Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024

Ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης: Όλες οι αλλαγές στο πόθεν έσχες – Η δήλωση των πολύτιμων μετάλλων και η ένταξη στους υπόχρεους των δικαστικών υπαλλήλων ΠΕ

Το νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνει αλλαγές στο πόθεν έσχες, ρυθμίσεις για την τοποθέτηση αλλοδαπού ανηλίκου σε ίδρυμα, για την αναψηλάφηση λόγω έκδοσης οριστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και άλλες διατάξεις – ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης: Όλες οι αλλαγές στο πόθεν έσχες – Η δήλωση των πολύτιμων μετάλλων και η ένταξη στους υπόχρεους των δικαστικών υπαλλήλων ΠΕ EUROKINISSI

Σειρά σημαντικών αλλαγών στο σύστημα και τον τρόπο υποβολής των δηλώσεων πόθεν έσχες περιλαμβάνει , μεταξύ άλλων, το ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και παραθέτει αυτούσιο το dikastiko.gr.

ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΈΔΙΟ ΕΔΩ

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση σκοπός ειναι “να καταστεί περισσότερο φιλικό προς τους υπόχρεους μέσω της αύξησης, αφενός, των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που διαλειτουργούν με το ηλεκτρονικό σύστημα της εφαρμογής www.pothen.gr, και, αφετέρου, μέσω της αύξησης των πεδίων των δηλώσεων που συμπληρώνονται αυτόματα μέσω διαλειτουργικότητας”.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως εισάγονται ρυθμίσεις για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της ταχύτητας των ελέγχων, μέσω της καθιέρωσης της υποχρέωσης άντλησης των στοιχείων των δηλώσεων από τους ελεγχόμενους, με αυτόματο τρόπο μέσω της διαλειτουργικότητας, όπου αυτή παρέχεται.

Δηλαδή προβλέπεται “η υποχρεωτική ηλεκτρονική συμπλήρωση της Δ.Π.Κ. από τους υπόχρεους με αυτόματο τρόπο μέσω της εφαρμογής διαλειτουργικότητας των επιμέρους ηλεκτρονικών συστημάτων δεδομένων, στοιχείων και πληροφοριών που τηρούνται από τους φορείς του Δημοσίου, τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, τα πιστωτικά ιδρύματα και το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) με το ηλεκτρονικό σύστημα της εφαρμογής www.pothen.gr, εφόσον παρέχεται η δυνατότητα αυτή από το σύστημα”.

Αυτόματα

Οι υπόχρεοι οφείλουν πλέον να συμπληρώνουν τις δηλώσεις τους αυτόματα αντλώντας τα στοιχεία μέσω της διαλειτουργικότητας, στον βαθμό που παρέχεται η δυνατότητα αυτή, και τα στοιχεία εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στα οικεία πεδία. Για τα λοιπά στοιχεία, για τα οποία δεν παρέχεται η δυνατότητα συμπλήρωσής τους αυτόματα μέσω διαλειτουργικότητας, “ο υπόχρεος φέρει την ευθύνη ορθής και πλήρους συμπλήρωσης των οικείων πεδίων και επισύναψης των σχετικών δικαιολογητικών, εφόσον τούτο απαιτείται από τις ειδικότερες προβλέψεις του νόμου, όπως ακριβώς ίσχυε μέχρι τώρα”.

Ουσιαστικά δηλαδή όλα τα πεεριουσιακά στοιχεία μεταφέρονται με αυτόματο τρόπο μέσω

της ηλεκτρονικής εφαρμογής στο έντυπο της Δ.Π.Κ., ενώ επισυνάπτονται με τον ίδιο τρόπο και τα σχετικά παραστατικά/δικαιολογητικά. Με τον τρόπο αυτόν, απαλλάσσονται οι υπόχρεοι από την υποχρέωση συλλογής των στοιχείων της δήλωσης (βεβαιώσεις από κάθε τράπεζα για το υπόλοιπο των λογαριασμών, πιστωτικών καρτών, συμμετοχές σε εταιρείες, θυρίδες, πολύτιμα μέταλλα, δανειακές υποχρεώσεις κ.ά.), τα οποία αποτυπώνονται αυτόματα στη δήλωση, μέσω των οικείων ηλεκτρονικών συστημάτων.

Δικαστικοί υπάλληλοι και ανήλικα

Στους υπόχρεους του τομέα Δικαιοσύνης για υποβολή πόθεν έσχες προστίθενται οι δικαστικοί υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ Τεκμηρίωσης και Επικουρίας Δικαστικού Έργου καθώς και συμβολαίων που αφορούν ανήλικα τέκνα υπόχρεων από τους συμβολαιογράφους και το άρθρο 8 διαμορφώνεται ως εξής:

Η Δ.Π.Κ. υποβάλλεται από:

α) Τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς,

β) τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους,

γ) τους προϊσταμένους των υπηρεσιών Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου,

δ) τους δικαστικούς λειτουργούς του δικαστικού σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων και

ε) τους δικαστικούς υπαλλήλους του κλάδου ΠΕ Τεκμηρίωσης και Επικουρίας Δικαστικού Έργου.

Οι συμβολαιογράφοι υποχρεούνται να υποβάλουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της ενιαίας ηλεκτρονικής εφαρμογής www.pothen.gr, προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr), αντίγραφο κάθε συμβολαιογραφικού εγγράφου που συντάσσεται από αυτούς, με το οποίο αναλαμβάνεται η υποχρέωση ή μεταβιβάζεται από ή προς δικαστικό ή εισαγγελικό λειτουργό, σύζυγο, πρόσωπο με το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή ανήλικο τέκνο του, οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο, κινητό ή ακίνητο, ή δικαίωμα, εφόσον οι εν λόγω λειτουργοί είναι εν ενεργεία και μέχρι και δύο (2) χρόνια από την παύση της ιδιότητας. Το ίδιο ισχύει και για την αποδοχή κληρονομίας.».

Πολύτιμα μέταλλα

Στα περιουσιακά στοιχεία που οφείλει να δηλώσει ο υπόχρεος προστίθενται και τα “πολύτιμα μέταλλα και νομίσματα που τηρούνται σε λογαριασμούς φύλαξης ή αγοραπωλησίας πιστωτικών ιδρυμάτων”.

Έτσι η παρ. 1 του άρθρου 20 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Για την υποβολή της Δ.Π.Κ., ως περιουσιακά στοιχεία στην ημεδαπή και στην αλλοδαπή θεωρούνται ιδίως:

α) Τα έσοδα από κάθε πηγή.

β) Τα ακίνητα, καθώς και τα εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά, με ακριβή προσδιορισμό τους.

γ) Οι μετοχές ημεδαπών και αλλοδαπών εταιρειών, τα ομόλογα και ομολογίες κάθε είδους, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κάθε είδους και τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα κάθε είδους.

δ) Οι κάθε είδους καταθέσεις και τοποθετήσεις σε λογαριασμούς πληρωμών σε πιστωτικά ιδρύματα και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, τα κάθε είδους χρηματιστηριακά ή ασφαλιστικά προϊόντα και συμμετοχές σε κεφάλαια επιχειρηματικών ή επενδυτικών συμμετοχών (funds) και καταπιστεύματα (trusts), καθώς και τα πολύτιμα μέταλλα και νομίσματα που τηρούνται σε λογαριασμούς φύλαξης ή/και αγοραπωλησίας πιστωτικών ιδρυμάτων.

ε) Η μίσθωση θυρίδων σε ημεδαπά ή αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα ή άλλες εταιρείες που παρέχουν αυτήν την υπηρεσία.

στ) Τα κάθε χρήσης οχήματα, καθώς και τα πλωτά και εναέρια μεταφορικά μέσα,

ζ) Η συμμετοχή σε κάθε είδους εταιρεία ή επιχείρηση”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ