Κλείνουν εντός του 2021 όλες οι δίκες του Ν. Κατσέλη με νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης: 37.000 εκκρεμείς υποθέσεις θα δικαστούν σε 14 μήνες

Το τέλος του Ν. Κατσέλη μεσω της επίσπευσης εκδίκασης (ακόμα και χωρις δίκη α το κρίνει ο δικαστής) των χιλιάδων υποθέσεων που εκκρεμούν  στα Ειρηνοδικεία της χώρας και φτάνουν έως το μακρινό 2032, σηματοδοτεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης μέσω του οποίου επισπεύδεται η εκδίκαση όλων των υποθέσεων που εκκρεμούσαν μετά τον Ιούνιο του 2021 […]

NEWSROOM

Το τέλος του Ν. Κατσέλη μεσω της επίσπευσης εκδίκασης (ακόμα και χωρις δίκη α το κρίνει ο δικαστής) των χιλιάδων υποθέσεων που εκκρεμούν  στα Ειρηνοδικεία της χώρας και φτάνουν έως το μακρινό 2032, σηματοδοτεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης μέσω του οποίου επισπεύδεται η εκδίκαση όλων των υποθέσεων που εκκρεμούσαν μετά τον Ιούνιο του 2021 και φτάνουν στο αριθμό – μαμούθ των 37.000.

Συνολικά στα  ακροατήρια των Ειρηνοδικείων εκκρεμούν 70.000 υποθέσεις αλλά θα επαναπροσδιοριστούν συνολικά 37000 υποθέσεις , αυτές δηλαδή που έχουν δικάσιμο για μετά το 2021 (15/6/2021). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε 14 μήνες θα δικαστούν 37.000 υποθέσεις  με μια καινοτομία όμως: Δίκες στο ακροατήριο θα γινονται μονο όταν το κρίνει σκόπιμο ο δικαστής, δηλαδή η προφορική διαδικασία διατηρείται εφόσον κρίνεται αναγκαίο από τους δικαστές. Δηλαδή δίκες στο ακροατήριο για αυτές τις υποθέσεις θα γίνονται μόνο εφόσον το κρίνει απαραίτητο για να σχηματίσει δικανική αντίληψη ο ειρηνοδίκης. Εν ολίγοις οι υποθέσεις αυτές θα δικάζονται (θα έχουν τη δυνατότητα και προφανώς θα δικάζονται) χωρις δίκη, αλλά με την ανταλλαγή και υποβολή εγγράφων στον  δικαστή.

Πλατφόρμα

Η καινοτομία της διαδικασίας συνίσταται στην συγκέντρωση των αποδεικτικών (φορολογικες δηλωσεις κοκ) από πλατφόρμα της ειδικής γραμματείας ιδιωτικού χρέους, για τη μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών .

Στρατηγικοί κακοπληρωτες

Οι ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου κινούνται σε δύο άξονες. Επιχειρείται αφενός να αποδοθεί οριστικά το καθεστώς προστασίας στους αδύναμους δανειολήπτες που η εκδίκαση των υποθέσεων τους έχει προσδιοριστεί ως και το 2032 και να οριστικοποιηθεί το προσωρινό δίχτυ προστασίας που παρέχει ο νόμος 3869/2010 σε όλους όσους το δικαιούνται. Αφετέρου, στόχος των ρυθμίσεων είναι να αρθεί, επιτέλους, το καθεστώς της οιoνεί προστασίας των στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι έσπευσαν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη προκειμένου να μην ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, προσβλέποντας σε μια μακρινή δικάσιμο που εκτείνεται χρονικά ως το μακρινό 2032

 Το σχέδιο νόμου   

Με το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου επιχειρείται η επίσπευση της συζήτησης των αιτήσεων ρύθμισης οφειλών του ν. 3869/2010, οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων και έχουν προσδιορισθεί σε δικάσιμο μετά τις 15.6.2021. Οι επιχειρούμενες παρεμβάσεις κινούνται στους παρακάτω βασικούς άξονες: 1. Εκκαθάριση των πινακίων μέσω της υποχρεωτικής για τους ενδιαφερόμενους υποβολής αίτησης επαναπροσδιορισμού της συζήτησης. 2. Καθιέρωση της υποβολής της αίτησης επαναπροσδιορισμού μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και εξοικονόμηση δαπανών, με δυνατότητα ηλεκτρονικής διενέργειας των κοινοποιήσεων, που αφορούν στην επίσπευση της διαδικασίας, και λοιπών διαδικαστικών πράξεων. 3. Εφαρμογή του δικονομικού προτύπου της νέας τακτικής διαδικασίας του ν. 4335/2015 με την κάμψη της υποχρεωτικής προφορικότητας και την καθιέρωση της κατ’ εξαίρεση διαδικασίας εμμάρτυρης απόδειξης.

Εκσυγχρονισμός

Περαιτέρω, επιχειρείται ο εκσυγχρονισμός του Κώδικα Δικηγόρων με την εισαγωγή ρυθμίσεων που αφορούν στον τρόπο κτήσης της δικηγορικής ιδιότητας καθώς και τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία εγγραφής στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας ασκουμένων δικηγόρων, οι οποίοι είναι κάτοχοι πτυχίων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Παράλληλα, θεσπίζεται η δυνατότητα διενέργειας Γενικών Συνελεύσεων και συνεδριάσεων των Οργάνων των Δικηγορικών Συλλόγων με ηλεκτρονικά μέσα (τηλεδιασκέψεις), ενώ προτείνονται ρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων των δικηγορικών συλλόγων.

Τέλος, με το Σχέδιο Νόμου θεσπίζονται ρυθμίσεις για την ταχεία και απρόσκοπτη διενέργεια του διαγωνισμού δικηγόρων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την διαφάνεια, την αμεροληψία και το αδιάβλητο του διαγωνισμού αυτού. Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική καινοτομία συνιστά η μεταφορά της ευθύνης και της εποπτείας της διενέργειας του διαγωνισμού στην ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr