Για ποιους ζητεί μεγαλύτερες ποινές η οικογένεια Φύσσα – Αίτημα να ασκηθεί εισαγγελική έφεση κατά της απόφασης

Ανάλογο αίτημα για έφεση κατά της απόφασης που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κατέθεσαν και οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών, καθώς και οι συνήγοροι των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.

NEWSROOM
Για ποιους ζητεί μεγαλύτερες ποινές η οικογένεια Φύσσα – Αίτημα να ασκηθεί εισαγγελική έφεση κατά της απόφασης

Βαρύτερες ποινές για τους συνεργούς της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα οι οποίοι καταδικάστηκαν από 7 έως 10 έτη κάθειρξη, ζητεί με αίτημά της, δια των συνηγόρων της, από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ιωάννη Μωραιτάκη, η οικογένειά του.

Ανάλογο αίτημα για έφεση κατά της απόφασης που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κατέθεσαν και οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών, καθώς και οι συνήγοροι των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.

Στα αιτήματα τους επισημαίνουν ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν στους καταδικασθέντες για τις εν λόγω υποθέσεις είναι ιδιαίτερα χαμηλές.

Οι Αιγύπτιοι ψαράδες

«Να επιβληθούν ποινές ανάλογες της βαρύτητας της πράξης», ζητούν από τον προιστάμενο της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ι.Μωραϊτάκη, οι συνηγόροι πολιτικής αγωγής των Αιγυπτίων αλιεργατών , Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης και Κώστας Σκαρμέας.

Όπως λένε οι ίδιοι «υποστηρίξαμε προφορικά το αίτημα να ασκήσει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης όσον αφορά τις χαμηλές ποινές που επιβλήθηκαν στους δράστες της απόπειρας ανθρωποκτονίας εναντίον του Αμπουσίντ Εμπάρακ τόσο για το αδίκημα αυτό όσο και για την ένταξή τους σε εγκληματική οργάνωση.

Όπως σχετικά υποστηρίξαμε, οι ποινές αυτές είναι πολύ χαμηλές σε σύγκριση με ποινές που επιβάλλονται πρόσφατα από τα ελληνικά δικαστήρια σε ανάλογες περιπτώσεις, που υπολείπονται των κριτηρίων της δίκαιης και ανάλογης τιμωρίας, λαμβανομένης υπόψη της φρικαλεότητας των πράξεών τους.

Για τον λόγο αυτό ζητήσαμε την άσκηση έφεσης σύμφωνα με την αρμοδιότητα που παρέχει η ποινική δικονομία στον Εισαγγελέα Εφετών (άρθρο 489 παρ. ε΄ και 491 Κ.Ποιν.Δ.), κατά της καταδικαστικής απόφασης (υπ. αριθμ. 2506/2020 του Α΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών) όσον αφορά το ύψος των επιβληθεισών ποινών, προκειμένου στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας να συνεκδικασθεί με τις εφέσεις των καταδικασθέντων και να είναι νόμιμα εφικτή η επιβολή ποινών ανάλογων με την ποινική βαρύτητα και απαξία των πράξεων, για τις οποίες καταδικάστηκαν.

Η σχετική προθεσμία για άσκησης έφεσης εκ μέρους του Εισαγγελέα εφετών λήγει την προσεχή Δευτέρα 2/11/2020».

Ολόκληρο το αίτημα έχει ως εξής:

Π Ρ Ο Σ  Τ Ο Ν κ. Π Ρ Ο Ϊ Σ Τ Α Μ Ε Ν Ο  Τ Η Σ  Ε Ι Σ Α Γ Γ Ε Λ Ι Α Σ  Ε Φ Ε Τ Ω Ν  Α Θ Η Ν Ω Ν  Α Ι Τ Η Σ Η  Γ Ι Α  Α Σ Κ Η Σ Η  Ε Φ Ε Σ Η Σ

Κατά της υπ. αριθμ. 2506/2020 καταδικαστικής απόφασης του Α΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών

Αμπουζίντ Εμπάρακ (Abouzid Embarak) του Εμπάρακ (Embarak), κατοίκου ………………

κ. Εισαγγελέα,

Όπως σας είναι γνωστό, έληξε μετά από πεντέμισι χρόνια και 465 συνεδριάσεις στις 22/10/2020 η δίκη για την υπόθεση «Χρυσή Αυγή», της οποίας υπήρξε ένα από τα θύματα, στην δε δίκη αυτή παρέστην ως πολιτικώς ενάγων (ήδη προς υποστήριξη της κατηγορίας) εκπροσωπηθείς από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής που υπογράφουν την παρούσα αίτηση με απόφαση του δικαστηρίου κατά των πέντε κατηγορουμένων (τα ονόματα τους παρατίθενται κάτωθι) τόσο για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας όσο και για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι καταδικασθέντες ως δράστες της εναντίον μου απόπειρας ανθρωποκτονίας, που έλαβε χώρα τη νύχτα 11 προς 12/6/2012 στην επί της οδού Σοφούλη 32 στο Πέραμα Αττικής ταράτσα, στην οποία κοιμόμουν στις τρεις την νύχτα ήταν οι : 1) Αγριογιάννης Δημήτριος, 2) Ευγενικός Μάρκος, 3) Μαρίας Θωμάς, 4) Πανταζής Αναστάσιος και 5) Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος κρίθηκαν όλοι ένοχοι για το αδίκημα της εναντίον μου απόπειρας ανθρωποκτονίας από κοινού, καθώς και για την ένταξη στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή.

Όπως είναι γνωστό και προκύπτει από το παραπεμπτικό βούλευμα και όσα δέχθηκε το δικαστήριο, η επίθεση από τους ανωτέρω, καθώς και αγνώστους δράστες που δεν εντοπίστηκαν και δεν συνελήφθησαν, έγινε ενώ κοιμόμουν στην ταράτσα του σπιτιού αυτού χωρίς να με γνωρίζουν και χωρίς να τους γνωρίζω με χτυπήματα, τα οποία επέφεραν στο κεφάλι μου και σε άλλα μέρη τους σώματός μου με σιδερένιους λοστούς και με ανθρωποκτόνο σκοπό, τον οποίο πίστεψαν ότι ολοκλήρωσαν, καθώς με εγκατέλειψαν αιμόφυρτο σε μία λίμνη αίματος, εξαιτίας δε της απόπειρας αυτής υπέστην βαριές σωματικές βλάβες στην οδοντοστοιχία, το σαγόνι και στο πρόσωπο μου. Η απερίγραπτη φρικαλεότητα σε συνδυασμό με το ρατσιστικό κίνητρο, διότι με χτύπησαν μόνο και μόνο γιατί ήμουν ξένος εργάτης στην Ελλάδα και την στοχοποίηση των Αιγύπτιων ψαράδων από την Χρυσή Αυγή, η οποία πιστοποιήθηκε με την ομιλία του τότε Τοπικού Βουλευτή της Β΄ Πειραιώς και Περιφερειάρχη της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγού σε καφετέρια της περιοχής λίγες ώρες πριν, καθιστά δίκαιη και ανάλογη την επιβολή ποινών, οι οποίες να εκπληρώνουν όχι μόνο τον σκοπό της τιμώρησης των δραστών, αλλά και της εφεξής πρόληψης παρομοίων εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο έκρινε τους προαναφερθέντες κατηγορουμένους ένοχους για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος μου, καθώς και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, δηλαδή δύο κακουργηματικές πράξεις και δέχθηκε την κατάγνωση στους τέσσερεις εξ αυτών (Αγριογιάννη, Ευγενικό, Μαρία και Παπαδόπουλο) το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, επέβαλε ποινές δυσανάλογα χαμηλές με την ποινική, ηθική και κοινωνική απαξία των ανωτέρω εγκληματικών πράξεων και συγκεκριμένα :

Επέβαλε στους Αγριογιάννη Δημήτριο, Ευγενικό Μάρκο, Μαρία Θωμά και Παπαδόπουλο Κωνσταντίνο ποινή φυλάκισης τριών ετών για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και ποινή έξι ετών για την από κοινού απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον μου, κατά συγχώνευση δε κάθειρξη 7 ετών, για δε τον Αναστάσιο Πανταζή επέβαλε ποινή 6 ετών για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και 8 ετών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος μου και κατά συγχώνευση την ποινή της κάθειρξης των 10 ετών.

Ας σημειωθεί, ότι σύμφωνα με την κλιμάκωση των ποινών του άρθρου 84 Π.Κ. σε συνδυασμό με τα άρθρα 299, 42 και 187 Π.Κ., τα όρια της κλιμάκωσης των ποινών για μεν το αδίκημα της απόπειρα ανθρωποκτονίας χωρίς ελαφρυντικά κυμαίνεται μεταξύ πέντε και δεκαπέντε ετών (5-15), το δε αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση πέντε έως δέκα έτη (5-10). Για όσους καταγνωστεί ελαφρυντικό οι ποινές αυτές είναι δυνατόν να μειωθούν για μεν το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας έως δύο έτη, χωρίς όμως να μεταβάλλεται το ανώτατο όριο (15 έτη) για δε το αδίκημα της ένταξης από ένα έως έξι (1- 6 έτη). Για δε την συνολική ποινή που σχηματίζεται ύστερα από συγχώνευση των επιμέρους ποινών προβλέπεται, ότι η ποινή βάσης μπορεί να προσαυξηθεί έως και με το ήμισυ των συντρεχουσών ποινών.

Οι επιβληθείσες ποινές υπολείπονται κατά πολύ των παραπάνω ορίων και δεν εκπληρώνουν την υποχρέωση του άρθρου 79 Π.Κ. για επιβολή δίκαιων και ανάλογων ποινών. Και νομολογιακώς άλλωστε, οι ως άνω ποινές κινούνται πολύ χαμηλότερα από την πάγια πρακτική της νομολογίας για το κακούργημα του άρ. 187 ΠΚ κατά συγχώνευση με άλλο κακούργημα. Όλως ενδεικτικώς από την πρόσφατη νομολογία του Αρείου Πάγου : Η απόφαση ΑΠ 157/2019 επικυρώνει απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών για επιβολή ποινής 16 ετών κατά συγχώνευση για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης και της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Ομοίως, η ΑΠ 1211/2019 επικυρώνει απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Πατρών για ποινή 38 ετών για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης με απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστείες κατά συρροή (και οι δύο ως άνω αποφάσεις είναι δημοσιευμένες στην επίσημη ιστοσελίδα του Αρείου Πάγου, areiospagos.gr).

Ήδη το δικαστήριο με την τελευταία του απόφαση, η οποία απέρριψε τα αιτήματα ανασταλτικής δύναμης της έφεσης τριών εκ των πέντε ανωτέρω κατηγορουμένων (των Αγριογιάννη, Ευγενικού και Πανταζή) αναγνώρισε έμπρακτα ότι οι ποινές τις οποίες επέβαλε είναι χαμηλές και για αυτόν τον λόγο, εξισορροπεί το χαμηλό ύψος των ποινών με την άρνηση χορήγησης ανασταλτικής δύναμης, η οποία επίσης αναδεικνύει την βεβαιότητα του δικαστηρίου και την έλλειψη κάθε αμφιβολίας για την ενοχή των κατηγορουμένων και για την τύχη της έφεσης που θα ασκήσουν.

Ύστερα από όλα τα παραπάνω παρακαλούμε να ενεργήσετε σύμφωνα με την αρμοδιότητα που σας παρέχει η ποινική δικονομία (άρθρο 489 παρ. ε΄ και 491 Κ.Ποιν.Δ.), προκειμένου να ασκήσετε έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης (υπ. αριθμ. 2506/2020 του Α΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών) σε βάρος των ανωτέρω καταδικασθέντων όσον αφορά το ύψος των επιβληθεισών ποινών, προκειμένου στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας να συνεκδικασθεί με τις εφέσεις των καταδικασθέντων και να είναι νόμιμα εφικτή η επιβολή ποινών ανάλογων με την ποινική βαρύτητα και απαξία των πράξεων, για τις οποίες καταδικάστηκαν.

Επισυνάπτονται αποσπάσματα της υπ. αριθμ. 2506/2020 απόφασης του Α΄ Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων Αθηνών

Αθήνα, 26/10/2020

Οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας

Θανάσης Καμπαγιάννης

Κώστας Παπαδάκης

Κώστας Σκαρμέας

Τo ΠΑΜΕ

Από την πλευρά του ο συνήγορος πολιτικής αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ Χάρης Στρατής δήλωσε πως με την αίτησης τους ζητούν μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλαβη. «Από την διαδικασία αναδείχθηκε η εγκληματική δράση της ΧΑ και η σχέση της έγκληματικής αυτής πράξης με την ηγεσία. Αν δεν γίνει μετατροπή θα επέλθει παραγραφή.»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr