Επαναλειτουργία δικαστηρίων: Το πρώτο «αγκάθι» της κυβέρνησης μπροστά στην πανδημία
Μπορεί το κουδούνι των σχολείων (αν και όποτε ακουστεί) και οι κανόνες που θα ισχύσουν, να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κυβερνητικών σχεδιασμών, ωστόσο κάποιες μέρες νωρίτερα, βάσει των προβλέψεων την 1η Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει το ακανθώδες ζήτημα ως προς την πανδημία της επαναλειτουργίας των δικαστηρίων. Το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε […]
Μπορεί το κουδούνι των σχολείων (αν και όποτε ακουστεί) και οι κανόνες που θα ισχύσουν, να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κυβερνητικών σχεδιασμών, ωστόσο κάποιες μέρες νωρίτερα, βάσει των προβλέψεων την 1η Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει το ακανθώδες ζήτημα ως προς την πανδημία της επαναλειτουργίας των δικαστηρίων.
Το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε ήδη ΚΥΑ με μέτρα για τον τρόπο επαναλειτουργίας ειδικά των ποινικών δικαστηρίων, όπου παρουσιάζεται συνωστισμός, ωστόσο υπάρχουν ενστάσεις από τους δικαστικούς υπαλλήλους, ενώ και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε να στοχεύσει στον τομέα αυτό για να ασκήσει κριτική.
Όπως σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» του ΑΝΤ1 «από την 1 έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα είναι η παράταση του προηγούμενου δικαστικού έτους και μετά θα αρχίσει το νέο δικαστικό έτος. Είναι σε εφαρμογή μια ΚΥΑ που προβλέπει μέτρα και χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των δικαστηρίων, η οποία είναι εν ισχύ μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Είμαστε σε επαφή με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων για να δούμε εάν πρέπει να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα και ποια μπορεί να είναι αυτά».
Όπως σημείωσε ο κ. Τσιάρας στην διάρκεια των διακοπών υπήρχαν μεμονωμένα κρούσματα κορονοϊού σε δικαστικούς υπάλληλους, ωστόσο δεν υπήρξε κάποιο σοβαρό ζήτημα που αφορά στην λειτουργία της Δικαιοσύνης, ενώ είπε ότι κατανοεί την ανησυχία όσων εμπλέκονται σε μεταγωγές, επαφή με συλληφθέντες και εκδίκαση αυτόφωρων αδικημάτων, τονίζοντας ότι έχει ληφθεί μέριμνα με τεχνικά μέσα πχ. τοποθέτηση υαλοφραγμάτων, αλλά και υπάρχει προσοχή από όλους όσοι μετέχουν σε τέτοιες διαδικασίες.
Τι προβλέπει η ΚΥΑ
Όπως είχε αποκαλύψει το dikastiko.gr εάν δεν αλλάξουν οι επιδημιολογικοί δείκτες, η ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 17 Ιουλίου καλύπτει πληρως τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν σε άλλες περιπτώσεις. Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ζητήσει σχετική εισήγηση από την επιτροπή του ΕΟΔΥ και συμπεριέλαβε τα συμπέρασματά της στην σχετική ΚΥΑ.
Σύμφωνα με αυτά προβλέπεται:
«1) υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας ή ασπίδας προστασίας προσώπου από τους δικαστές, εισαγγελείς, γραμματείς, συνηγόρους, διαδίκους και λοιπούς παρισταμένους εντός των δικαστικών αιθουσών (ακροατηρίων),
2) διαθεσιμότητα αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος σε όλους τους χώρους,
3) τήρηση ενάμισι (1,5) μέτρου απόστασης μεταξύ φυσικών προσώπων,
4) καθορισμός ανώτατου ορίου εισερχομένων εντός μικρών αιθουσών στα είκοσι έως εικοσιπέντε (20-25) άτομα, με ανάλογη αύξηση αριθμού ατόμων για τις μεγαλύτερες αίθουσες.
Η παρούσα απόφαση ισχύει από την 16.7.2020 έως την έναρξη του δικαστικού έτους, ήτοι έως και την 15.9.2020».
Ανησυχία από την Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων- Παράταση των μέτρων
Την ανάγκη παράτασης των σχετικών μέτρων μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου τονίζει η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) σε ανακοίνωσή της. «Θεωρούμε αυτονόητο, δεδομένων μάλιστα του ρυθμού διασποράς του κορονοϊού κατά τον μήνα Αύγουστο, αλλά και την επιστροφή από διακοπές μεγάλου αριθμού εργαζομένων στα Δικαστήρια, ότι θα παραταθεί η ισχύς της ανωτέρω εγκυκλίου, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Οκτώβρη 2020. Επίσης θα πρέπει να παραταθεί, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ειδικά για τα Δικαστήρια και τις Δικαστικές Υπηρεσίες, η ισχύς της εγκυκλίου που προβλέπει την εξ αποστάσεως εργασία και τηλεργασία, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός και συγχρωτισμός σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα εκτεθειμένο στον κορονοϊό, όπως είναι αυτό των Δικαστηρίων» σημειώνει.
Παράλληλα, εκφράζει την σοβαρή διαφωνία «για τον αναφερόμενο ανώτατο αριθμό εισερχομένων εντός μικρών αιθουσών, αλλά και όλων των υπολοίπων χώρων των Δικαστηρίων (π.χ.ακροατήρια, κοινόχρηστοι χώροι), ο οποίος εκτιμούμε ότι δεν μπορεί να οριστεί αλλιώς, παρά λαμβάνοντας υπόψη τα τετραγωνικά μέτρα της αίθουσας και την προϋπόθεση τήρησης της απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ φυσικών προσώπων».
Στην ανακοίνωση της ΟΔΥΕ επισημαίνεται πως πρέπει να τηρηθεί πιστά η εγκύκλιος για τα μέτρα στα δικαστήρια για τον κορονοϊό. «Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου διοίκησης του οικείου δικαστηρίου ή εισαγγελίας, που τοιχοκολλάται στην είσοδο του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας και αναρτάται στην ιστοσελίδα τους, εφόσον διαθέτουν, ορίζονται τα ειδικότερα ζητήματα που ανάγονται στην εύρυθμη διεξαγωγή των εργασιών τους, καθώς και όλα τα αναγκαία μέτρα που τηρούνται υπ’ ευθύνη τους, για την ασφαλή λειτουργία του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας ενόψει της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και, ιδίως τα υγειονομικά μέτρα, που προβλέφθηκαν στην από 14.7.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19» είναι μερικές από τις αναφορές της σχετικής εγκυκλίου στην οποία παραπέμπει η Ομοσπονδία.
Χρειάζονται πρόσθετες ενέργειες
Η ΟΔΥΕ αναφέρει πως απαιτούνται και πρόσθετες ενέργειες για την ασφαλή έναρξη του νέου δικαστικού έτους, μεταξύ των οποίων:
1ο) Έλεγχος, θερμομέτρηση και καταγραφή των στοιχείων ταυτότητας όλων των εισερχομένων στις εισόδους των Δικαστικών Κτηρίων και των Δικαστικών Υπηρεσιών της χώρας,
2ο) Δωρεάν τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, όσες φορές απαιτείται, σε όλους τους Δικαστικούς Υπαλλήλους και Δικαστικούς και Εισαγγελικούς Λειτουργούς και πάντως σε α΄ φάση οπωσδήποτε σε γεωγραφικές περιφέρειες που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες σε αριθμό κρουσμάτων, καθώς και σε όλους όσους επιστρέφουν στις Δικαστικές Υπηρεσίες από άδειες,
3ο) Χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας από τον χώρο εργασίας έως την εξαγωγή του αποτελέσματος, σε άτομα που υποβάλλονται σε τεστ ως «ύποπτα για κορονοϊό περιστατικά»,
4ο) Υποχρεωτική καραντίνα 7 ημερών με χορήγηση αντίστοιχης «ειδικής άδειας», σε όλους όσους επιστρέφουν από τις κανονικές τους άδειες και έχουν μετακινηθεί κατά την διάρκεια της άδειας τους εκτός της Περιφερειακής Ενότητας που κατοικούν.
5ο) Άμεση κινητοποίηση σε περίπτωση ανίχνευσης κρούσματος, όπου θα πρέπει να γίνεται αναστολή εργασιών της υπηρεσίας, άμεση απολύμανση όλων των χώρων και υποχρεωτικά ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ, όσες φορές απαιτείται, σε όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους που βρίσκονται στο ίδιο περιβάλλον με το ανιχνευθέν κρούσμα,
6ο) Χορήγηση σε πλήρη επάρκεια των απαραίτητων υλικών προστασίας (αντισηπτικά, μάσκες, γάντια), καθώς και έγκριση δαπάνης για την τοποθέτηση πλέξιγκλας, όπου αυτή δεν έχει γίνει.
7ο) Αύξηση των κονδυλίων που αφορούν την καθαριότητα και έκτακτη πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας, προκειμένου να υπάρχει σε καθημερινή και συνεχή βάση καθαριότητα και φροντίδα των εσωτερικών χώρων (κοινόχρηστων και μη) των Δικαστικών κτηρίων.
Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αφήνει χωρίς προστασία τα δικαστήρια από τον ιό
Με αφορμή την επαναλειτουργία των δικαστηρίων το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προχώρησε διαμέσου της Δώρας Αυγέρη, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) στην κατάθεση ερώτησης 33 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ενόψει της έναρξης του δικαστικού έτους και με δεδομένες τις χρόνιες δυσλειτουργίες της Δικαιοσύνης, τα δικαστήρια και τα υποθηκοφυλακεία της χώρας παραμένουν αθωράκιστα- με ευθύνη της κυβέρνησης- απέναντι στη διασπορά της πανδημίας του κορονοϊού» αναφέρεται.
«Όπως σε κάθε τομέα ευθύνης της κυβέρνησης, η απουσία οργανωμένου σχεδίου προστασίας των υπηρετούντων και εργαζόμενων στα δικαστήρια της χώρας, καθώς και των πολιτών που τα επισκέπτονται, μεταθέτει για άλλη μια φορά τις κυβερνητικές ευθύνες στους ίδιους και τη λεγόμενη «ατομική ευθύνη». Η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε πολύτιμο χρόνο να χαθεί και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τα συσσωρευμένα προβλήματα της αδράνειάς της. Όμως, δεν υπάρχουν περιθώρια για λαθεμένους χειρισμούς και ανυπαρξία σχεδιασμού» προστίθεται. Και στην ερώτηση τους καταλήγουν πως «επειδή τα δικαστήρια συνιστούν, λόγω λειτουργίας και όγκου εργασιών, χώρους δυνητικής υπερμετάδοσης του ιού κι επειδή η ελληνική Δικαιοσύνη δεν αντέχει άλλο πλήγμα από την κυβέρνηση της ΝΔ, οι 33 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να λάβει άμεσα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία και η προστασία από την πανδημία όσων υπηρετούν ή επισκέπτονται τις πάσης φύσεως εποπτευόμενες υπηρεσίες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης».
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr