15.000 αποποιήσεις κληρονομιών το Α΄ τετράμηνο του 2019- Πως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ανοίγει το δρόμο και για άλλες

Από ρεκόρ σε ρεκόρ οδεύουν οι αποποιήσεις κληρονομιάς καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από 71 Ειρηνοδικεία ανά την Ελλάδα, μόνο στο πρώτο τετράμηνο του 2019 ο αριθμός τους ανήλθε σε 15.000.  Την ώρα που οι αριθμοί από τα Ειρηνοδικεία της χώρας δείχνουν πως οι αποποιήσεις κληρονομιάς συνεχίζουν να χτυπούν κόκκινο,   το Νομικό Συμβούλιο του […]

NEWSROOM
15.000 αποποιήσεις κληρονομιών το Α΄ τετράμηνο του 2019- Πως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ανοίγει το δρόμο και για άλλες

Από ρεκόρ σε ρεκόρ οδεύουν οι αποποιήσεις κληρονομιάς καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από 71 Ειρηνοδικεία ανά την Ελλάδα, μόνο στο πρώτο τετράμηνο του 2019 ο αριθμός τους ανήλθε σε 15.000.  Την ώρα που οι αριθμοί από τα Ειρηνοδικεία της χώρας δείχνουν πως οι αποποιήσεις κληρονομιάς συνεχίζουν να χτυπούν κόκκινο,   το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (όπως αποκάλυψε το dikastiko.gr γνωμοδότησε πως η αποποίηση κληρονομιάς που έγινε από κληρονόμο μετά την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από το θάνατο του κληρονομούμενου δεν την καθιστά άνευ ετέρου εκπρόθεσμη και τον αποποιηθέντα κληρονόμο πλασματικό κληρονόμο.

Η γνωμοδότηση αυτή δεν αποκλείεται να προκαλέσει νέα έκρηξη στους αριθμούς των αποποιήσεων που τα χρόνια της κρίσης είναι τεράστιοι.

Συγκεκριμένα οι αποποιήσεις κληρονομιάς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από 71 Ειρηνοδικεία ανά την Ελλάδα, μόνο στο πρώτο τετράμηνο του 2019  ανήλθαν σε 15.000

Αύξηση 413%

Χαρακτηριστικό είναι την 5ετία 2013-18 υπήρξε μια αύξηση μαμούθ που άγγιξε το  413% στις αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2018 ο αριθμός των αποποιήσεων κληρονομιάς άγγιξε τις 150.000, μέγεθος που είναι το υψηλότερο από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και μετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2013, οι αποποιήσεις δεν είχαν ξεπεράσει τις 30.000, έχοντας πενταπλασιαστεί έκτοτε, δείγμα της συνεχούς επιδείνωσης των οικονομικών των νοικοκυριών.

Χαρακτηριστικό επίσης  είναι πως το 2017, το σχετικό μέγεθος εκτοξεύτηκε στις 130.000, από 54.422 το 2016, αλλά πέρυσι αποδείχθηκε ακόμα χειρότερο έτος, με τον σχετικό αριθμό να αυξάνεται εκ νέου. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, το φαινόμενο έχει διττή εξήγηση.

Από τη μια πλευρά, αρκετοί κληρονόμοι αδυνατούν να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς που προκύπτει και από την άλλη, προτιμάται η αποποίηση κληρονομιάς γιατί κρίνεται ότι το κόστος κατοχής του προς απόκτηση ακινήτου είναι είτε πολύ υψηλό για να μπορέσει να ανταποκριθεί ο κληρονόμος, είτε δυσανάλογο προς το πιθανό όφελος από μια ενοικίαση ή πώληση.

Η γνωμοδότηση

Την ίδια στιγμή σε αυτή την με την υπ’ αριθμ. 191/2019 γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απάντησε σε ερωτήματα του Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με νομικά ζητήματα από την εφαρμογή του άρθρου 1847 Α.Κ., ιδίως σε σχέση με τη βεβαίωση του κληρονομικού δικαιώματος του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα το ερώτημα του Υπουργείου Οικονομικών αφορούσε στο εάν είναι εμπρόθεσμες ή μη αποποιήσεις κληρονομιάς που έγιναν μετά την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από το θάνατο του κληρονομουμένου. Το ερώτημα τέθηκε σε σχέση με την βεβαίωση κληρονομικού δικαιώματος του Δημοσίου.

Το ΝΣΚ (A Τμήμα) γνωμοδότησε ομόφωνα ότι: Η αποποίηση κληρονομιάς που έγινε από κληρονόμο μετά την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από το θάνατο του κληρονομούμενου δεν την καθιστά άνευ ετέρου εκπρόθεσμη και τον αποποιηθέντα κληρονόμο πλασματικό κληρονόμο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr