Covid 19: Αναλυτικά όλα τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης
Το τρίτο πακέτο οικονομικής στήριξης για τον Covid 19 παρουσίασαν σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας, Ανάπτυξης και Εργασίας. Όπως ανακοινώθηκε, οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων αποφάσισαν να στηρίξουν και τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την κρίση. Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα έχουν την δυνατότητα αναστολής δόσεων τριών μηνών. Με αυτόν τον τρόπο καλύπτεται όλο το φάσμα ιδιωτικών χρεών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ θα έχουν αναστολή καταβολής δόσεων σε τράπεζες για τρεις μήνες.
Επίσης, θα λάβουν 800 ευρώ και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από την 1η Μαρτίου.
Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί σε όλους. Δίνεται η δυνατότητα στους επιχειρηματίες για την καταβολή του δώρου Πάσχα μεταγενέστερα χωρίς κυρώσεις και συνέπειες.
Ωστόσο ο υπουργός δεν προσδιόρισε τον χρόνο καταβολής. Διευκρίνισε ότι το δώρο Πάσχα που είχε καταργηθεί στο Δημόσιο θα δοθεί φέτος σε γιατρούς και νοσηλευτές και εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ. Συνολικά, θα στηριχθούν 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς επεκτείνεται η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ που είναι ακατάσχετη.
Επίσης θα είναι ανεπηρέαστα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Το συνολικό κόστος του πακέτου ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.
Σήμερα θα δοθούν στην δημοσιότητα οι λίστες των επιχειρήσεων που πλήττονται και θα περιληφθούν στα προγράμματα στήριξης. Η λίστα είναι δυναμική θα μεταβάλλεται.
Ποιοι δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ – Ολόκληρο το δώρο του Πάσχα – Πότε θα καταβληθεί – «Στον πάγο» οι εισπρακτικές εταιρείες – Αυστηρά μέτρα για την αισχροκέρδεια – Μέτρα ανάσχεσης των απολύσεων – Δικαίωμα αναστολής συμβάσεων εργασίας – Το κράτος θα καλύπτει πλήρως ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων για όσο χρειαστεί
Ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ το κόστος για τον έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ που θα δοθεί για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο – αλλά και για την κάλυψη των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους – σε 1,4 εκατομμύρια δικαιούχους μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυταπασχολούμενους και επιτηδευματίες για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την κρίση του κορωνοϊού όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Ο προϋπολογισμός ξαναγράφεται και το υπουργείο Οικονομικών αυξάνει κατά 4 δισ. ευρώ το αποθεματικό του, όπως δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την στήριξη των επιχειρήσεων, διπλασιάζονται από 3 σε 6 δισ. ευρώ τα κονδύλια για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, με χρήση και ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Τα 800 ευρώ θα δοθούν έως τις αρχές Απριλίου. Ωστόσο οι μόνοι που είναι σίγουρο ότι θα πάρουν «δώρο» πριν το Πάσχα είναι –για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια- εκτάκτως οι εργαζόμενοι στα κρατικά νοσοκομεία, ΕΚΑΣ, ΕΟΔΥ και την Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr οι 108.000 δικαιούχοι θα λάβουν συνολικά περι τα 80 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή αναλογούν 800 ευρώ κατά μέσο όρο στον καθένα
Ωστόσο τα νέα μέτρα που ανακοίνωσαν όμως από κοινού οι υπουργοί κ.κ. Σταϊκούρας, Βρούτσης και Γεωργιάδης, φέρνουν τα πάνω κάτω στον ιδιωτικό Τομέα:
1. Δώρο Πάσχα: Προαιρετικά ο εργοδότης μπορεί να καθυστερήσει την πληρωμή του. Αντί της Μεγάλης Τετάρτης 15 Απριλίου, θα πρέπει να το δώσει στον εργαζόμενο μέχρι το καλοκαίρι, μαζί με το επίδομα αδείας. Καθώς αναστέλλονται οι επιπτώσεις και κυρώσεις «δίνουμε τη δυνατότητα να το καταβάλει μεταγενέστερα χωρίς κυρώσεις και να υπάρξει δίκαιη διασπορά των χρημάτων στο σύνολο της οικονομίας και όχι σε λίγους κλάδους που δεν έχουν κλείσει» ήταν το επιχείρημα που ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοινώνοντας το μέτρο. Η καθυστέρηση ενδεχομένως εξυπηρετεί όσους αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα ρευστότητος, αλλά προκύπτει ως δυνατότητα και όχι ως αναγκαστικό μέτρο για όσους δεν έχουν άμεσο πρόβλημα.
2. Το Κράτος αναλαμβάνει να πληρώνει τον έκτακτο μισθό και τα ασφαλιστικά δικαιώματα στους εργαζόμενους που δουλεύουν σε επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει. Αν οι εργοδότες δεν έχουν κλείσει και δεν έχουν απολύσει τους υπαλλήλους τους, θα μπορούν να τους δηλώσουν σε «προσωρινή αναστολή σύμβασης» διάρκειας μέχρι 1 μήνα (αρχικά τουλάχιστον). Με τον τρόπο αυτό η επιχείρηση δεν απολύει αλλά και δεν επιβαρύνεται από τους εργαζομένους της, ενώ αυτοί δικαιούνται τα 400 ευρώ το μήνα και όλες τις αναστολές πληρωμών φόρων, δόσεων κλπ. Το μέτρο θα ισχύσει για συγκεκριμένους κλάδους που θα ανακοινωθούν μέσα στην ημέρα.
3. Τα 800 ευρώ θα δοθούν επίσης για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου σε ελεύθερους επαγγελματίες και όσους απολύθηκαν από 1 έως 17 Μαρτίου 2020. Ο έκτακτος μισθός δεν κατάσχεται και δεν συμψηφίζεται.
Για όλα αυτά τα νέα μέτρα θα εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις και αναλυτικές οδηγίες. Η λίστα των δικαιούχων θα αλλάζει ανάλογα με τις συνθήκες.
Γεωργιάδης: Δεν θα υπάρχουν ενοχλήσεις σε δανειολήπτες από εισπρακτικές και δικηγορικές εταιρείες
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω περιοριστικών μέτρων στη διάθεση των αντισηπτικών ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια στην αγορά αλλά και να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, το πρωί της Πέμπτης η αγορά εφοδιάστηκε με αντισηπτικά αλλά το απόγευμα δεν υπήρχαν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, γιατί δεν τηρήθηκε η οδηγία των τριών τεμαχίων ανά πελάτη. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, η πρόβλεψη των τριών τεμαχίων θα συμπεριληφθεί στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί σήμερα και θα πάρει την ισχύ νόμου.
Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν άμεσα, με τη διαμόρφωση κοινών συνεργείων του υπουργείου, της αστυνομίας και των περιφερειών και μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους αισχροκερδούν εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία.
«Ανάγκες έχουν και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας», σημείωσε ο υπουργός και επανέλαβε ότι η επάρκεια είναι εξασφαλισμένη ενώ ενημέρωσε ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης έχει αναλάβει το έργο της παρακολούθησης της ομαλής τροφοδοσίας και λειτουργίας της αγοράς.
Σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας και την ομαλή λειτουργία της αγοράς ο υπουργός σημείωσε ότι «όσα εργαλεία έχει στην διάθεση της η πολιτεία θα τα εφαρμόσει».
Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι για όσα φυσικά πρόσωπα είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ θα προβλεφθεί τρίμηνη αναστολή των δανείων τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά οι τράπεζες με ένα τηλεφώνημα θα ενημερώσουν τους δικαιούχους. Τρίμηνη αναστολή θα ισχύσει και για το σύνολο των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση ενώ θα δοθεί το δικαίωμα για εξειδικευμένες ευνοϊκές ρυθμίσεις.
Όπως είπε ο υπουργός αυτά συμφωνήθηκαν σε χθεσινές τηλεφωνικές συσκέψεις με την Ελληνική Ένωση Τράπεζων και την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων.
Στη συμφωνία αυτή θα συμμετάσχουν και οι δικηγορικές εταιρείες οι οποίες κάνουν διαχείριση απαιτήσεων και οι οποίες μέχρι τώρα λειτουργούσαν σε διαφορετικό καθεστώτος.
Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε όσους δεν έχουν πληγεί να συνεχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις τους ώστε να μπορέσει να επανεκκινήσει η οικονομία όταν τελειώσει η υγειονομική κρίση.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρχουν πλέον οχλήσεις τόσο από εισπρακτικές όσο και από δικηγορικές εταιρίες και πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις με αυτή τη δραστηριότητα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν δεν τηρηθεί η συμφωνία, και συνεχίσει το υπουργείο να λαμβάνει καταγγελίες γιαυτό το θέμα, θα προχωρήσει σε δραστικά μέτρα.
Μέτρα για τον κορωνοϊό: Αναστολή συμβάσεων εργασίας αντί για απολύσεις
Τη δυνατότητα υπαγωγής σε αναστολή της σύμβασης εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους θα έχουν οι εργοδότες των οποίων οι επιχειρήσεις παραμένουν σε λειτουργία αλλά έχουν υποστεί σημαντική μείωση του τζίρου τους όπως ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στο πλαίσιο της εξειδίκευσης του τρίτου πακέτου οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν στο καθεστώς αναστολής δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ.
Το επίδομα θα είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και ασυμψήφιστο ενώ το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές υπολογιζόμενες στο ύψος των αποδοχών των εργαζόμενων
Την ίδια ώρα ο εργοδότης που θέτει σε αναστολή μέρος ή το σύνολο του προσωπικού του απαγορεύεται ρητά να προχωρήσει σε απολύσεις ή, αν το κάνει, θα θεωρούνται άκυρες.
Η αναστολή μπορεί να διαρκέσει έως τις 30/4 ενώ η αίτηση υπαγωγής στα 800 ευρώ θα πρέπει να υποβληθεί στις ειδικές πλατφόρμες έως τις 31/3/2020.
Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για την καταβολή του επιδόματος;
Για την καταβολή των 800 ευρώ θα λειτουργήσουν δύο πλατφόρμες. Καταρχήν οι εργοδότες θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ», με την οποία θα δηλώνουν ότι προχωρούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας για αυτό τον αριθμό των υπαλλήλων. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών θα αντληθούν αυτόματα από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ». Στη συνέχεια και οι εργαζόμενοι θα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εργασίας. Θα δηλώνουν τα προσωπικά στοιχεία τους, τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης. Επισημαίνεται ότι θα τηρηθεί η προστασία προσωπικών δεδομένων.
Ακόμη τα 800 ευρώ θα λάβουν όσοι εργαζόμενοι απολύθηκαν η εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από την 1/3/2020.
Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο μεταχρονολογημένα μαζί με το δώρο αδείας για να μην υποστούν ασφυξία οι επιχειρήσεις.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προέτρεψε τους εργοδότες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλλουν μισθούς και δώρο Πάσχα να μην υπαχθούν στο καθεστώς αναστολής, βοηθώντας και την πολιτεία η οποία ανέλαβε να στηρίξει 1.4 εκ μισθωτούς ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr