Έρχονται ειδικά πρωτόκολλα στους χώρους εργασίας για τον κορονοϊό- Πώς θα επηρεαστεί η λειτουργία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
Σειρά μέτρων στους χώρους εργασίας για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Θα υπάρξουν ειδικά πρωτόκολλα, τα οποία θα πρέπει να τηρούν εργαζόμενοι αλλά και πολίτες και το μόνο βέβαιο είναι πως η καθιέρωση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική παντού.
Ήδη, μία πρώτη γεύση δόθηκε για το Δημόσιο μέσω της σχετικής εγκυκλίου του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο. Σύμφωνα με αυτήν, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα ακολουθούν διαφορετικά ωράρια, ενώ θα επανέλθει το καθεστώς τηλεργασίας για κάποιους ή απασχόλησης τους σε μη υπηρεσίες αιχμής (back office).
Σε κάθε περίπτωση ένα από τα βασικά μέτρα, που εξετάζονται είναι όσοι εργαζόμενοι είτε στον δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα επιστρέφουν από διακοπές να παραμένουν εκτός εργασίας για μία εβδομάδα και να επιστρέψουν αφότου κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις.
Τα νέα μέτρα στο Δημόσιο αναμένεται να επηρεάσουν τόσο τις συναλλαγές με τους πολίτες, αλλά και μία άλλη σειρά κρατικών δραστηριοτήτων. Σε εκκρεμότητα παραμένει εξάλλου πως θα επαναλειτουργήσουν τα δικαστήρια και μία σειρά άλλων υπηρεσιών.
Μέτρα από επιχειρήσεις
Σύμφωνα με το capital.gr όλο και περισσότερες επιχειρήσεις λαμβάνουν από μόνες τους μέτρα προφύλαξης για την επιστροφή του προσωπικού τους από τις διακοπές στους χώρους εργασίας στα οποία περιλαμβάνονται τεστ για τον κορονοϊό, προληπτική καραντίνα και διεύρυνση της τηλεργασίας όπου είναι εφικτό.
Εκτός από το προληπτικό τεστ δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που ετοιμάζονται να εφαρμόσουν καθεστώς τηλεργασίας για τις πρώτες μέρες μετά την επιστροφή του εργαζόμενου από διακοπές και μέχρι να υπάρξει βεβαιότητα πως δεν είναι φορέας του νέου κορονοιού. Ένα τέτοιο μοντέλο, όπως αναφέρει το ethnos.gr εφαρμόζεται για παράδειγμα από τράπεζες. Ενδεικτικό είναι πως μεγάλη συστημική τράπεζα στην ενημέρωση προς το προσωπικό αναφέρει πως «επαναφέρεται το ποσοστό των εργαζομένων που απασχολούνται σε τηλεργασια έως το 70%», ενώ «συστήνεται στους επικεφαλής κατά την κριση τους και όπου αυτό είναι εφικτό να προτείνουν τηλεργασια 1 εβδομάδας σε όσους εργαζόμενους επιστρέφουν από την θερινή άδεια τους».
Την ίδια ώρα, δεν λείπουν οι καταγγελίες για αυθαίρετες πρακτικές εργοδοτών, που επιχειρούν να μετατοπίσουν πλήρως στον εργαζόμενο την ευθύνη και το κόστος για την «ομαλή» επιστροφή στο γραφείο. «Η τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας είναι ευθύνη του εργοδότη», επισημαίνει στο ethnos.gr ο δικηγόρος- εργατολόγος Γιάννης Κρούζος.
Αναλύοντας τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το εργατικό δίκαιο για την περίπτωση των εργαζόμενων που επιστρέφουν από διακοπές σε συνθήκες COVID-19, αναφέρει:
* Το κόστος για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας ανήκει στον εργοδότη και την επιχείρηση. Δεν μπορεί να επιβαρύνεται ο εργαζόμενος με τα σχετικά κόστη καθώς αυτό προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Τα κόστη για την υγεία και την ασφάλεια αφορούν τον εργοδότη.
* Ο εργοδότης έχει υποχρέωση να εφαρμόσει μέτρα που αφορούν στην προστασία των εργαζομένων.
* Σε καμία περίπτωση η προληπτική εξέταση δεν μπορεί να συντελεστεί χωρίς την συναίνεση του εργαζόμενου.
* Οι προληπτικές εξετάσεις – ακόμη και μια απλή θερμομέτρηση – πρέπει να γίνονται παρουσία νοσηλευτικού προσωπικού ή με την συνδρομή του γιατρού εργασίας.
* Πολύ σημαντικό είναι να τηρείται το αρχείο ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που αφορούν στις εξετάσεις αυτές
* Όταν διακυβεύεται σοβαρά το δημόσιο συμφέρον, η εξέταση για τον κορωνοιό σε προληπτικό στάδιο είναι υποχρεωτική για τον εργαζόμενο. Αναλόγως την σπουδαιότητα που έχει για τον χώρο εργασίας, το μέτρο της υποχρεωτικής εξέτασης ή προσκομιδής τεστ από τον εργαζόμενο, κρίνεται αναγκαίο ή όχι.
Πρωτοκόλλο και στα σχολεία
Μετά την οριστικοποίηση –μέχρι νεωτέρας- πως τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή λοιμωξιολόγων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να διατυπώσουν εισήγησή για τις διαδικασίες λειτουργίας των σχολείων. Όπως, πάντως, αναφέρεται θα υπάρξει σήμερα μία πρώτη καταγραφή των απαιτούμενων μέτρων, αλλά η τελική εισήγηση της επιτροπής θα δοθεί το επόμενο διάστημα ανάλογα με την εξέλιξη του ιού.
Σύμφωνα με το esos.gr επιθυμία του υπουργείου Παιδείας είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά με όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων που θα έχουμε σε δυο εβδομάδες. Σε διαφορετική περίπτωση θα γίνει διαίρεση τμημάτων και εκ περιτροπής διδασκαλία. Παράλληλα, να γίνει παράλληλα εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τους μαθητές που θα βρίσκονται εκτός σχολείου, λόγω εκ περιτροπής λειτουργίας.
Συζητείται η υποχρεωτική μάσκα να εφαρμοστεί, τουλάχιστον για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, κατόπιν ειδικής ενημέρωσης-εκπαίδευσης. Παράλληλα να αφιερωθούν μια-δυο ώρες -ή και παραπάνω αν χρειαστεί- στις 7 ή 8 Σεπτεμβρίου για την ενημέρωση των μαθητών χρήσης της μάσκας.
Η θέση του υπουργείου Παιδείας είναι τα σχολεία να κλείνουν μόνο τοπικά σε επίπεδο, χωριού, πόλης ή νομού, όταν υπάρχει έξαρση κρουσμάτων κορονοιού, και για όσες ημέρες κρίνει ο ΕΟΔΥ. Να ακολουθηθεί, δηλαδή αυτό που συνέβη τον περασμένο Μάρτιο, που αρχικά είχαν κλείσει σε Νομούς, όπως Ηλεία, Ζάκυνθο και Αχαία.
Όταν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα σε σχολείο, να λαμβάνονται μέτρα μόνο γι αυτό. Αποκλείεται το σενάριο πρωί- απόγευμα μάθημα κι αυτό λόγω σειράς αντικειμενικών δυσκολιών.
Το υπουργείο Παιδείας , μέσα στον Σεπτέμβριο, θα κάνει διανομή tablet σε όλα τα σχολεία της χώρας. Οι Διευθυντές των σχολείων θα αναλάβουν τη διαδικασία ενημέρωσης των μαθητών και γονιών να δηλώσουν εάν επιθυμούν να δανειστούν tablet για την εξ αποστάσεως διδασκαλία.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr