Κόλαφος η εισαγγελέας για τον καθ’ ομολογία δολοφόνο της Γαρυφαλλιάς: “Τη σκότωσε γιατί τον νευρίασε”
"Ο κατηγορούμενος είναι ένα ευέξαπτο άτομο το οποίο για ασήμαντο λόγο είναι έτοιμο να προξενήσει μη αναστρέψιμη βλάβη σε συνάνθρωπό του και δη σε άτομο του στενού του περιβάλλοντος", αναφέρει η γνωμοδότησή της.
«Κόλαφος» ήταν η γνωμοδότηση της εισαγγελέως για την προσωρινή κράτηση του 30χρονου που ομολόγησε ότι δολοφόνησε την 26χρονη Γαρυφαλλιά κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στη Φολέγανδρο.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εισαγγελική λειτουργός ο κατηγορούμενος αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει νέα εγκλήματα. «Συγκεκριμένα, για ασήμαντη αφορμή (λογομαχία) ένιωσε προσβεβλημένος και εξαπέλυσε δολοφονική επίθεση κατά ενός ατόμου από το στενό του περιβάλλον, το οποίο ήταν σωματικά πιο αδύναμο από τον ίδιο (χτυπήματα, μεθοδευμένο σπρώξιμο σε βραχώδη απόκρημνο γκρεμό). Εν συνεχεία, προέβη σε λελογισμένες ενέργειες ήτοι την απομάκρυνση από το σημείο, επιμελής απόκρυψη και αποφυγή επικοινωνίας του με τις αρχές, οργανωμένη εξαφάνιση αποδεικτικών στοιχείων (κινητά τηλέφωνα), ενέργειες που δείχνουν άκρως ψύχραιμη συμπεριφορά» αναφέρει η εισαγγελέας.
Σκιαγραφώντας τον χαρακτήρα του, ανέφερε στο σκεπτικό της: «Ο κατηγορούμενος είναι ένα ευέξαπτο άτομο το οποίο για ασήμαντο λόγο είναι έτοιμο να προξενήσει μη αναστρέψιμη βλάβη σε συνάνθρωπό του και δη σε άτομο του στενού του περιβάλλοντος, τα οποία αυτός θεωρεί ότι τον προσβάλλουν, τον αμφισβητούν ή τον μειώνουν, καθιστώντας στον επικίνδυνο για διάπραξη νέων αδικημάτων. Άλλωστε, όπως ο ίδιος αναφέρει στην απολογία του ενώπιον των αρμοδίων προανακριτικών υπαλλήλων «με είχε νευριάσει και την σκότωσα, ένιωσα δηλαδή ότι με υποβιβάζει, γι’ αυτό και έχασα τον έλεγχο»» καταλήγει η εισαγγελέας.
Τι είπε στην απολογία του
Στην ψυχική του κατάσταση επιχειρεί ο 30χρονος καθ’ ομολογία δολοφόνος της Γαρυφαλλιάς να δομήσει την υπερασπιστική του γραμμή. Εκτός από τον ισχυρισμό πως έπασχε στο παρελθόν από ψυχική ασθένεια – όπως εξάλλου έχει αναφέρει ο συνήγορός του, αιτιολογώντας το αίτημα της διενέργειας ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης – στην απολογία του ξεδίπλωσε και μία άλλη ψυχολογική πτυχή που τον οδήγησε στο έγκλημα.
Για την ακρίβεια ο 30χρονος υποδεικνύει το ίδιο το θύμα ως υπαίτιο της πράξης του, ισχυριζόμενος πως ήταν σε μεγάλο βαθμό η συμπεριφορά της Γαρυφαλλιάς που προκάλεσε τη βίαιη αντίδρασή του. Τις ευθύνες της άτυχης 26χρονης περιγράφει στην απολογία του, αρνούμενος πως την χτύπησε παρά τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης που δείχνουν το αντίθετο.
Ο ίδιος επικαλέστηκε τη στάση της Γαρυφαλλιάς, τόσο πριν τις διακοπές τους, όσο και στη διάρκεια αυτών, ενώ σε αρκετά σημεία της απολογίας του δεν παρέλειψε να αναφέρει πως εκείνος ήταν που είχε προτείνει να σταματήσουν τη σχέση τους, ενώ δήλωσε πως και στη διάρκεια της παραμονής τους στη Φολέγανδρο και επειδή η 26χρονη δήλωνε πως δεν περνούσε καλά, της είπε να γυρίσουν πίσω αλλά εκείνη αρνήθηκε.
Με αφορμή τις δηλώσεις του 30χρονου πως το θύμα δεν τον σεβόταν, ο ανακριτής του έθεσε σχετικό ερώτημα ζητώντας να διευκρινίσει τι εννοούσε.
«Υπάρχουν κάποια γεγονότα αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει λόγος να το αναφέρω. Με ενέπαιζε παριστάνοντας πως πήγε να πάρει τσιγάρα και πήγαινε αλλού και μετά γέλαγε. Το βασικό ήταν ότι υπήρχε αυτό έντονα στο νησί. Με οδηγούσε κι εμένα σε λάθος κατευθύνσεις, καταλήγαμε σε χωματόδρομο και μετά με κορόιδευε. Ήταν μια επανειλημμένη συμπεριφορά και ήταν τόσο έντονο που μου χαλούσε την καλή διάθεση που είχα στην αρχή. Το έκανε εδώ και 5-6 μήνες. Παρόμοια συμπεριφορά αλλά όχι συνεχόμενα, κάποιες φορές. Προσπαθούσε να με εκθέσει είτε όταν ήμασταν μόνοι μας είτε με παρέα. Εγώ είχα πει αρκετές φορές να σταματήσουμε να βρισκόμαστε γι’ αυτό το λόγο αλλά εκείνη επέμενε να συνεχίσουμε. Για κάποια θέματα είχαμε βρει λύσεις, σε άλλα σημεία έκανε τα ίδια» απάντησε.
Περιγράφοντας τις κινήσεις τους την ημέρα του εγκλήματος είπε:
«Την ημέρα εκείνη είχαμε κάνει μπάνιο, δε θυμάμαι πόσες ώρες πριν το συμβάν. Σηκώθηκαμε κατά τις εννιά το πρωί. Πήραμε καφέ στον άγιο Νικολό και πήγαμε για μπάνιο στην παραλία της περιοχής Λυγαριά. Δεν θυμάμαι ακριβώς την περιοχή. Έχει και βράχια. Είχαμε πάει και σε άλλες παραλίες και κοιτάξαμε στο χάρτη και αποφασίσαμε να πάμε εκεί γιατί ήταν η πιο κοντινή. Η πρόσβαση ήταν εύκολη. Δεν κάναμε μπάνιο στο σημείο που έγινε το συμβάν. Κάναμε μπάνιο στην παραλία της περιοχής Λυγαριά, όχι στο σημείο που βρέθηκε το αυτοκίνητο».
Όπως εξήγησε ο ιδιος, φεύγοντας από την παραλία που έκαναν μπάνιο ήθελαν να πάνε για φαγητό. «Όμως χαθήκαμε και αναγκαστήκαμε να επιστρέψουμε στο χωματόδρομο με κατεύθυνση αυτή τη φορά από τον Άγιο Γεώργιο προς Λυγαριά. Περί τα 100 – 200 m μετά την παραλία της Λυγαριάς, πίσω προς Άνω Μεριάς σε απόκρημνο σημείο έγινε το συμβάν».
Ο διαπληκτισμός
Όπως ισχυρίστηκε δεν κατάλαβε πως έφυγε το αμάξι από το δρόμο. Ενδεικτικές είναι οι απαντήσεις του στον ανακριτή.
– Πως και για ποιο λόγο διαπληκτιστήκατε;
Την συγκεκριμένη φορά ο λόγος ήταν ότι δεν παρακολουθούσε πως θα πάμε στο μέρος που πηγαίναμε να φάμε. Πηγαίναμε από άλλο δρόμο και μετά ξανά γυρίσαμε πίσω
-Το αμάξι σας έφυγε ή το ρίξατε εσείς εκεί;
Μου έφυγε ήμασταν στο κέντρο του δρόμου και πρέπει να κάνω στροφή διαπληκτιζόμαστε με το αμάξι έφυγε από το δρόμο. Προσέκρουσε σε πέτρες.
– Ο διαπληκτισμός τι μορφή είχε;
Υπήρχε έντονη λογομαχία. Δε θυμάμαι συγκεκριμένα. Εγώ της είπα ότι αυτό με το χάρτη έχει γίνει πολλές φορές. Αυτή έλεγε ότι δεν πειράζει πάμε από άλλο δρόμο, αν σε ενοχλεί τόσο πολύ αυτοκτόνα.
– Δεν υπήρχαν ύβρεις, προσβολές ή σωματική βια;
Όχι
– Είχατε λογομαχήσει ξανά προηγουμένως;
Είχαν γίνει διάφορα διάλογοι, άλλες φορές πιο έντονοι. Μου έλεγε ότι έχουμε έρθει διακοπές μαζί και δεν περνάμε καλά. Είχα προτείνει εγώ να κλείσουμε εισιτήρια να γυρίσουμε πίσω αφού δεν περνούσαμε καλά, αλλά η Γαρυφαλλιά επέμενε να μείνουμε.
Πώς περιγράφει τη δολοφονία
Η 26χρονη «βγήκε από το αμάξι επειδή φοβήθηκε. Φώναξε γιατί βγήκαμε από το δρόμο και φοβήθηκε, ενώ δεν ήταν κάτι εσκεμμένο. Νομίζω μια φορά φώναξε βοήθεια» είπε στον ανακριτή.
«Εκείνη τη στιγμή θόλωσα, κλείδωσε το μυαλό μου. Εγώ κατάλαβα ότι φωνάζει για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι εγώ φταίω σε κάτι και να με εκθέσει για άλλη μία φορά. Είχαμε τσακωμό μπροστά στο αμάξι. Το αμάξι δεν το έβαλα σε λειτουργία. Δε θυμάμαι πόσα μέτρα απέχει το αμάξι από το χείλος του γκρεμού» πρόσθεσε.
Ο κατηγορούμενος δεν ήξερε να απαντήσει ούτε σχετικά με το που βρίσκεται το κινητό του θύματος, ούτε το δικό του και επανερχόμενος στη στιγμή του εγκλήματος, απάντησε χαρακτηριστικά:
– Τι έγινε ακριβώς;
Μόνο μία ένταση θυμάμαι.
– Σας χτύπησε;
Όχι
– Την χτυπήσετε;
Όχι
– Την ακουμπήσατε;
Όχι
– Τι θυμάστε;
Την έσπρωξα. Δε θυμάμαι πόσες φορές την έσπρωξα.
– Προς τα που την σπρώξατε;
Νομίζω προς τον γκρεμό. Δεν είχε παραλία.
– Έπεσε στο γκρεμό;
Την έσπρωξα και έπεσε κι αυτό που θυμάμαι εγώ ήταν ότι ήταν στο νερό. Δεν την είδα να χτυπάει στα βράχια.
– Την είδατε να πέφτει;
Δεν είδα πως κατέληξε μέσα στο νερό. Εγώ κατέβηκα κάτω και ήταν μέσα στο νερό. Δεν θυμάμαι αν είχε αίματα. Ίσως είχε στο πρόσωπο αίμα. Δεν θυμάμαι σε πιο σημείο του προσώπου. Δε θυμάμαι τι φορούσε. Όταν την είδα ήταν σαν να αποσυντονίστηκα. Μπήκα στο νερό την έβγαλα έξω και προσπάθησα να της κάνω τεχνίτες αναπνοές. Δε γνωρίζω την τεχνική. Την τράβηξα με τα χέρια. Ήταν βαθιά εκεί. Δε γνωρίζω πως βρέθηκε το φόρεμα και τα σανδάλια δίπλα στο σημείο που ανασύρθηκε η Γαρυφαλλιά. Ούτε τα σκουλαρίκια και το κολιέ. Δεν υπήρχε κάποια πάλη. Όταν έκανα τεχνίτες αναπνοές δεν αντιδρούσε, στην αρχή έβγαλε κάτι απ’ το στόμα της σαν αφρό και μετά δεν έκανε κίνηση. Δεν ανέπνεε. Πήρα σφυγμό αλλά δεν αντελήφθην σφυγμό. Δεν άκουσα τη φωνή της και δεν θυμάμαι αν είχε ανοιχτά τα μάτια. Θυμάμαι μόνο ότι τα χείλη της ήταν μελανιασμένα.
Προσπαθώντας επίσης να εξηγήσει γιατί δεν κάλεσε σε βοήθεια, ισχυρίστηκε ότι τα είχε χάσει και δεν ήξερε τι έκανε. «Τα είχα χάσει. Εγώ έφυγα από την αντίθετη μεριά από το σημείο κολυμπώντας. Δε θυμάμαι πόση ώρα μετά έφυγα. Δε θυμάμαι πόση ώρα κολυμπούσα. Κολύμπι αρκετή ώρα και βγήκα σε βράχια. Απ’ ότι θυμάμαι την τσάντα μου την έριξα στην θάλασσα. Το βράδυ εκείνο κοιμήθηκα στο λόφο. Δεν ξέρω γιατί γύρισα πίσω στο αμάξι και δε θυμάμαι αν και γιατί άφησα τα αλαρμ ανοιχτά» είπε.
Η γνωριμία
Αναφερόμενος στη γνωριμία τους είπε:
«Είχαμε γνωριστεί πέρσι το καλοκαίρι στην Κόρινθο. Είχαμε ελεύθερη σχέση. Εγώ δεν είχα παράλληλη σχέση, εκείνη πιθανόν να είχε. Από κοντά βρισκόμασταν μία με τρεις φορές την εβδομάδα. Επικοινωνούσαμε σχεδόν καθημερινά στο κινητό και στον υπολογιστή. Και οι δύο συμφωνούσαμε στην ελεύθερη σχέση. Κανείς από τους δύο δεν είχε εκφράσει επιθυμία για στενότερη σχέση.
– Αναφέρατε προανακριτικά ότι θέλετε να ξεφύγετε, να ηρεμήσετε από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Τι εννοούσατε;
Ίσως να υπήρχε ψυχική κούραση από την καραντίνα.
– Ποιος πρότεινε να πάτε διακοπές
Η Γαρυφαλλιά το πρότεινε. Επιλέξαμε το ελεύθερο κάμπινγκ γιατί τα δωμάτια ήταν ακριβά. Είχαμε και οι δύο ξανά κάνει ελεύθερο κάμπινγκ και μαζί και χωριστά. Και οι δύο συμφωνήσαμε για το ελεύθερο κάμπινγκ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φολέγανδρος-Αλέξης Κούγιας: “Επιτέθηκε στη Γαρυφαλλιά με χτυπήματα στο κεφάλι” Ολόκληρη η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελληνική Δικαιοσύνη – Οι παθογένειες, η μέτρια αξιοπιστία και η ψήφος εμπιστοσύνης για τις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις Επιδειξίας Νέας Σμύρνης:Βαραίνει το κατηγορητήριο-Ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα Νέες αποφάσεις – κόλαφος: “Σφραγίζουν” την καταβολή αναδρομικών με τόκο 6% το χρόνοΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr