Δικαστική δικαίωση για εγκλήματα της κατοχής επιδιώκουν οι απόγονοι των θυμάτων του Δομένικου – Ζητούν παρέμβαση Τσιάρα

Για τρίτη φορά μέσα στα τελευταία 20 χρόνια προσπαθειών θα αναζητήσουν τη δικαστική δικαίωση, αλλά όπως τονίζεται υπάρχει το εμπόδιο της υποχρέωσης καταβολής δικαστικού ενσήμου, που είναι ιδιαίτερα υψηλό.

NEWSROOM
Δικαστική δικαίωση για εγκλήματα της κατοχής επιδιώκουν οι απόγονοι των θυμάτων του Δομένικου – Ζητούν παρέμβαση Τσιάρα

Το δρόμο της Δικαιοσύνης έχουν επιλέξει εδώ και χρόνια οι απόγονοι των θυμάτων της ναζιστικής κατοχής από το Δομένικο της Ελασσόνας, με σκοπό να αναγνωριστεί και επίσημα η βαναυσότητα με την οποία ξεκληρίστηκε ένα ολόκληρο χωριό από τους Ιταλούς στρατιώτες.

Στις προσπάθειες και τα εμπόδια αναφέρθηκαν σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου η νομικός εκπρόσωπος και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Λίτσα Λιακούλη, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας και ο πρόεδρος του Δομένικου και του συλλόγου των οικογενειών του ολοκαυτώματος, Στάθης Ψωμιάδης.

Η κυρία Λιακούλη έκανε μια ανάλυση της υπόθεσης, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις πρόσφατες εξελίξεις και στο γεγονός πως καλούνται οι οικογένειες να καταβάλουν δικαστικό ένσημο ιδιαίτερα μεγάλο βάσει των οικονομικών τους δυνατοτήτων, ενώ ζήτησε την άμεση παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα για να δώσει ουσιαστική λύση στο θέμα.

Εξήγησε ότι συζητήθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Λάρισας η υπόθεση της αγωγής των 135 οικογενειών των θυμάτων του ολοκαυτώματος εναντίον του Ιταλικού Δημοσίου. «Από τη συζήτηση της υπόθεσης αξίζει να σημειώσουμε ότι το αντίδικο Ιταλικό Δημόσιο, παραδέχθηκε με τα δικόγραφα που κατέθεσε στο δικαστήριο, ότι οι στρατιωτικοί του, που υπηρετούσαν τότε τον φασίστα Μουσολίνι, είναι υπεύθυνοι για το ολοκαύτωμα του Δομένικου και τη σφαγή 140 αμάχων κατοίκων του, αλλά παρόλα αυτά δε συνομολογούν την καταβολή των αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων».

Στις 300.000 ευρώ το ύψος του δικαστικού ενσήμου

Έκρουσε, όμως, τον κώδωνα του κινδύνου αφού τόνισε πως υπάρχει άμεσος κίνδυνος να απορριφθεί για τυπικούς λόγους και συγκεκριμένα για τη μη προσκόμιση του δικαστικού ενσήμου που απαιτείται ήδη με τη νομοθεσία που επανέφερε η κυβέρνηση και στις αναγνωριστικές αγωγές εξηγώντας πως το ποσό είναι δυσβάσταχτο, καθώς αγγίζει συνολικά τις 300.000 ευρώ.

Εξήγησε πως η συγκεκριμένη διάταξη χαρακτηρίστηκε ήδη αντίθετη σε συνταγματικές διατάξεις, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, με τη νομολογία των αρμοδίων δικαστηρίων και ζήτησε από τον υπουργό κ. Τσιάρα, να κάνει πράξη τη δέσμευσή του για λύση του ζητήματος με σκοπό να προχωρήσει η υπόθεση.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος κ. Γάτσας τόνισε πως είναι «αυτονόητη η υποχρέωση της Πολιτείας και της ελληνικής δικαιοσύνης να εξετάσει την υπόθεση με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον ιστορικό και δικαστικό. Αυτοί οι άνθρωποι που έμειναν πίσω πρέπει να δικαιωθούν όχι μόνο ηθικά, αλλά και οικονομικά». Εξέφρασε την πίστη του πως θα οδηγηθούν σε αίσιο αποτέλεσμα τόσο στο θέμα του δικαστικού ενσήμου, όσο και στην ουσία της υπόθεσης.

Ο πρόεδρος του Δομένικου κ. Ψωμιάδης μίλησε για τα 20 χρόνια προσπαθειών. Θυμήθηκε όταν είχαν καταθέσει μήνυση στην Εισαγγελία Λάρισας ζητώντας την ποινική δίωξη των Ιταλών. Ο τότε εισαγγελέας θεώρησε πως τα εγκλήματα παραγράφηκαν.

Ανέφερε τη δεύτερη προσπάθεια στη Ρώμη που έγινε στο Γραφείο Εγκλημάτων Πολέμου όπου κατατέθηκε κι εκεί μήνυση. Είπε πως μετά από 5 χρόνια έρευνας και αφού τους ζήτησαν συγγνώμη για το έγκλημα που διαπράχθηκε τους είπαν πως δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο.

Τώρα, τόνισε, πως κάνουν την τρίτη τους προσπάθεια και περιμένουν από τον Υπουργό σε πρώτη φάση να αποσύρει τη διάταξη για την καταβολή του δικαστικού ενσήμου, τουλάχιστον για τις αγωγές που αφορούν θύματα πολέμου σε όλη την Ελλάδα. «Όσο αυτή η πληγή δεν κλείνει, μένει ανοιχτή και κακοφορμίζει» κατέληξε ο κ. Ψωμιάδης.

Πηγή: www.eleftheria.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr