Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: Κομβικό σημείο η λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των δικαστών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: Κομβικό σημείο η λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των δικαστών

Το ζήτημα της δικαστικής ανεξαρτησίας και η σημασία του στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος,η “προάσπιση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών”, αλλά και η εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα “το μεγάλο βάρος των οποίων καλούνται να σηκώσουν οι δικαστές”, αποτέλεσαν σήμερα τα σημεία αναφοράς των ομιλητών κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που διεξάγεται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών.

“Δεν θα επιτρέψουμε βεβαίως  την εργαλειοποίηση των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, που σκοπό έχουν να πολιτικοποιήσουν τις εσωτερικές διαδικασίες της, συνθλίβοντας το κύρος των Δικαστικών Λειτουργών στις μυλόπετρες της πολιτικής αντιπαράθεσης», ξεκαθάρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, στην ομιλία που εκφώνησε στη διάρκεια των εργασιών της γ.σ. των δικαστών και εισαγγελέων, στην οποία παραβρέθηκαν εκτός από τον υπουργό εκπρόσωποι των κομμάτων και άλλες προσωπικότητες του νομικού κόσμου. Ο υπουργός έθεσε ως μία από τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης τη “προάσπιση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των Ελλήνων Δικαστών, οι οποίοι θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους, με γνώμονα την ανελαστική τους συνείδησή, το Σύνταγμα και τους νόμους».

Ειδικότερα κατά την έναρξη της ομιλίας του γνωστοποίησε στο απαιτητικό ακροατήριο ότι προσέρχεται στην γενική συνέλευση της ΕΔΕ, «έχοντας πλήρη συναίσθηση της κομβικής αποστολής, που καλούμαστε από κοινού να επιτελέσουμε, για την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της Δικαιοσύνης, για την προάσπιση και την εμβάθυνση του Κράτους Δικαίου, για την αποτελεσματική προάσπιση των θεμελιωδών ελευθεριών των πολιτών».

Ευκαιρίας δοθείσης έκανε και αναφορά στο νομοθετικό έργο του υπουργείου του λέγοντας ότι «έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά πρέπει, όμως, να κάνουμε πολλά περισσότερα». Ο Κώστας Τσιάρας δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει με σεβασμό ότι «οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, οι οποίοι ως αυθεντικοί και αμερόληπτοι εφαρμοστές του δικαίου, μέσα από την πολυετή υπηρεσιακή εμπειρία τους, μπορούν να συμβάλουν στην επιτάχυνση της απονομής της.

Και να διευκολύνουν τη μετάβαση στη νέα πραγματικότητα, κρατώντας πάντοτε ψηλά τον πήχη της ποιότητας της Δικαιοσύνης, στην οποία αντικατοπτρίζεται, τελικά, η ποιότητα της ίδιας της Δημοκρατίας μας».  Επανέλαβε δε ότι «για τον λόγο αυτό,   η Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, που υπονομεύουν το κύρος του Έλληνα Δικαστή και πληγώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη και τους Λειτουργούς της», προσθέτοντας:  «Και είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε στους Δικαστές όλα τα αναγκαία εργαλεία για να ανταποκριθούν με αποτελεσματικότητα στο δύσκολο έργο τους». Πάντως ο υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε «για την αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στα Πρωτοδικεία, στα Εφετεία και στις αντίστοιχες Εισαγγελίες της χώρας», κάτι που θα υλοποιηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Δεν παρέλειψε ακόμα να απαντήσει σε θέματα τα οποία τέθηκαν κατά τις εργασίες της γενικής συνέλευσης, διευκρινίζοντας ότι ποτέ δεν αναφέρθηκε στην υλοποίηση «Δικαστικού Καλλικράτη» και ούτε γίνεται λόγος για ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης. «Δεν ξέρω που μπορεί να ανακαλύπτει κανείς λέξεις που δεν έχουν ειπωθεί από μένα όπως π.χ.  ότι υπάρχει σχέδιο Καλλικράτης στη Δικαιοσύνη», είπε συμπληρώνοντας ότι η αναφορά  σύμπραξης  του Δημοσίου τομέα με τον ιδιωτικό, ανατρέχει και μόνο στην κτιριακά υποδομή της Δικαιοσύνης.

Έκανε λόγο ακόμα για θεσμική νηφαλιότητα που πρέπει να διέπει τον συνδικαλισμό στο χώρο της Δικαιοσύνης, ενώ για το θέμα της τεχνικής νοημοσύνης που έχει τεθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ο υπουργός, επισήμανε  ότι οι υπουργοί της Δικαιοσύνης της Ε.Ε συζητούν πως θα εντάξουν την τεχνητή νοημοσύνη στο χώρο της Δικαιοσύνης. Η δίκη μας θέση είναι ότι το βασικό ρόλο τον έχει άνθρωπος. Η επίκληση των ευρωπαϊκών αρχών γίνεται σε ό,τι μας βολεύει; Και όταν κάτι μας ενοχλεί είναι απορριπτέο.

Δικαστική ανεξαρτησία

Η αναφορά στην εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα ήταν μοιραίο να γίνει στη διάρκεια αυτής της γενική συνέλευσης των δικαστών και εισαγγελέων, και μάλιστα από την ηγεσία του Αρείου Πάγου με τον πρόεδρο Ι. Τσαλαγανίδη, να υπογραμμίζει δικαίως ότι ” μετά την εφαρμογή ντου νέου Ποινικού Κώδικα το μεγάλο βάρος καλούνται να σηκώσουν οι δικαστές”. Ακόμα για το μείζον θέμα της διαμεσολάβησης και τα επιχειρήματα των αντιδράσεων που έχουν ξεσπάσει από την εφαρμογή του, ήταν καθησυχαστικός τονίζοντας ότι δεν “οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση την Δικαιοσύνη και υπενθύμισε ότι η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ομόφωνα συνταγματικό το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διαμεσολάβηση”.

Από την πλευρά της στο σύντομο χαιρετισμό της η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, επισήμανε την αναγκαιότητα  αυτοσυγκράτησης του δημόσιου διαλόγου  από τους δικαστές και ειδικότερα από τους ενασχολούμενους με τον συνδικαλισμό, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ελευθερία έκφρασης των δικαστών.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλίωτας επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα ταχεία και ορθής απονομής της Δικαιοσύνης και στην ανεξαρτησία των δικαστών και εισαγγελέων.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης, υπογράμμισε ότι «το ζήτημα της δικαστικής ανεξαρτησίας είναι κομβικής σημασίας για τη λειτουργία του πολιτεύματος και για το λόγο αυτό επιμένουμε συχνά να το αναδεικνύουν ως κυρίαρχο».

Πάντως δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα στους συναδέλφους τους, ότι “οι δικαστές και οι εισαγγελείς στον δρόμο της προσωπικής τους αξιοπρέπειας δεν βαδίζουν μόνοι. Ο ίδιος προσωπικά και η Ένωση θα στέκονται στο πλάι του δικαστή κάθε φορά που με παρρησία και σθένος θα εκτελεί τα καθήκοντά του, κόντρα στις αντιξοότητες και στα εμπόδια που ορθώνονται”.

Πολωνική χειραγώγηση  

Στην γενική συνέλευση τιμητικά καλεσμένος ήταν ο Πολωνός   Bogdan Jędrys, Εφέτης Κρακοβίας και για πολλά χρόνια εκπρόσωπος της χώρας του στην Διεθνή Ένωση Δικαστών, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση του δικαστικού συστήματος της Πολωνίας και στους τρόπους με τους οποίους επιχειρείται η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από την Κυβέρνηση. Ο Πολωνός Εφέτης περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση στη Δικαίοσύνη στη χώρα του, η ο οποία επιδεινώνεται στο δικαστικό σώμα της Πολωνίας με πειθαρχικές και ποινικές διώξεις δικαστών που εκδίδουν μη αρεστές αποφάσεις στην κυβέρνηση ή ασκούν κριτική.

Αναφέρθηκε και στις συνέπειες που υφίστανται οι ανεξάρτητοι δικαστές που τιμούν τον όρκο τους λέγοντας: «οι Πολωνοί δικαστές δέχονται πιέσεις από τον πρόεδρο από τον πρωθυπουργό. Έχουν υπάρξει δικαστές θύματα της εκστρατείας μίσους που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Είναι δικαστές που έχουν εκδόσει καταδικαστικές αποφάσεις κατά αξιωματούχων του υπουργείου Δικαιοσύνης, ακολουθώντας το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην γενική συνέλευση παραβρέθηκαν ακόμα από την πλευρά των κομμάτων και χαιρέτησαν οι βουλευτές Σπύρος Λάπας (ΣΥΡΙΖΑ), Νάντια Γιαννακοπουλου (ΚΥΝΑΛ),  Μαρία Κομνηνάκα (ΚΚΕ), Βασίλης Γραμμένος(Ελληνική Λύση) και Αγγελική Αδαμοπούλου (ΜέΡΑ25) από το νομικό κόσμο ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Κωνσταντίνις Χαλκιάς,  ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης, ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Κωνσταντίνος Μενουδάκος, κ.λπ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ