Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

«Απιστία» τραπεζιτών: Στο δρόμο προς την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου;

Σε αναμμένα κάρβουνα θα μείνουν μέχρι την ερχόμενη Άνοιξη τα τραπεζικά στελέχη, οπότε και αναμένεται ο Άρειος Πάγος να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα του νέου νόμου περί απιστίας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Απιστία» τραπεζιτών: Στο δρόμο προς την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου;

Μετέωρο… παραμένει ακόμα – τουλάχιστον όπως εικάζεται αρμοδίως μέχρι την εκπνοή της ερχόμενης Άνοιξης- το ερώτημα της συνταγματικότητας ή όχι του νέου νόμου για το αδίκημα της απιστίας κατά των τραπεζικών στελεχών. Ο Άρειος Πάγος είναι αυτός που θα δώσει την οριστική κρίση επί του νέου άρθρου (405) του Ποινικού Κώδικα.

Η αντιπολίτευση έχει κατηγορήσει την Κυβέρνηση για “αμνηστία” των τραπεζών στην εφαρμογή του επίμαχου νόμου που ήδη εφαρμόστηκε σε εκκρεμείς υποθέσεις στα ακροατήρια με την απαλλαγή τραπεζικών στελεχών, αφού η δίωξη σε βάρος τους για το αδίκημα της απιστίας δεν γίνεται πλέον αυτεπάγγελτα από την Εισαγγελία, αλλά μετά από έγκληση που θα υποβάλλουν, όταν και εφόσον το κρίνουν, οι διοικήσεις των Τραπεζών.

Πάντως, σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα” και τον δημοσιογράφο Τάκη Τσιμπούκη, τα έως τώρα μηνύματα είναι ότι η νομική τάση κλίνει πως η σχετική διάταξη του νέου Ποινικού Κώδικα είναι συνταγματική, αλλά όλα είναι αβέβαια έως την αναμενόμενη μέσα στην ερχόμενη άνοιξη οριστική κρίση των αρεοπαγιτών.

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορταζ , εξ αυτού του λόγου έχει μπλοκάρει η χορήγηση τραπεζικών δανείων, από την ανασφάλεια δικαίου που πλανάται λόγω της νομικοδικαστικής αυτής εκκρεμότητας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κανένα στέλεχος των Τραπεζών να μη βάζει την υπογραφή του για εκταμίευση δανείων. Κατά συνέπεια έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο η αγορά και μάλιστα πριν προλάβει να πάρει ανάσα από τη μνημονιακή περίοδο, δέχθηκε το πλήγμα της πανδημίας (COVID-19).

Ο νέος Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 405

Μάλιστα, μετά την κατάργηση του αυτεπάγγελτου της δίωξης των τραπεζικών στελεχών, τέθηκε τρίμηνη προθεσμία στα Πιστωτικά Ιδρύματα προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα υποβάλλουν ή όχι μηνύσεις κατά στελεχών τους. Δηλαδή αν ήθελαν τη διάσωση των εκκρεμών υποθέσεων, αλλιώς αυτές θα έκλειναν δικαστικά. Επίσης, προβλέφθηκε ότι το αδίκημα της απιστίας για τα στελέχη των Τραπεζών από κακούργημα θα διώκεται πλέον σε βαθμό πλημμελήματος.

Ωστόσο, κάποιες υποθέσεις δικάστηκαν όπως είναι αυτή του παλαιού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ευνοήθηκαν οι εμπλεκόμενοι. Την ίδια στιγμή (από μία συγκεκριμένη ομάδα δικαστών, όπως λένε ποινικολόγοι) εκδόθηκαν από τα κατώτερα δικαστήρια της Αθήνας αποφάσεις που έκριναν αντισυνταγματική την διάταξη περί απιστίας των τραπεζικών στελεχών. Ακολούθησαν και αντίθετες αποφάσεις από τα δικαστήρια της Πρωτεύουσας, ενώ στην συνέχεια δικαστές εκτός Αθηνών, εξέδωσαν αποφάσεις που έκριναν αντισυνταγματική αυτή τη διάταξη.

Και αναίρεση

Πάντως οι απόψεις στον Άρειο Πάγο διίστανται για τον επίμαχο με πρώτη κίνηση από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεώργιο Παπαγεωργίου ο οποίος άσκησε αναίρεση επί βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών με το οποίο έπαυσε η δίωξη τόσο κατά των τραπεζικών στελεχών όσο και κατά ιδιώτη.

Την περασμένη Τρίτη, 8.12.2020, στο Ζ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου (σε σχηματισμό 3μελούς συμβουλίου) κεκλεισμένων των θυρών εξετάστηκε-συζητήθηκε η αναίρεση του κ. Παπαγεωργίου. Σύμφωνα, με πληροφορίες, το συμβούλιο, δεν θα λάβει απόφαση και με βούλευμά του θα παραπέμψει το ζήτημα, λόγω μείζονος σπουδαιότητας, στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου προς οριστική κρίση.

Έτσι, με σύμφωνη γνώμη της πρόεδρου του Αρείου Πάγου Αγγελικής Αλειφεροπούλου, η υπόθεση θα προσδιοριστεί να συζητηθεί μέσα στις αρχές του επόμενου έτους στην Ολομέλεια και η κυρία Αλειφεροπούλου θα αποφασίσει εάν θα εισαχθεί στην μείζονα ή την ελάσσονα (μεγάλη ή μικρή) Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Παράλληλα το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι, η Οδύσσεια της νέας αυτής διάταξης δεν σταματά εδώ.

Νέα νομική κίνηση

Και αυτό, γιατί δεν αποκλείεται μέσα στον ερχόμενο Ιανουάριο να ασκηθεί και νέα αναίρεση επί υπόθεσης με το αυτό νομικό θέμα από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, χωρίς να αποκλείεται μέσα στον Φεβρουάριο του 2021 να ασκηθεί και τρίτη αναίρεση, εφόσον οι σχετικές προθεσμίες το επιτρέψουν. Όπως διαμορφώνεται ο χάρτης των ενεργειών στον Άρειο Πάγο, η οριστική απόφαση που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στο θέμα της συνταγματικότητα ή μη της απιστίας των στελεχών των Τραπεζών, αναμένεται τουλάχιστον στην εκπνοή της ερχόμενης Άνοιξης.

Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, δικαστές, δικηγόροι, αλλά και νομικοί επιστήμονες έχουν εκφράσει την άποψη ότι η επίμαχη ρύθμιση του νέου Ποινικού Κώδικα είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές επιταγές. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι αντίστοιχη προστατευτική διάταξη για τους τραπεζοϋπαλλήλους έχει νομοθετηθεί εδώ και χρόνια στα άλλα Ευρωπαϊκά κράτη και έχει λειτουργήσει θετικά. Εξάλλου, προσέθεταν ότι υπάρχει η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία έχει τη δυνατότητα επιβολής διοικητικών κυρώσεων στα Πιστωτικά Ιδρύματα, εφόσον διαπιστώσει έκνομες ενέργειες ή παράνομες πράξεις και αποφάσεις.

Βουλή

Αντίθετα, σε περίπτωση κατά την οποία, σε βάθος χρόνου, η επίμαχη διάταξη κριθεί αντισυνταγματική από τον Άρειο Πάγο, τότε η λύση αναγκαστικά θα δοθεί από την Βουλή. Και αυτό, γιατί ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας θα πρέπει να καταθέσει στο κοινοβούλιο τροπολογία επί του συγκεκριμένου άρθρου του Ποινικού Κώδικα. Οι επιλογές που υπάρχουν είναι δύο. Η πρώτη να επανέλθει η παλαιά διάταξη. Η δεύτερη να παραμείνει ο βασικός πυρήνας της νέας διάταξης και να διευρυνθούν τα αδικημάτων πλέον της απιστίας, έτσι ώστε να μην θεωρείται αντισυνταγματική.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ