“Δικαίωση” δικαστών και εισαγγελέων: Δεκτές οι ενστάσεις για το νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων

Τι αναφέρει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για την “επιτυχία” στην απόσυρση διατάξεων που θα επηρέαζαν δυσμενώς την υπηρεσιακή τους κατάσταση.

NEWSROOM
“Δικαίωση” δικαστών και εισαγγελέων: Δεκτές οι ενστάσεις για το νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων

Για επιτυχία κάνει λόγο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) μετά την απόσυρση διατάξεων που αφορούσαν τον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και για τις οποίες είχε υποβάλλει ενστάσεις προς το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με την από 19.07.2024 ανακοίνωσή της, ενημέρωσε ότι εντόπισε σε υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, διατάξεις που αφορούν τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων η ψήφιση των οποίων θα επηρέαζε δυσμενώς την υπηρεσιακή κατάσταση δικαστών και εισαγγελέων» αναφέρεται.

Όπως σημειώνει η ΕνΔΕ «μετά από συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο, οι προβληματισμοί της Ένωσης έγιναν κατανοητοί και υπήρξε άμεση θετική ανταπόκριση. Ήδη στο κατατεθέν νομοσχέδιο έχουν απαλειφθεί πλήρως οι δύο πρώτες διατάξεις, ενώ υπήρξε δέσμευση σημαντικού περιορισμού του εύρους της τρίτης».

Στο πλαίσιο αυτό, «η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει την ικανοποίησή της για την εξέλιξη αυτή, που αποτελεί επιβεβαίωση αφενός της αξίας της διαρκούς της επαγρύπνησης, αφετέρου της εκτίμησης που απολαμβάνει μεταξύ των φορέων της Δικαιοσύνης.

Οι ενστάσεις που έγιναν δεκτές

Ειδικότερα, από την ΕνΔΕ επισημάνθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης αφενός ο κίνδυνος κατάργησης του ανασταλτικού αποτελέσματος της προσφυγής κατά απόφασης του ΑΔΣ και της παραπομπής στο σύστημα προαγωγής εντός των τάξεων των ειρηνοδικών και αφετέρου η ανάγκη διατήρησης της τετραετούς θητείας των διευθυνόντων τα περιφερειακά δικαστήρια, άλλως του περιορισμού της νέας διάταξης για διετή θητεία στους μικρότερους δικαστικούς σχηματισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωσή της «η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει την ικανοποίησή της για την εξέλιξη αυτή, που αποτελεί επιβεβαίωση αφενός της αξίας της διαρκούς της επαγρύπνησης, αφετέρου της εκτίμησης που απολαμβάνει μεταξύ των φορέων της Δικαιοσύνης».

Τι είχε προτείνει η ΕνΔΕ

Όπως σημείωνε στην επιστολή της 19ης Ιουλίου 2024 η ΕνΔΕ «για το λόγο αυτό θα προτείνει στην επιτροπή που επεξεργάζεται τις αλλαγέςτου ΚΟΔΚΔΛ την τροποποίηση της σχετικής διάταξης του άρθρου 81 ν.4938/2022 (η οποία εφαρμόζεται αναλόγως κατά παραπομπή της διάταξης του άρθρου 91 παρ. 12 ως προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης) που με τη σημερινή μορφή της είναι απροϋπόθετη μόνο ως προς τις υπηρεσιακές προαγωγές, ώστε να αρθούν οι προϋποθέσεις ελάχιστης μειοψηφίας και για τις τοποθετήσεις, μεταθέσεις και αποσπάσεις δικαστικών λειτουργών και να υπάρξει ουσιαστικό πεδίο λειτουργίας του ενδίκου βοηθήματος.

Ως εκ τούτου, προτείνεται τροποποίηση με αναδρομική ισχύ από 01.06.2024 ως ακολούθως: «Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 8 του άρθρου 81 ν. 4938/2022 τροποποιείται ως εξής: «Προσφυγή στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της απόφασης του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου που αφορά προαγωγή, τοποθέτηση, μετάθεση και απόσπαση έχει δικαίωμα να ασκήσει ο δικαστικός λειτουργός τον οποίο αφορά η απόφαση αυτή».

Υπενθυμίζουμε ότι ήδη με το υπ΄ αριθ. 276/09.07.2024 έγγραφό μας στο οποίο περιλαμβάνονται οι προτάσεις της Ένωσης προς την επιτροπή επεξεργασίας του ΚΟΔΚΔΛ, έχουμε ζητήσει την τροποποίηση του άρθρου 60 ώστε να λάβει την εξής μορφή: «Απαγορεύεται η μετάθεση που έχει σχέση με την άσκηση των δικαιοδοτικών και εν γένει υπηρεσιακών καθηκόντων του δικαστικού λειτουργού, καθώς και η μετάθεση που σχετίζεται αποκλειστικά με τον χρόνο παραμονής στο ίδιο δικαστήριο ή στην ίδια δικαστική περιφέρεια».

Τέλος, εκφράζουμε την έντονη διαφωνία μας για την προωθούμενη αλλαγή του άρθρου 81παρ.11 του Οργανισμού, που εντοπίζεται σε νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη διαβούλευση και αφορά τις δηλώσεις πόθεν έσχες! Με την αλλαγή αυτή, καταργείται το ανασταλτικό αποτέλεσμα της άσκησης προσφυγής κατά απόφασης του ΑΔΣ, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη υπηρεσιακή ανασφάλεια, αφού θα επιβραδύνει την γρήγορη εκκαθάριση υπηρεσιακών εκκρεμοτήτων με συνέπειες αρνητικές τόσο για τους ίδιους τους προσφεύγοντες, όσο και για τις υπηρεσίες τους. Στο ίδιο νομοσχέδιο προωθείται – ελπίζουμε εκ παραδρομής – και η κατάργηση της πρόβλεψης ότι η προαγωγή των νυν ειρηνοδικών γίνεται κατά τάξεις (άρθρο 90 ΚΟΔΚΔΛ), δημιουργώντας την εντύπωση ότι μετά την απαλοιφή της παραπομπής στο άρθρο 90 θα είναι δυνατή η προαγωγή των νυν ειρηνοδικών σε άλλο βαθμό, με βάση τα χρόνια υπηρεσίας. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, η σπουδή ψήφισης της οποίας είναι ακατανόητη, ενώ λειτουργεί επιτροπή αναμόρφωσης του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και ενώ η βαθμίδα του ειρηνοδίκη από 16.09.2024 καταργείται, είναι αντίθετη στη φύση της συγκεκριμένης βαθμίδας, αλλά και στη λογική που διέπει τον νόμο 5108/2024 για την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr