Απόφαση βόμβα για τις φορολογικές αρχές: Άμεση επιστροφή των παράνομων φόρων και διακοπή κάθε δικαστικής ενέργειας
Μια απόφαση που επιχειρεί να θέσει φραγμό στην αυθαιρεσία των φορολογικών αρχών, στην καθυστερημένη επιστροφή φόρων που δεν υποχρεούται να καταβάλλει ο φορολογούμενος και κυρίως στην εμμονή τους σε συγκεκριμένες έρευνες, θέτει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η απόφαση ουσιαστικά επιχειρεί να «κόψει μαχαίρι» την στοχοποίηση ορισμένων φορολογούμενων από τις αρχές και θέτει συγκεκριμένους […]
Μια απόφαση που επιχειρεί να θέσει φραγμό στην αυθαιρεσία των φορολογικών αρχών, στην καθυστερημένη επιστροφή φόρων που δεν υποχρεούται να καταβάλλει ο φορολογούμενος και κυρίως στην εμμονή τους σε συγκεκριμένες έρευνες, θέτει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η απόφαση ουσιαστικά επιχειρεί να «κόψει μαχαίρι» την στοχοποίηση ορισμένων φορολογούμενων από τις αρχές και θέτει συγκεκριμένους κανόνες.
Το ΕΔΔΑ αποφαίνεται ότι η καθυστέρηση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων και οι άσκοπες δικαστικές ενέργειες των φορολογικών αρχών παραβιάζουν το δικαίωμα στην περιουσία του φορολογουμένου!
Στον Βούλγαρο προσφεύγων τον οποίο δικαίωσε το Στρασβούργο, οι φορολογικές αρχές της χώρας του του καταλόγισαν εσφαλμένα ένα μεγάλο ποσό φόρων. Τα εγχώρια δικαστήρια στα οποία προσέφυγε αναγνώρισαν το φορολογικό λάθος και διέταξαν την φορολογική υπηρεσία που το είχε διαπράξει να του επιστρέψει τους αχρεωστήτως καταβληθέντες φόρους. Η φορολογική αρχή, όμως όχι μόνο δεν επέστρεψε τον φόρο αλλά αντίθετα και χωρίς να προσκομίσει νέα στοιχεία συνέχισε τις δικαστικές ενέργειές της με επιμονή, αναγκάζοντας έτσι τον φορολογούμενο να συμμετάσχει σε πολλές άσκοπες διαδικασίες. Η επιστροφή των χρημάτων ολοκληρώθηκε μετά από 3,5 χρόνια ταλαιπωρίας μεσοδιάστημα κατά το οποίο είχαν βγει στον πλειστηριασμό και προσωπικά του αντικείμενα.
Το Στρασβούργο επισήμανε ότι η «οφειλή» μπορεί να συνιστά περιουσία και εμπίπτει στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία και υποχρεώνει τη Βουλγαρία να καταβάλει στον προσφεύγοντα συνολικά 5.430 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην ηθική βλάβη την οποία υπέστη και στα έξοδα και δαπάνες που ξόδεψε στα δικαστήρια.
Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι οι επαναλαμβανόμενες άσκοπες δικαστικές ενέργειες της φορολογικής αρχής εκ των οποίων όλες απορρίφθηκαν, δεν ήταν δικαιολογημένες. Κατά συνέπεια έκρινε ότι η υπερβολική καθυστέρηση στην εκτέλεση των τελεσίδικων αποφάσεων που διέταζαν την επιστροφή του ποσού στον προσφεύγοντα το οποίο αχρεωστήτως καταλογίστηκε σε αυτόν από τις κρατικές αρχές, αναστάτωσε την εύλογη ισορροπία που πρέπει να επιτευχθεί μεταξύ του γενικού και του ατομικού συμφέροντος.
Απόφαση οδηγός
Σύμφωνα με το echrcaselaw.com που δημοσιεύεται το σκεπτικό της εν λόγω απόφασης του ΕΔΔΑ, κρίνεται ως ιδιαίτερα χρήσιμη η απόφαση, καθώς αποτελεί οδηγό για την καταδίκη καταχρηστικότητας των φορολογικών μηχανισμών. Στην προκειμένη περίπτωση οι φορολογικές αρχές όχι μόνον δεν κατέβαλαν τους αχρεωστήτως καταβληθέντες φόρους στον προσφεύγοντα φορολογούμενο μετά από έκδοση αμετάκλητων αποφάσεων αλλά αντίθετα καθυστερούσαν για 3,5 χρόνια και τον ταλαιπωρούσαν με άσκοπες και αναποτελεσματικές διαδικασίες επανάληψης. Παράλληλα μη εκτελώντας τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις του εκπλειστηρίαζαν προσωπική του περιουσία! Δίκαιη και ορθή η καταδικαστική απόφαση του Στρασβούργου για την απαράδεκτη και καταχρηστική συμπεριφορά των εγχώριων φορολογικών αρχών.
Πηγή: echrcaselaw.com
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr