Εξαίρεση των δικηγόρων με πάγια εντολή ή πάγια αντιμισθία από το 800άρι (των υπαλλήλων) – Τι προβλέπεται βάσει της απόφασης του Υπουργείου Εργασίας

Δεν θα πάρουν το 800άρι των υπαλλήλων για τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο οι δικηγόροι με πάγια εντολή ή πάγια αντιμισθία, αντίθετα είναι δυνητικά δικαιούχοι μόνο του εκπαιδευτικού επιδόματος των 600 ευρώ του προγράμματος τηλεκατάρτισης. Σύμφωνα με απόφαση του υπ.Εργασίας (οικ.13738/413/31-3-2020) που δημοσιεύτηκε σήμερα δίνονται διευκρινίσεις  επί της Κ.Υ.Α. αριθμ. 12998/232/23-3-2020 για τα μέτρα στήριξης […]

NEWSROOM
Εξαίρεση των δικηγόρων με πάγια εντολή ή πάγια αντιμισθία από το 800άρι (των υπαλλήλων) – Τι προβλέπεται βάσει της απόφασης του Υπουργείου Εργασίας

Δεν θα πάρουν το 800άρι των υπαλλήλων για τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο οι δικηγόροι με πάγια εντολή ή πάγια αντιμισθία, αντίθετα είναι δυνητικά δικαιούχοι μόνο του εκπαιδευτικού επιδόματος των 600 ευρώ του προγράμματος τηλεκατάρτισης.

Σύμφωνα με απόφαση του υπ.Εργασίας (οικ.13738/413/31-3-2020) που δημοσιεύτηκε σήμερα δίνονται διευκρινίσεις  επί της Κ.Υ.Α. αριθμ. 12998/232/23-3-2020 για τα μέτρα στήριξης εργαζομένων λόγω του κοροναϊού, που απασχολούνται σε επιχειρήσεις, οι οποίες είτε έχουν αναστείλει με εντολή δημόσιας αρχής τη λειτουργία τους είτε πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας.

Όπως διευκρινίζεται οι δικηγόροι με πάγια εντολή ή πάγια αντιμισθία εντάσσονται και είναι δυνητικά δικαιούχοι, μόνο του εκπαιδευτικού επιδόματος των 600 ευρώ του προγράμματος τηλεκατάρτισης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Δεν θα πάρουν δηλαδή το 800άρι των υπαλλήλων πληττομένων επιχειρήσεων. Αντίθετα, πιθανόν, θα μπορούν να λάβουν το 800άρι που θα πάρουν από τον Μάιο οι δικηγόροι, ως αυτοαπασχολούμενοι, εφόσον συνεχιστούν τα μέτρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι:

«Στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 3 του ν. 4193/2013 ( 208 Α’), «Κώδικας δικηγόρων» ορίζονται τα εξής :«1. Ο δικηγόρος ασκεί ελεύθερο επάγγελμα στο οποίο προέχει το στοιχείο της εμπιστοσύνης του εντολέα του προς αυτόν.

2. Για τις υπηρεσίες του αμείβεται από τον εντολέα του είτε ανά υπόθεση είτε με πάγια αμοιβή ή με μισθό».

Στην δε παράγραφο 1 του άρθρου 43 του ως άνω νόμου ορίζεται ότι: «1. Η πρόσληψη δικηγόρων με έμμισθη εντολή στον ιδιωτικό τομέα γίνεται με έγγραφη σύμβαση, που καταρτίζεται μεταξύ αυτού και του εντολέα.».

Έχει κριθεί ότι η σύμβαση παροχής νομικών υπηρεσιών με πάγια ετήσια ή μηνιαία αμοιβή δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συμβάσεως εξαρτημένης εργασίας (Α.Π. 308/2017).

Κατόπιν των ανωτέρω και παρά το γεγονός ότι υποβάλλεται Α.Π.Δ. για τους δικηγόρους με πάγια εντολή ή με πάγια αντιμισθία, οι συμβάσεις τους, με επιχειρήσεις- εργοδότες των οποίων ή έχει ανασταλεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα, με εντολή δημόσιας αρχής ή πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ, όπως ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοίού COVID-19, δεν τίθενται σε αναστολή και δεν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των οκτακοσίων ευρώ (800 €).

Οι δικηγόροι αυτής της κατηγορίας εντάσσονται και είναι δυνητικά δικαιούχοι του εκπαιδευτικού επιδόματος των εξακοσίων ευρώ (600€), του προγράμματος τηλεκατάρτισης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr