γεγονός ότι δεν είχε ενημερώσει εγγράφως το ίδιο τμήμα για το επικείμενο ταξίδι του στο εξωτερικό υποστήριξε ότι είχε ενημερώσει «προφορικά» όπως έκανε και στο παρελθόν σε αντίστοιχα ταξίδια του.

«Με πίεσαν να ονοματίσω πολιτικά πρόσωπα»

Μάλιστα για το ταξίδι του αυτό στην Ισπανία είχε σηκώσει από το σπίτι του όλες τις οικοσκευές με διεθνή μεταφορική εταιρεία προκειμένου να μεταφέρει τα υπάρχοντα του σπιτιού του στη νέα του κατοικία στο εξωτερικό όπου μετακόμιζε στη Ισπανία. Ο καθηγητής τη σχολής δημόσιας Διοίκησης Νίκος Μανιαδάκης αρχίζει από εκεί και πέρα τις καταγγελίες και τις μηνύσεις λέγοντας ουσιαστικά ότι κατέστη κατηγορούμενος όταν αρνήθηκε να μιλήσει για χρηματισμούς πολιτικών προσώπων, πληροφορία η οποία συντάσσεται πλήρως  με τα καταγγελλόμενα από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή περί “σπουδής να ασκηθούν διώξεις άρον-άρον σε πολιτικά πρόσωπα”.

Ο κ. Μανιαδάκης ονοματίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες (σ.σ. οι οποίοι τον έχουν δώσει στις καταθέσεις τους στην εισαγγελέα κατά της διαφθοράς), και όπως αποκαλύπτει, από λάθος σχεδιασμό, βρέθηκε σε τετ α τετ μαζί τους. Παράλληλα αποκαλύπτει πως πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα που καταθέτουν και στην έρευνα των Αμερικανικών αρχών. Κι αυτό γιατί θεωρεί πως πίσω από όλη αυτή την ιστορία κρύβεται και η προσπάθειά τους να πάρουν τις υπέρογκες αμοιβές που δίνει το αμερικάνικο σύστημα στους μάρτυρες που αποκαλύπτουν ενοχοποιητικά στοιχεία. Στη μήνυση του στρέφεται, στρέφεται εναντίον του “Μαξίμου Σαράφη” και της “Αικατερίνης Κελέση” τους οποίους καταγγέλλει ότι τέλεσαν σε βάρος του τα αδικήματα της ψευδορκίας, της ψευδούς καταμήνυσης και της συκοφαντικής δυσφήμησης μέσω των καταθέσεων τους ενώπιον της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

«Συκοφαντικό»

Όπως υποστηρίζει, οι εν λόγω καταθέσεις που δόθηκαν από τις 6.11.2017 έως τα τέλη του 2018 και το περιεχόμενο των οποίων “βρίθει ψευδών και συκοφαντικών ισχυρισμών”, οδήγησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του για παθητική δωροδοκία. Μάλιστα, στη μήνυσή του αναφέρει και τα ονόματα των δύο μαρτύρων.

“Κατά τη χρονική περίοδο από τέλη του 2017 έως και 31-12-2018 που διατηρούσα την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα στην εν λόγω υπόθεση είχα πολλάκις καταθέσει ενώπιον της Εισαγγελέως Διαφθοράς, κυρίας Ελένης Τουλουπάκη πραγματικά περιστατικά που σχετίζονταν με αυτήν. Μετά το πέρας πολλών από αυτές τις καταθέσεις, και κατά την έξοδό μου από το γραφείο είτε στη ΓΑΔΑ είτε στο κτίριο της Εισαγγελίας Διαφθοράς, σε ορισμένες περιπτώσεις προσέρχονταν να καταθέσουν οι έτεροι προστατευόμενοι μάρτυρες με τους οποίους είχα συνομιλήσει δι’ ολίγον πριν προβούν στις δικές τους καταθέσεις ή στις άτυπες συναντήσεις που πραγματοποιούνταν με στελέχη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, στα πλαίσια κοινωνικής ευγένειας καθότι μου ήταν γνωστοί εξ επαγγέλματος. Είτε από αμέλεια είτε από κακό συγχρονισμό της διαδικασίας λήψης καταθέσεων από τους προστατευόμενους μάρτυρες, είχαμε λάβει άπαντες γνώση της ταυτότητας ενός εκάστου από εμάς”. Κατά τον κ. Μανιαδάκη οι προστατευόμενοι μάρτυρες από την ελληνική δικαιοσύνη είναι οι ίδιοι που έχουν καταθέσει υπό καθεστώς προστασίας και στην Αμερική, συνεπώς υποστηρίζει, υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στις καταθέσεις του ως Ιωάννης Αναστασίου είχε εμπλέξει τους πολιτικούς Άδωνη Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά και σήμερα λέει ότι δέχθηκε πιέσεις από τις εισαγγελικές αρχές να κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ