Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Γνωμοδοτεί υπέρ των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου – “Να πάρουν την αύξηση που πήραν και οι δημόσιοι υπάλληλοι”
Είχε κρίνει από το 2024 πως δικαιούνται τις ωριμάνσεις και παροχές που λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, ακόμη και εάν εργάζονται με προσωρινές διαταγές.

Τα ποσά που δικαιούνται βάσει των αυξήσεων που ισχύουν από την 1η Απριλίου 2025 οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, θα πρέπει να χορηγηθούν και σε όσους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου οι οποίοι υπηρετούν σε δημόσιες υπηρεσίες, δήμους, περιφέρειες και άλλους φορείς του Δημοσίου, ακόμη και αν παραμένουν με προσωρινές δικαστικές διαταγές.
Η χορήγηση των αυξήσεων αυτών στηρίζεται σε γνωμοδότηση- σταθμό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία είχε εκδοθεί το 2024 και εξακολουθεί να έχει εφαρμογή βάσει και των νέων δεδομένων, που δημιούργησαν οι αποφάσεις για τις μισθολογικές απολαβές στο Δημόσιο.
Συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου: Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ
Όπως αναφέρει το enypekk.gr η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) που αυξάνει τον μισθό χιλιάδων συμβασιούχων έχει αποσταλεί στην κυβέρνηση προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή.
«Η προσωρινή διαταγή που εκδίδεται από το Δικαστήριο στο πλαίσιο της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων και καθορίζει τα ασφαλιστικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν αμέσως, αποτελεί μια προσωρινή δικαστική προστασία με τη μορφή της προσωρινής ρύθμισης της κατάστασης» αναφέρει το ΝΣΚ.
Όπως επισημαίνεται στη γνωμοδότηση «ο υπάλληλος με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, ο οποίος εξακολούθησε να εργάζεται δυνάμει προσωρινής διαταγής δικαιούται να λάβει από 1.1.2024 και για το χρονικό διάστημα ισχύος της προσωρινής διαταγής, τις προβλεπόμενες από τις διατάξεις… προσαυξήσεις στις αποδοχές του».
Στο πλαίσιο αυτό το ΝΣΚ μεταξύ άλλων σημειώνει πως «οι σχετικές αυξήσεις έχουν οριζόντιο χαρακτήρα και αφορούν στο σύνολο του προσωπικού του δημοσίου τομέα, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι απασχολούμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ανεξάρτητα από τον χαρακτηρισμό της εργασιακής σχέσης ως ορισμένου ή αορίστου χρόνου»
Και καταλήγει: «Κατά συνέπεια οι προσαυξήσεις των άρθρων … του νόμου 2023 συμπεριλαμβάνονται στην έννοια των νόμιμων αποδοχών που καταβάλλονται από 01.01.2024 σε εξωσυμβατικά και δυνάμει δικαστικής προσωρινής διαταγής απασχολούμενους στα πλαίσια συμμόρφωσης της Διοίκησης σε προσωρινή διαταγή Δικαστηρίου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γενική Διευθύντρια ΔΝΤ: Η Ελλάδα καταγράφει από τις καλύτερες επιδόσεις ανάπτυξης στην ΕΕ Βόλος: Ποινική δίωξη στον 14χρονο που ξυλοκόπησε 16χρονο στον Πτελεό Τραγωδία στην Πάτρα: 47χρονη ναυτικός παρασύρθηκε από φορτηγό στο λιμάνι Παράνομη υλοτόμηση: Στη φυλακή 69χρονος – Διαφωνία εισαγγελέα και ανακριτή για τον γιο τουΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr