Δικαστικός υπάλληλος στο αυτόφωρο μετά από αναφορά δικηγόρου – Τι λένε οι δικαστικοί υπάλληλοι της Αθήνας
Στο αυτόφωρο οδηγήθηκε δικαστικός υπάλληλος ο οποίος συνελήφθη κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς δικηγόρου η οποία τον κατηγορούσε για παράβαση καθήκοντος.
Ο δικαστικός υπάλληλος μάλιστα όπως αναφέρει ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, κατόπιν ενδελεχούς έρευνας που διενήργησε μετά το πρωτοφανές περιστατικό που δημιουργήθηκε μεταξύ συνλειτουργών της Δικαιοσύνης, ενώ συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής των δικαστηρίων της οδού Ευελπίδων το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, είχε χορηγήσει δύο ώρες νωρίτερα μέσω e mail τα αντίγραφα που ζητούσε η μηνύτρια δικηγόρος, τα οποία είχε αιτηθεί και ηλεκτρονικά.
Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, παρουσιάζει και την εκδοχή του συναδέρφου τους η οποία μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει γνωστή και διαψεύδει την μηνύτρια ότι είχε απευθυνθεί διαμαρτυρόμενη την επίμαχη μέρα στον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθήνας.
Αφορμή, σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά της δικηγόρου ήταν η «άρνηση του τελευταίου να την εξυπηρετήσει παρότι έπρεπε να κλείσει φάκελο μέχρι αύριο και προς τούτο είχε πάρει σχετική εντολή του προέδρου της Διοίκησης του Πρωτοδικείου».
Σύμφωνα με πληροφορίες η δικηγόρος κατέθεσε πως του επισήμανε ότι πρέπει να εξυπηρετηθεί σήμερα κατόπιν της εντολής του Προέδρου και λόγω του κατεπείγοντος της υπόθεσής της , και εκείνος – φέρεται να της – απάντησε «με ειρωνεία» πως «είναι το τεσσαρακοστο-όγδοο νούμερο σε προτεραιότητα» και πως «σήμερα δεν θα εξυπηρετηθεί γιατί έχει άλλες σαράντα-επτά εντολές του Προέδρου στην σειρά».
“Ο ΣΔΥΑ καταδικάζει ενδεχόμενες απρεπείς και ακραίες συμπεριφορές Δικαστικών Υπαλλήλων, πιστεύουμε όμως ακράδαντα πως είναι μεμονωμένες και δεν αφορούν την συντριπτική πλειοψηφία των Δικαστικών Υπαλλήλων” σημειώνει ο Σύλλογος και εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία γνωστοποιεί ότι “σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ο μεγάλος αριθμός των κενών οργανικών θέσεων των υπαλλήλων που δημιουργεί τεράστια πίεση στους υπηρετούντες συναδέλφους. Εν προκειμένω, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, που οι οργανικές του θέσεις είναι 775 έχει κενές τις 326. Το μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας, με τεράστιο όγκο δικαστηριακής ύλης, λειτουργεί με το 35% των οργανικών του θέσεων Δικαστικών Υπαλλήλων να είναι κενές. Εξ΄αυτού του λόγου, στους υπηρετούντες υπαλλήλους μεταφέρεται μεγάλη πίεση, που ξεπερνά τα όρια των αντοχών τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στο έργο τους που είναι η εξυπηρέτηση Δικηγόρων και Πολιτών”.
“Ταπεινωτική εικόνα”
Μάλιστα ο ΣΔΥΑ απευθυνόμενος προσωπικά στον πρόεδρο του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσό ο οποίος δέχθηκε χωρίς να ερευνήσει την εκδοχή της συναδέρφου του δικηγόρου κάνει λόγο για τρομοκρατία αναφέροντας χαρακτηριστικά:
Η εικόνα ενός συναδέλφου Δικαστικού Υπαλλήλου που οδηγείται σιδηροδέσμιος στο Αστυνομικό Τμήμα και στο Αυτόφωρο, σαν να είναι ένας κοινός εγκληματίας, είναι μια ταπεινωτική εικόνα για τους Δικαστικούς Υπαλλήλους και πιστεύουμε ότι την ίδια γνώμη έχει και η συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων.
Δεν θα καταφέρετε να μας τρομοκρατήσετε με αυτόν τον τρόπο, αν αυτό επιδιώκετε.
Θα αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο για να προστατεύσουμε την αξιοπρέπειά μας, αλλά και το έργο που προσφέρουμε, το οποίο χαρακτηρίζεται σημαντικό στην διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης, από όλους τους φορείς της.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΔΥΑ :
Σχετικά με την μηνυτήρια αναφορά δικηγόρου που οδήγησε
Δικαστικό Υπάλληλο του Πρωτοδικείου Αθηνών στο αυτόφωρο
Το Δ. Σ. του ΣΔΥΑ, τις τελευταίες μέρες, βρέθηκε απέναντι σε ένα πρωτόγνωρο γεγονός. Συνάδελφος Δικαστικός Υπάλληλος που εργάζεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών, οδηγήθηκε στο αυτόφωρο, μετά από μηνυτήρια αναφορά για παράβαση καθήκοντος, που κατέθεσε εναντίον του δικηγόρος, η οποία ισχυρίζεται πως αρνήθηκε να της χορηγήσει αντίγραφα δικογραφίας.
Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, αποφασίσαμε να το διερευνήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή πριν προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια ή ανακοίνωση. Από την πρώτη στιγμή, μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου παρακολούθησαν το ζήτημα από κοντά και σε επικοινωνία τόσο με τον ίδιο τον συνάδελφο όσο και με τον Διευθυντή της Γραμματείας και τον Προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Αφού συλλέξαμε όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, ζητήσαμε συνάντηση με την Πρόεδρο και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17-9-2020, ώρα 12.30 μ.μ.. Στην συνάντηση που ήταν κοινή (Προέδρου και Εισαγγελέα) παραβρέθηκαν μέλη του Προεδρείου και του Δ.Σ. της ΟΔΥΕ και ο Προϊστάμενος της Γραμματείας του Πρωτοδικείου Αθηνών. Ενημερώσαμε αναλυτικά και με συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία για το θέμα τους δυο Ανώτατους Λειτουργούς της Δικαιοσύνης και εκφράσαμε την δυσαρέσκεια όλων των Δικαστικών Υπαλλήλων για το πρωτόγνωρο φαινόμενο, ένας συνάδελφος να συλλαμβάνεται εν ώρα υπηρεσίας και να οδηγείται στο αυτόφωρο επειδή φέρεται πως αρνήθηκε να εξυπηρετήσει έναν δικηγόρο.
Μετά από αυτά το Δ.Σ. του ΣΔΥΑ συνεδρίασε στις 18-9-2020 και αποφάσισε ομόφωνα να τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα ως ακολούθως :
Ως προς το γεγονός
o Είχε κατατεθεί αίτημα, μέσω mail, στο Αρχείο του Πρωτοδικείου Αθηνών, για την χορήγηση αντιγράφων προτάσεων και σχετικών από δικηγόρο που χειριζόταν συγκεκριμένη υπόθεση, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει στην Έφεση που είχε καταθέσει και δικαζόταν στις 17-9-2020. Ήδη από τις 14-9-2020 είχε δρομολογηθεί η απάντηση στο αίτημά του (χορήγηση σκαναρισμένων των προτάσεων και των σχετικών που ζητούσε) με mail, για τις 15-9-2020 με ειδική σημείωση που φέρει τον αριθμό 24 επί του συνόλου των αιτημάτων που επρόκειτο να εξυπηρετηθούν εκείνη τη μέρα.
o Στις 15-9-2020 προσήλθε η μηνύτρια, συνεργάτης του δικηγόρου που είχε υποβάλει ηλεκτρονικά το αίτημα, και υπέβαλε νέο αίτημα για το ίδιο θέμα, ζητώντας από τον Πρόεδρο Υπηρεσίας προτίμηση εξυπηρέτησης, λόγω επείγουσας προθεσμίας.
o Όπως αποδεικνύεται, θέμα προθεσμίας δεν υπήρχε αφού το δικαστήριο ήταν στις 17-9-2020.
o Η μηνύτρια δεν ανέφερε ούτε στον Πρόεδρο ούτε στον υπάλληλο του τμήματος ότι έχει ήδη υποβληθεί ηλεκτρονικά το αίτημα. Αν αυτό συνέβαινε θα της είχε γνωστοποιηθεί ότι εντός της ημέρας το αίτημα επρόκειτο να απαντηθεί μέσω mail.
o Από τα στοιχεία του ηλεκτρονικού υπολογιστή αποδεικνύεται πως η απάντηση μέσω mail εστάλη στις 15-9-2020, ώρα 13.34.
o Παρόλα αυτά ο συνάδελφος συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα δύο ώρες αργότερα, στις 15.20.
o Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι η δικηγόρος δεν απευθύνθηκε στον Διευθυντή της Γραμματείας ή ακόμα και στον Προϊστάμενο του Πρωτοδικείου για να λυθεί το πρόβλημα, ακόμα και να εκφράσει την διαμαρτυρία της, αλλά η μόνη επιλογή που σκέφτηκε ήταν να μεταβεί στο Αστυνομικό Τμήμα και να υποβάλει μηνυτήρια αναφορά. Επειδή κανένας, ούτε η ίδια δεν κάνει λόγο για προσβλητική συμπεριφορά, αλλά μόνο για άρνηση εξυπηρέτησης, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που την “εξόργισε” και την οδήγησε στην ακραία αυτή επιλογή…
Εδώ θα πρέπει να τονιστεί, ότι στην επίσκεψη της μηνύτριας με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στον Άρειο Πάγο, δηλώθηκε ενώπιον της Προέδρου και του Εισαγγελέα ότι η μηνύτρια απευθύνθηκε διαμαρτυρόμενη στον Διευθυντή της Γραμματείας του Πρωτοδικείου. Στην συνάντηση όμως που είχαμε με τους Ανώτατους Δικαστικούς Λειτουργούς παρευρίσκετο και ο ίδιος ο Διευθυντής, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε όχληση από την μηνύτρια για το συγκεκριμένο θέμα.
Χωρίς να έχουμε την πρόθεση να δικαιολογήσουμε τον συνάδελφο που φέρεται πως δήλωσε αδυναμία να ανταποκριθεί στο μεγάλο όγκο των αιτημάτων που είχε προς διεκπεραίωση, πιστεύουμε πως δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός, ότι την ίδια ημέρα έπρεπε να εξυπηρετήσει περισσότερα από 50 αιτήματα άλλων δικηγόρων, που είχαν προγραμματιστεί, αναζητώντας αντίστοιχο αριθμό διαφορετικών φακέλων για να σκανάρει προτάσεις και σχετικά και να απαντήσει με ισάριθμα mails στους αιτούντες, ώστε να ανταποκριθεί στις προθεσμίες.
Ο ΣΔΥΑ καταδικάζει ενδεχόμενες απρεπείς και ακραίες συμπεριφορές Δικαστικών Υπαλλήλων, πιστεύουμε όμως ακράδαντα πως είναι μεμονωμένες και δεν αφορούν την συντριπτική πλειοψηφία των Δικαστικών Υπαλλήλων. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ο μεγάλος αριθμός των κενών οργανικών θέσεων των υπαλλήλων που δημιουργεί τεράστια πίεση στους υπηρετούντες συναδέλφους. Εν προκειμένω, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, που οι οργανικές του θέσεις είναι 775 έχει κενές τις 326. Το μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας, με τεράστιο όγκο δικαστηριακής ύλης, λειτουργεί με το 35% των οργανικών του θέσεων Δικαστικών Υπαλλήλων να είναι κενές. Εξ΄αυτού του λόγου, στους υπηρετούντες υπαλλήλους μεταφέρεται μεγάλη πίεση, που ξεπερνά τα όρια των αντοχών τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στο έργο τους που είναι η εξυπηρέτηση Δικηγόρων και Πολιτών.
Για την Συνεργασία των Δικαστικών Υπαλλήλων με τους Δικηγόρους
και την στάση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Ας ξεφύγουμε όμως από αυτό το δυσάρεστο γεγονός και να πάμε χρονικά λίγο πιο πίσω, στις 31-8-2020 που ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, κ. Δημήτριος Βερβεσός, κάλεσε σε σύσκεψη την Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος και τον Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, στο κτίριο 12, στο γραφείο του ΔΣΑ. Στην συνάντηση τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών εκπροσώπησαν ο ίδιος πρόεδρος κ. Δημήτριος Βερβεσός, ο Γενικός Γραμματέας Μιχάλης Καλαντζόπουλος, ο Αντιπρόεδρος κ. Θέμης Σοφός, η Ταμίας κ. Μαρινέττα Γούναρη και τα μέλη του Δ.Σ. Χάρης Κονδύλης, Ευστάθιος Αναλυτής και Ιωάννης Κάππος.
Στην συζήτηση που έγινε, τόσο ο Πρόεδρος όσο και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. του ΔΣΑ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την συνεργασία μεταξύ Δικηγόρων και Δικαστικών Υπαλλήλων και τέθηκαν κάποια ζητήματα, που μπορούν να αντιμετωπιστούν με συντεταγμένες κινήσεις των δυο φορέων. Αναγνωρίστηκε πως υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες, εκατέρωθεν, προβληματικές συμπεριφορές, για τις οποίες συμφωνήσαμε να καταβάλουμε κοινή προσπάθεια για να τις ελέγξουμε, κατά το δυνατόν.
Ρωτηθήκαμε σε τι μπορεί να βοηθήσει ο ΔΣΑ και ζητήσαμε την συνδρομή τους για την ανάδειξη του προβλήματος των πολλών κενών οργανικών θέσεων και την πίεση προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, για την υλοποίηση των προσλήψεων, που καθυστερούν υπερβολικά και έχουν προκαλέσει δυσχέρειες στην λειτουργία των υπηρεσιών, ιδιαίτερα στο Εφετείο Αθηνών, στο Πρωτοδικείο Αθηνών και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών που το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο . Η απάντηση που πήραμε ήταν πως θα κάνουν ότι μπορούν να στηρίξουν το αίτημα που χαρακτηρίστηκε δίκαιο.
Φύγαμε από την συνάντηση με ικανοποίηση πιστεύοντας πως με την συνεργασία των δυο συνδικαλιστικών φορέων, Δικηγόρων και Δικαστικών Υπαλλήλων, μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, πολλά από τα οποία είναι κοινά.
Λάθος πιστέψαμε… Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Δημήτριος Βερβεσός, λίγες μόνο ημέρες μετά διέψευσε τις προσδοκίες μας. Με προσωπική του επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, σε ένα διαφορετικό κλίμα και ύφος, έγραφε πως οι Δικαστικοί Υπάλληλοι του Πρωτοδικείου Αθηνών απαξιώνουν την ηλεκτρονική δικαιοσύνη επειδή αδυνατούν να την υποστηρίξουν λόγω έλλειψης γνώσεων. Υποτιμά το γεγονός ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ,και εν μέσω κορονοϊού, με πρωτοβουλία του Πρωτοδικείου σε συνεργασία με τον ΔΣΑ έχουν αποσταλεί πάνω από 30.000 ψηφιακά υπογεγραμμένες αποφάσεις και έχει εξυπηρετηθεί σχεδόν το σύνολο των 97.850 αιτήσεων μέχρι σήμερα για έκδοση Πιστοποιητικών. Η καθυστέρηση που παρατηρείται στα Πιστοποιητικά Διαθηκών και Κληρονομικού Δικαιώματος οφείλεται σε μεγάλο μέρος στην μη ανταπόκριση της εταιρίας που υποστηρίζει το ΟΣΔΔΥ-ΠΠ.
Ζητούσε δε “την πρόσληψη προσωπικού ειδικών γνώσεων με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου δίμηνης διάρκειας για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών, που θα συμβάλει στη σάρωση (σκανάρισμα) και αποστολή των αποφάσεων, πρακτικών και προτάσεων καθώς και την αποστολή των αιτηθέντων πιστοποιητικών, που έχουν σωρευτεί εδώ και δύο μήνες στα ως άνω δικαστήρια”
Ξέχασε το αίτημα για την κάλυψη των πολλών οργανικών θέσεων και τη συμφωνία που έγινε στην συνάντησή μας για την από κοινού προώθησή του και πρότεινε για την αντιμετώπιση του προβλήματος πρόσληψη προσωπικού με δίμηνες συμβάσεις !!! Χαρακτήριζε δε το προσωπικό αυτό “ειδικών γνώσεων” καθώς θα τους ανατίθετο το “εξειδικευμένο” έργο του σκαναρίσματος των αποφάσεων…
Και φτάνοντας στο σήμερα, διαπιστώνουμε ότι ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, κ. Δημήτριος Βερβεσός δέχεται αμέσως την πρακτική της Δικηγόρου που υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά για παράβαση καθήκοντος σε Δικαστικό Υπάλληλο και ανεβάζει τους τόνους εναντίον των Δικαστικών Υπαλλήλων. Το απόγευμα της ίδιας μέρας κοινοποιεί την μήνυση στον Άρειο Πάγο (προφανώς υιοθετώντας το περιεχόμενό της πριν γίνει καμιά διερεύνηση) και την επόμενη μέρα συνοδεύει την μηνύτρια σε συνάντηση που ζήτησε ο ίδιος με την Πρόεδρο και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ίσως ο κ. Βερβεσός πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο θα “τρομοκρατήσει” τους Δικαστικούς Υπαλλήλους και το κλίμα φόβου που θα επικρατήσει θα οδηγήσει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των Δικηγόρων.
Κύριε Πρόεδρε του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών,
Οι σχέσεις των Δικαστικών Υπαλλήλων με την συντριπτική πλειοψηφία των Δικηγόρων είναι εξαιρετικές. Συνεργαζόμαστε άριστα με αμοιβαίο σεβασμό. Υπάρχουν όμως και μεμονωμένες περιπτώσεις δικηγόρων που αντιμετωπίζουν τους Δικαστικούς Υπαλλήλους σαν υπαλλήλους του γραφείου τους ή υπηρετικό προσωπικό. Έχουμε συλλέξει αρκετές τέτοιες καταγγελίες για προσβλητικές συμπεριφορές και πρακτικές και διαθέτουμε και αποδεικτικά στοιχεία τέτοιων περιπτώσεων, αλλά έχουμε συνειδητά επιλέξει να μη δημοσιοποιούμε αυτές τις περιπτώσεις γιατί πιστεύουμε ότι είναι εξαιρέσεις και η ανάδειξή τους μόνο κακό θα κάνει, αφού θα δημιουργήσει ένα δυσμενές κλίμα στην καθημερινή συνεργασία μεταξύ Δικηγόρων και Δικαστικών Υπαλλήλων.
Τηρούμε την συμφωνία που είχαμε κάνει για την εκατέρωθεν προσπάθεια να κρατούνται χαμηλοί τόνοι και όπου δημιουργούνται προβλήματα να επιλύονται με αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Με τις γενικεύσεις και τις πρακτικές σας όμως, μας δείχνετε έναν άλλο δρόμο που δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε και μέχρι σήμερα αντιστεκόμαστε…
Κύριε Πρόεδρε του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών,
o Τα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δικηγόρων οφείλονται κατά κύριο λόγο στην μεγάλη έλλειψη προσωπικού και γι΄αυτό δεν ευθύνονται οι υπηρετούντες Δικαστικοί Υπάλληλοι. Το 35% των οργανικών θέσεων των Δικαστικών Υπηρεσιών της Αθήνας είναι κενές.
o Οι Δικαστικοί Υπάλληλοι εργάζονται, κατά κανόνα, και εκτός ωραρίου, αλλά και Σαββατοκύριακα, στις έδρες, στην Ανάκριση, στην εκκαθάριση, στην Εκτέλεση Ποινών, στο Αυτόφωρο, στα Ασφαλιστικά κ.λπ. και δεν πληρώνονται γι΄αυτή την εργασία.
o Την περίοδο που έκλεισαν τα δικαστήρια, λόγω του κορονοϊού, οι συνάδελφοί μας εργάζονταν για να σκαναριστούν οι αποφάσεις και να είναι στην διάθεση των δικηγόρων, μέσω του διαδικτύου, και για να καταχωρηθεί ο μεγάλος αριθμός των Διαθηκών που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα. Έγιναν μεγάλα βήματα το διάστημα αυτό για την εξυπηρέτηση δικηγόρων και πολιτών, που μπορούν να λαμβάνουν πλέον αποφάσεις και σημαντικά έγγραφα με ψηφιακές υπογραφές, χωρίς να χρειάζεται να προσέρχονται στα δικαστήρια. Στο έργο αυτό συνέβαλαν πρωτίστως οι Δικαστικοί Υπάλληλοι.
o Ναι, υπάρχει εκκρεμότητα σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα δικαστήρια ήταν κλειστά για τρεις μήνες και με την επαναλειτουργία τους συσσωρεύτηκε μεγάλος αριθμός αιτημάτων, που για να εξυπηρετηθούν χρειάζεται κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα.
o Οι υπηρετούντες Δικαστικοί Υπάλληλοι έχουν και γνώσεις και ικανότητες και φροντίζουν να επιμορφώνονται, σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, με δικά τους έξοδα.
o Χρειαζόμαστε προσλήψεις μονίμων Δικαστικών Υπαλλήλων και φυσικά, μεταξύ αυτών, και εξειδικευμένων υπαλλήλων σε θέματα τεχνολογίας. Δεν χρειαζόμαστε υπαλλήλους με συμβάσεις δίμηνης διάρκειας που προτείνετε, γιατί αυτό δεν είναι λύση. Και φυσικά δεν θεωρούνται εξειδικευμένοι οι υπάλληλοι που ξέρουν να σκανάρουν αποφάσεις…
o Συμφωνούμε ότι η ηλεκτρονική δικαιοσύνη είναι το μέλλον και προσπαθούμε να εξειδικευόμαστε σ΄αυτές τις απαιτήσεις, αλλά θα πρέπει να την υποστηρίξουμε όλοι. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων βρίσκεται σε μονοψήφιο ποσοστό.
o Οι Δικαστικοί Υπάλληλοι αξιολογούνται όπως προβλέπεται από το ν.2812/2000 και ένας μεγάλος αριθμός εξ΄αυτών από τους Δικαστικούς Λειτουργούς που προΐστανται των υπηρεσιών που εργάζονται.
Κύριε Πρόεδρε του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών,
Η εικόνα ενός συναδέλφου Δικαστικού Υπαλλήλου που οδηγείται σιδηροδέσμιος στο Αστυνομικό Τμήμα και στο Αυτόφωρο, σαν να είναι ένας κοινός εγκληματίας, είναι μια ταπεινωτική εικόνα για τους Δικαστικούς Υπαλλήλους και πιστεύουμε ότι την ίδια γνώμη έχει και η συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων.
Δεν θα καταφέρετε να μας τρομοκρατήσετε με αυτόν τον τρόπο, αν αυτό επιδιώκετε.
Θα αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο για να προστατεύσουμε την αξιοπρέπειά μας, αλλά και το έργο που προσφέρουμε, το οποίο χαρακτηρίζεται σημαντικό στην διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης, από όλους τους φορείς της.
Σας καλούμε να επανεξετάσετε την απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, με την οποία προτρέπονται οι δικηγόροι να υποβάλλουν μήνυση κατά των Δημοσίων Υπαλλήλων και να ζητούν την εφαρμογή της διαδικασίας του αυτοφώρου, διότι αυτή η κατεύθυνση λειτουργεί αποπροσανατολιστικά και μας βάζει σε μια αδιέξοδη και επικίνδυνη αντιπαράθεση. Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι συμπόρευση και αλληλεγγύη για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων μας».
Τελειώνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, κ. Αγγελική Αλειφεροπούλου, που στον χαιρετισμό της, με αφορμή την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, απευθύνεται στους Δικαστικούς Υπαλλήλους χαρακτηρίζοντάς τους ως πολύτιμους συνεργάτες, σημειώνοντας ότι γνωρίζει καλά πόσο μοχθούν για να φέρουν σε πέρας οι Δικαστικοί Λειτουργοί την δύσκολη αποστολή τους.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
Σωτήρης Τριπολιτσιώτης Πανωραία Τέγα
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr