Κ. Τσιάρας: Όχι ειδική διάταξη για γυναικοκτονία – Υπάρχει η ανθρωποκτονία και τιμωρείται με ισόβια

Οι νέες προβλέψεις του Ποινικού Κώδικα για επιθέσεις σε δημόσιους λειτουργούς, περιστατικά όπως αυτό της επίθεσης με βιτριόλι στην Ιωάννα και για κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας

NEWSROOM
Κ. Τσιάρας: Όχι ειδική διάταξη για γυναικοκτονία – Υπάρχει η ανθρωποκτονία και τιμωρείται με ισόβια

Ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή διατάξεων για ειδεχθή αδικήματα έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας με αφορμή την πρόσφατη δολοφονία της 31χρονης Ντόρας στη Ρόδο.

«Διατάξεις για ειδεχθή αδικήματα, όπως η δολοφονία στην Ρόδο, υπάρχουν στον Ποινικό Κώδικα, αλλά το θέμα είναι πως εφαρμόζονται», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Πρωϊνοί Τύποι» και αναφέρθηκε στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, που όπως σημείωσε «έχουν στόχο να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που δεν ήταν σε αυτήν την λογική».

Ωστόσο, ερωτηθείς αν θα υπάρξει ξεχωριστή αναφορά στον νέο Ποινικό Κώδικα με τον όρο «γυναικοκτονία» και διαφορετικό πλαίσιο, ο κ. Τσιάρας ήταν σαφής, διευκρινίζοντας ότι «πλέον, η ανθρωποκτονία τιμωρείται με το μέγιστο της ποινής, ισόβια και μόνο ισόβια. Όταν υπάρχει η ανθρωποκτονία, η προβλεπόμενη τιμωρία για την οποία είναι η μέγιστη, τα ισόβια, δεν τίθεται θέμα να υπάρξει διαφορετική αναφορά στον Ποινικό Κώδικα».

Ο κ. Τσιάρας υποστήριξε πως «γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε αστοχίες στον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να αναβαθμίσουμε σε κακουργήματα μείζονα εγκλήματα, να εκσυγχρονίσουμε και να αυστηροποιήσουμε τις ποινές, ώστε να λειτουργούν και αποτρεπτικά, καθώς και να εκσυγχρονίσουμε το δίκαιο σε σχέση με τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Αυστηρότερες ποινές

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην αυστηρότερη τιμωρία για το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. «Έπρεπε να επέμβουμε με τρόπο ώστε η βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη να τιμωρείται με βαρύτερη ποινή και πλέον τιμωρείται με κάθειρξη έως 15 ετών», δήλωσε ο υπουργός για το προωθούμενο νέο πλαίσιο ποινών, τονίζοντας ότι συνιστά επιβαρυντική περίσταση όταν αφορά δημόσιους λειτουργούς που δέχονται επιθέσεις ενώ επιτελούν το καθήκον τους, όπως οι υγειονομικοί, οι εκπαιδευτικοί και οι αστυνομικοί.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις ποινές για αδικήματα όπως η επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου. «Έχουμε προβλέψει και την αναπηρία και την βαριά βλάβη σε τέτοιες πράξεις και η ποινή θα αυξηθεί για τους δράστες τέτοιων επιθέσεων» σημείωσε.

Απαντώντας για τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, είπε ότι «προβλέπονται ποινές πάρα πολύ αυστηρές για τέτοια αδικήματα, όπως αναφέρονται και στην Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την οποία έχει υπογράψει η Ελλάδα», επισημαίνοντας ακόμη «δεν έχω καμία ένδειξη ότι η Αστυνομία δεν κάνει καλά την δουλειά της και ότι δεν αντιμετωπίζει σε άμεσο χρόνο τα περιστατικά. Είναι σαφές ότι όλοι στεκόμαστε απολύτως απέναντι».

«Στόχος είναι πως θα εκπέμψουμε το μήνυμα στην κοινωνία ότι η Δικαιοσύνη είναι εδώ και εκσυγχρονισμένη και με τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ο κ. Τσιάρας, αναφέροντας ότι σύντομα θα φανεί και αν υπάρξει πολιτική συναίνεση.

Το αδίκημα της παράνομης αλιείας

Σε ότι αφορά την επιστροφή στον Ποινικό Κώδικα του αδικήματος της παράνομης αλιείας στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ο κ. Τσιάρας είπε ότι «είχε δημιουργηθεί μεγάλος προβληματισμός, όταν μάλλον αναιτιολόγητα από την κυβέρνηση το ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε η πρόβλεψη ποινής για αδίκημα περί παράνομης αλιείας, με επίκληση ότι είναι αντίθετο και σε κάποιες συμβάσεις. Εμείς είδαμε ότι δεν υπάρχει κάποιο νομικό κώλυμα και επαναφέρουμε ως ποινικό αδίκημα την παράνομη αλιείας στα δικά μας χωρικά ύδατα από ψαράδες άλλων χωρών», όπως της Τουρκίας.

Πηγή: www.ant1news.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr