Κατάθεση Ξένης Δημητρίου: Η χρονολογική «ασυμφωνία»(;) μιας συνάντησης με την Ελένη Ράϊκου
Αναδημοσιεύουμε από την εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ» ( 02 Μαΐου 2020): «…..Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελ. Ράϊκου παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά χωρίς να καταγγείλει στους προϊσταμένους της το παραμικρό και κατήγγειλε παρεμβάσεις μετά από ένα χρόνο. Τότε δηλαδή που πληροφορήθηκε ότι διεξάγεται έρευνα για τους κοινούς λογαριασμούς που διατηρούσε με τον γιατρό σύζυγό της και στους οποίους βρέθηκαν εμβάσματα από τη Novartis… «Στις 22 Μαρτίου 2017 ήρθε για τελευταία φορά στο γραφείο μου η Ελ. Ράικου. Μέχρι τότε όλα πήγαιναν μια χαρά. Στο μεταξύ, ήδη ένα μήνα πριν, είχαμε τα δημοσιεύματα για πολιτικούς. Όλα αυτά ήταν σε γνώση της Ελ. Ράικου, η οποία, όπως μου έλεγε, ήταν αποφασισμένη να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση Novartis προς κάθε κατεύθυνση», φέρεται να είπε η Ξ. Δημητρίου και πρόσθεσε: «Ήταν κεραυνός εν αιθρία η παραίτηση Ράικου. Με αιφνιδίασε γιατί πριν δύο μέρες είχε έρθει στο γραφείο μου για να με ενημερώσει. Σε αυτή τη συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία της, δεν είχε αφήσει να εννοηθεί τίποτα από αυτό που ακολούθησε. Πιστεύω ακράδαντα ότι μέχρι εκείνη την συνάντησή μας τίποτα δεν υπήρχε στο μυαλό της Ελ. Ράικου σχετικά με όσα ανέγραφε στην αναφορά της στις 24.3.2017».
Αυτή είναι η αποτύπωση , σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, τμήματος της κατάθεσης της πρώην ανωτάτης εισαγγελέα. Περιγράφει δε την εποχή που ενόψει του δημοσιεύματος της εφημερίδας Documento σχετικά με «σημαντικά έγγραφα για τις υποθέσεις του Γιάννου Παπαντωνίου και του Θωμά Λιακουνάκου που δεν εστάλησαν στην ανάκριση» η τότε εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς παραιτήθηκε. Η ημερομηνία είναι κρίσιμη γιατί περιγράφει ουσιαστικά πως «δεν υπήρχε κλίμα» κατά της Ράϊκου για την υπόθεση Novartis, όπως η ίδια λέει, αφού δεν είχε κάτι τέτοιο στο μυαλό της εφόσον δεν το είπε 2 μέρες πριν το κάνει.
Και το ερώτημα (ή ένα από τα ερωτήματα) είναι: Έγινε συνάντηση στις 22 Μαρτίου 2017 , δυο μέρες πριν την παραίτηση Ράϊκου;
Το σάιτ της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου
Το ερώτημα είναι μεν ρητορικό, καθώς δεν έχουν γνωστοποιηθεί τα πρακτικά από την κατάθεση της κας Δημητρίου , αλλά αν ισχύουν όσα αναφέρουν τα ΜΜΕ, στις 22 Μαρτίου , δυο ημέρες πριν το δημοσίευμα είναι δύσκολο (όχι απίθανο, αλλά δύσκολο) να έχει γίνει καθώς στο επίσημο σάιτ του Αρείου Πάγου.
«Επίσημη Επίσκεψη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου στην Κύπρο, 22-25 Μαρτίου 2017
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, στις 22-25 Μαρτίου 2017.
Το πρόγραμμα της περιλάμβανε συναντήσεις με τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στα πλαίσια αυτών των συναντήσεων συνομίλησε με δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς των δύο ανώτατων δικαστηρίων και αντάλλαξαν απόψεις για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος θέτοντας τα θεμέλια μίας αγαστής συνεργασίας στο μέλλον.
Συναντήθηκε, επίσης, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως καθώς και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ενώ επισκέφθηκε και τις Φυλακές στη Λευκωσία.
Τέλος, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Χρήστου Σατλάνη, συμμετείχε ως προεδρεύουσα αλλά και ως ομιλήτρια στην Ημερίδα Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας, που πραγματοποιήθηκε στις 25-3-2017. Η ομιλία της με τον τίτλο “Συστημική κακοποίηση ανήλικων θυμάτων” αποτέλεσε την αφετηρία για την έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των συμμετεχόντων, εκπροσώπων εγνωσμένου κύρους από τον ακαδημαϊκό και νομικό κόσμο της Κύπρου και της Ελλάδας».
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr